Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 24 september 2019

tvOS 13 uit: alle nieuwe functies voor Apple TV op een rij

Zoals ieder jaar is er niet alleen een grote iOS, watchOS en iPadOS, maar ook voor tvOS. De tvOS 13-update voor de Apple TV kreeg echter niet erg veel aandacht en dat is zonde. De update bevat namelijk wel degelijk een aantal interessante nieuwe functies.

De updates voor de settopbox van Apple zijn vaak een ondergeschoven kindje en vallen in het niet bij de grootse aankondigingen van iOS en watchOS. Toch biedt tvOS 13 mooie vernieuwingen, zoals een nieuwe Apple TV-app, Apple Music met meer beeld en Apple Arcade. Alles op een rij.

Nieuw in tvOS 13

  1. Nieuw startscherm
  2. Nieuwe screensavers
  3. Apple TV-app
  4. App Store en Apple Arcade
  5. Apple Music met meer beeld
  6. Picture-in-picture
  7. Meerdere gebruikers
  8. Wireless Audio Sync
  9. Gaming-controllers

1) Nieuw startscherm en pictogrammen

Laten we beginnen met de meest visuele aanpassing. Na het installeren van tvOS 13 valt als eerste het nieuwe startscherm op. De pictogrammen hebben afgeronde hoeken en het doorschijnende dock kan je gebruiken om de vijf belangrijkste apps bovenaan het scherm te zetten. Het dock zweeft nu als het ware boven previews die getoond worden.

tvOS 13 startscherm 001
Klik/tap voor groter.

Previews van films en series zijn een stuk prominenter aanwezig bij apps die in het dock zitten. Ze beginnen automatisch met spelen zodra je een app selecteert. Zo toont de Apple Music-app fragmenten van populaire videoclips. Ze starten met het geluid gedempt, maar met een veeg omhoog kun je ze direct bekijken. Net als de automatische trailers van Netflix zal dit niet bij iedereen in de smaak vallen. Je kunt het automatisch afspelen van previews namelijk niet uitschakelen.

tvOS 13 startscherm 002
Klik/tap voor groter.

2) Nieuwe screensavers

De screensavers op de Apple TV bestaan uit indrukwekkende drone-beelden in slow motion. Je ziet steden, natuurgebieden en meer vanuit vogelvlucht. In tvOS 13 worden nieuwe beelden toegevoegd die zijn gemaakt in samenwerking met de afdeling Natural History van de BBC. Je kent ze mogelijk als het team achter de serie Blue Planet. Deze nieuwe screensavers hebben de oceaan als thema.

BBC tvOS 13
Afbeelding via: BBC – Klik/tap voor groter.

3) Nieuwe Apple TV-app

De nieuwe Apple TV-app vervangt straks de iTunes Movies Store. Het is ook de plaats waar je Apple’s streamingdienst Apple TV+ kunt vinden. Die kun je op 1 november bekijken. Voordat de videodienst van Apple gelanceerd is, valt er voor Nederlanders echter weinig te vinden in de Apple TV-app. Je ziet in het tabblad ‘Nu kijken’ een overzicht van je laatst afgespeelde film en kunt door aanbevelingen bladeren. Apple heeft een stukje kunstmatige intelligentie ingebouwd, dat je eerdere kijkgedrag analyseert en je daarop gebaseerde suggesties toont.

tvOS 13 Apple TV-app 001
Klik/tap voor groter.
tvOS 13 Apple TV-app 002
Kijktips – Klik/tap voor groter.

Daarnaast is het nog steeds mogelijk om films te kopen, maar in Nederland geen series. Wanneer je een film aanklikt om te kopen, valt de nieuwe vormgeving meteen op. Apple gebruikt een stuk groter beeld en er staat minder informatie op één scherm geperst. Alle essentiële informatie zoals trailers, cast en prijzen is te vinden door naar beneden te scrollen. Ook bijzonder: het huren van een film is in deze app niet meer mogelijk.

tvOS 13 Apple TV-app 003
Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

4) App Store en Apple Arcade

De App Store lijkt een beetje meer op de nieuwe TV-app. Apps kunnen nu previews op volledig scherm laten zien en de vormgeving van de menubalk bovenaan is aangepast. Het is nu een ronder geheel, in plaats van een hoekige balk die de complete bovenkant van het scherm inneemt. De games van Apple Arcade, de all-you-can-game-dienst van Apple, krijgen hier ook een plaatsje. Door naar het menu ‘Arcade’ te gaan, kun je een abonnement nemen en de games spelen.

tvOS 13 app store
Klik/tap voor groter.
tvOS 13 Apple Arcade 001
Klik/tap voor groter.

5) Apple Music

Beeld bij geluid wordt bij Apple Music in tvOS 13 een stuk belangrijker. Wanneer je het icoon op het startscherm selecteert, start automatisch een video-playlist op de achtergrond. Ook met lyrics wordt meer gedaan. Net als in iOS 13 is er op de Apple TV een lyrics-optie. De songtekst wordt dan synchroon met de muziek getoond. Ook leuk voor in (karaoke) bars misschien.

tvOS 13 Apple Music 001
Klik/tap voor groter.

6) Picture-in-picture

Met picture-in-picture kun je een video die afgespeeld wordt naar de hoek verplaatsen en iets anders doen. Bijvoorbeeld iets opzoeken of alvast kijken hoe lang de volgende aflevering van je serie duurt. Op de iPad werkt het vergelijkbaar. Er zijn in de bètaversie van tvOS 13 echter nog wel veel beperkingen.

Het werkt bijvoorbeeld alleen met video die in de Apple TV-app van Apple zelf wordt afgespeeld. We hebben getest met andere apps zoals YouTube en Netflix. Die ondersteunen echter nog geen picture-in-picture op de Apple TV in tvOS 13. Ook Apple’s eigen WWDC-app met video’s ondersteunt dit niet. Het is op moment van schrijven niet duidelijk of dit een beperking is die Apple oplegt, of dat andere apps nog niet aangepast zijn. Een andere beperking is dat de video stopt, zodra je een andere app dan de app die de video afspeelt opent. (Zie ook → Apple TV krijgt picture-in-picture met tvOS 13, maar het is beperkt)

tvos apple tv picture-in-picture 002
Klik/tap voor groter.

7) Meerdere gebruikers

Een Apple TV staat vaak in een kamer waar meerdere gezinsleden zijn, maar er is toch maar één account op de settopbox ingelogd. In tvOS 13 is dat verleden tijd en kunnen meerdere gebruikers met hun Apple ID inloggen. In de bètaversie van tvOS 13 kent deze functie wel veel beperkingen. Zo is het niet mogelijk om een account met een wachtwoord of code te beveiligen. Ook wordt alleen de inhoud van de Muziek-app en TV-app voor iedere gebruiker aangepast. De rest van de apps blijft hetzelfde. Dat is vooral bij de Foto’s-app een gemis. De foto­bibliotheek van iedere gebruiker is namelijk gewoon in iCloud beschikbaar.

apple tv tvos 13 meerdere gebruikers
Klik/tap voor groter.

Switchen tussen gebruikers kan door de TV-knop op de afstandsbediening van de Apple TV lang ingedrukt te houden. Aan de zijkant opent dan een nieuw bedieningspaneel. Daar kun je niet alleen tussen gebruikers wisselen, maar ook sluimerstand inschakelen en snel wisselen tussen verbonden AirPlay-speakers.

apple tv tvos 13 meerdere gebruikers 2
Klik/tap voor groter.

8) Wireless Audio Sync

Wanneer je AirPlay gebruikt om audio van je Apple TV naar een speaker te streamen, ontstaat enige vertraging tussen beeld en geluid. Meestal wordt dat door de ingebouwde buffer vanzelf synchroon, maar als dat niet het geval is, kan je iPhone worden gebruikt om de audio van een Apple TV te kalibreren. Zo bewegen monden in films ook echt wanneer iets wordt gezegd en zijn gesprekken niet out of sync.

9) Ondersteuning voor Xbox en PS4 controllers

Gamen op de Apple TV? tvOS 13 is niet alleen helemaal klaar voor Apple Arcade, de aangekondigde gaming-dienst van Apple, maar krijgt ook ondersteuning voor de Xbox Bluetooth-controller en de PlayStation DualShock 4-controller. Hierdoor kunnen controllers die al in huis zijn gebruikt worden voor het spelen van games op de Apple TV. Speciale MFi-controllers blijven werken. De controllers werken overigens ook met iOS 13 en iPadOS 13. Dit is een prima combinatie met Apple Arcade erbij.

tvOS 13 controller
Klik/tap voor groter.

Systeemeisen tvOS 13

tvOS 13 alleen beschikbaar voor Apple TV’s van de 4e en 5e generatie, dus de Apple TV HD en de Apple TV 4K. Eerdere modellen zijn niet compatibel, omdat deze geen tvOS ondersteunen. De update installeren van via het menu InstellingenSysteem → Software-update.

Reageer op artikel:
tvOS 13 uit: alle nieuwe functies voor Apple TV op een rij
Sluiten