Disney-CEO: ‘Onder Steve Jobs zou Apple Disney kopen’

Door: Night - 6 reacties
Steve Jobs Disney Apple
Afbeelding: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Disney CEO Robert (Bob) Iger schrijft in zijn autobiografie dat hij gelooft dat als Steve Jobs nog geleefd zou hebben, ze hun bedrijven “gecombineerd zouden hebben, of de mogelijkheid minstens serieus besproken zouden hebben”, meldt Vanity Fair, dat een passage heeft gepubliceerd.

Analisten hebben het al jaren over een mogelijke overname van het sprookjes-concern door Apple. De bedrijven zijn al jarenlang bevriend, maar voor een overname zijn ze inmiddels te groot geworden. Ze kunnen niet meer fuseren zonder bemoeienis van de overheid. Apple heeft een marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar en Disney is ruim 300 miljard dollar waard. Als Apple het concern nu zou overnemen, zou dat de grootste overname ooit zijn.

Disney CEO Iger weg bij Apple

Eerder meldden we al dat de Disney-topman en Apple als vrienden uit elkaar gegaan zijn. Iger trok zich terug uit de raad van bestuur van Apple omdat de bedrijven mogelijk teveel in elkaars vaarwater zouden gaan zitten. Zowel Disney als Apple zijn namelijk een streamingdienst voor video aan het starten. “Ik heb ontzettend veel respect voor Tim Cook, zijn team bij Apple en mijn medebestuursleden”, maakte Iger na zijn vertrek bekend.

Pixar zorgt voor vriendschap tussen Jobs en Iger

De vriendschap van Iger en Jobs kwam voort uit de overname van Pixar door Disney. Pixar werd in 1986 mede door Steve Jobs opgericht, nadat hij was ontslagen bij Apple. In 2006 werd Pixar door Disney overgenomen. Dat was jaren later, nadat Jobs alweer bij Apple aan het roer stond. Jobs kreeg hierdoor een plek in de raad van bestuur van van het sprookjes-concern. Kort na het overlijden van Jobs, in 2011, kwam Iger in de raad van bestuur van Apple.

Boek "Robert (Bob) Iger - The Ride of a Lifetime"
Robert (Bob) Iger – The Ride of a Lifetime (klik/tap voor groter). Afbeelding: Bol.com

Lees ook: ➔ Disney+ nu twee maanden gratis in Nederland te testen

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  neuerburg

  Hoho, pixar is niet door Jobs opgericht maar dokr George Lucas (van Star Wars) als corporate spinn off van ILM

 • Profielfoto
  langbeest

  Staat mede

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  In 1985 verliet Steve Jobs Apple Computer, en in 1986 nam hij de Graphics Group over van Lucasfilm.[4] Hij betaalde hiervoor 5 miljoen dollar aan George Lucas, en investeerde nog eens 5 miljoen dollar in het bedrijf zelf.[5][6][7] Een belangrijke drijfveer achter Lucas’ beslissing de Graphics Group te verkopen was zijn gebrek aan inkomen na zijn scheiding, en de mislukking van zijn film Howard the Duck.[3] Vanaf nu ging de Graphics Group verder onder de naam Pixar.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Als Steve wist dat we ondertussen nog altijd een “als Steve nog leefde…”-rondje aan het doen waren, dan had ie ons eens goed uitgelachen.

 • Profielfoto
  recoiller

  Gijs Raggers op 20 september 2019 12:52
  In 1985 verliet Steve Jobs Apple Computer, en in 1986 nam hij de Graphics Group over van Lucasfilm.[4] Hij betaalde hiervoor 5 miljoen dollar aan George Lucas, en investeerde nog eens 5 miljoen dollar in het bedrijf zelf.[5][6][7] Een belangrijke drijfveer achter Lucas’ beslissing de Graphics Group te verkopen was zijn gebrek aan inkomen na zijn scheiding, en de mislukking van zijn film Howard the Duck.[3] Vanaf nu ging de Graphics Group verder onder de naam Pixar.

  Klopt. George Lucas was verwikkeld in de afwikkeling van zijn scheiding scheiding en zijn vrouw had recht op meer geld dan hij beschikbaar had. Daarom was hij geforceerd om onderdelen van zijn bedrijf te verkopen. George vroeg 15 miljoen maar kreeg van Jobs 5 miljoen met de garantie dat Jobs nog eens 5 miljoen zou investeren. Op dat moment was er al een hele sloot investeerders langs geweest die allemaal hadden bedankt.. Jobs was erg gecharmeerd van een aantal mensen zoals Ed(win) Catmule en John Lasseter. De computer en de software waren gemaakt onder de naam “Pixar” (samenvoeging van pixel, annimation en rendering). De Pixar computer werkte met een eigen bestandsformaat dat je onder andere nog kunt openen en opslaan in Photoshop. De software was om te animeren en modellen. Ik heb zelf met Pixar Typestry gewerkt om tekst te animeren. Renderman was in staat om indrukwekkende schaduwen te berekenen. Ze wisten dat er een moment zou komen waarop ze in staat zouden zijn om een volle bioscoopfilm te maken.

 • Profielfoto
  Chytin

  Het lijkt net of Bob Iger alsnog wilt aangeven aan Tim Cook om Disney op te kopen. Ik denk dat Disney en in iets mindere mate Sony, een perfecte match zouden zijn. De Tv+ dienst zou gelijk een stuk interessanter uitzien met de bibliotheek van Disney of Sony.