‘Honderden miljoenen telefoonnummers Facebook-gebruikers gelekt’

Door: Noah Korevaar - 12 reacties
Mark Zuckerberg van Facebook Project Libra
(Afbeelding: Amy Osborn / AFP)

Honderden miljoenen telefoonnummers die gekoppeld zijn aan Facebook-accounts zijn in een onlinedatabase gevonden. Dat meldt de Amerikaanse techsite Techcrunch. De database was niet beveiligd met een wachtwoord en voor iedereen toegankelijk.

Database met Facebook-gegevens

Techcrunch maakt in zijn artikel geen melding van Nederlandse gebruikers, maar het bestand omvatte volgens de site meer dan 419 miljoen gegevens van gebruikers uit verschillende landen. Daarvan zijn 133 miljoen afkomstig uit de Verenigde Staten, 18 miljoen uit het Verenigd Koninkrijk en meer dan 50 miljoen uit Vietnam.

Elk bestand op de server bevatte een uniek Facebook-identificatienummer en het telefoonnummer dat bij het account hoorde. Telefoonnummers zijn al meer dan een jaar niet meer openbaar bij Facebook sinds de toegang daartoe door het bedrijf werd beperkt. Sommige bestanden hadden ook de gebruikersnaam, het geslacht en de locatie van de gebruiker per land erbij staan. Met de beschikbare gegevens zou volgens Techcrunch digitale fraude mogelijk zijn.

De database werd gevonden door een onderzoeker, die het deelde met Techcrunch nadat hij niet in staat was de eigenaar te vinden. Ook Techcrunch lukte dat niet. Nadat de hostingprovider was gecontacteerd, werd de database offline gehaald. Een woordvoerder van Facebook liet Techcrunch weten dat de data bij elkaar zijn geschraapt voordat Facebook de toegang tot telefoongegevens van gebruikers afsloot. Maar wanneer dat gebeurde, wie dat deed en waarom is niet bekend. “De dataset is verwijderd en we hebben geen bewijs dat Facebook-accounts zijn aangetast”.

ANP

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  .Robin

  Here we go again…

  Dat mensen dit platform (specifiek FB zelf, niet hun andere services) nog gebruiken vind ik verbazingwekkend.

  Als je een beetje gezond boeren verstand hebt weet je toch dat dit ondertussen de orde van de dag is en dat je het elders moet gaan zoeken?

   

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Hahaha, maar gewoon lekker blijven fb’en hoor. Niks aan de hand. Kwestie van tijd voordat ook whatsapp door het slijk gaat.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ongelofelijk, ik las dat iemand schreef dat FB nog steeds piekt, de ene probleem naar de andere. FB blijft ermee wegkomen. Krijg ik met mijn bedrijf niet voor elkaar.

 • Profielfoto
  penseel

  Wat een stelletjes hufters daar.

 • Profielfoto
  SvS

  Aan de herhaaldelijk soortgelijke reacties op nieuwsberichten gerelateerd aan FB-privacy schandalen en andere perikelen te zien, ‘zitten’ bezoekers van tech-websites vaker bewust nìet op FB, dan de mensen die vaak eenzijdig bijv. de Telegraaf app lezen en op FB rondneuzen. En wij maar blijven uitleggen aan die lieden wàarom wij er niet te vinden zijn… Zo 2012 zeg ik dan.;-)

 • Profielfoto
  sedikit

  NRC 30-8-19 Peter Vandermeersch:

  “Zuckerberg hoort in de gevangenis”

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/30/zuckerberg-hoort-in-de-gevangenis-a3971719

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik bereik per week op piekmomenten tot duizenden mensen verspreid over de hele wereld via Facebook. Daar is in deze tak van sport simpelweg geen alternatief voor. Daarom wordt het o.m. nog steeds gebruikt.

   

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik kan ook piek momenten bereiken met FB en er geld tegen aan gooien. Zakelijk heb ik dat geprobeerd, het publiek wat er op reageerde was nu niet bepaald de klanten die ik zocht. In mijn laatste zakelijke post was er een gast die reageerde, na zijn pagina te hebben gezien (soort van terroristaanhanger) was ik er klaar mee. Ik heb er geen meer werk aan gehad, en geen minder werk na het stoppen, wel hield ik geld over.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tuurlijk. Ik doe er zakelijk ook niets mee (nou ja, eigenlijk wel; maar dat is totaal andere business dan gebruikelijk).

  En zit jouw doelgroep daar niet, dan heb je er inderdaad helemaal niets te zoeken. Maar gelukkig kan iedereen die keus voor zichzelf maken.

 • Profielfoto
  polansky

  Vertel me eens iets nieuws?

  En dat wil dat we met Facebook Libra’s gaan betalen…. Dat wordt al snel een lege ‘wallet’ zullen we maar zeggen!

 • Profielfoto
  whaha

  Die portemonnee zorgt ervoor dat ik óók bij Whatsapp weg ga.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Valt dit nou nog wel onder nieuws ? Als ik een foto van die kop zie dan verwacht ik niks anders dan een negatief of schandalig bericht. Of beide.