Spotify wil locatie van gebruikers die Family-plan gebruiken

Door: Jelle van Es - 8 reacties
Spotify 16x9
(Afbeelding: ANP XTRA/Rob Engelaar)

Wanneer je naar muziek luister via je iPhone of een ander apparaat, dan is de kans groot dat je gebruik maakt van Spotify. Natuurlijk heb je daarbij de gratis versie, maar als je die een tijdje gebruikt, dan word je langzaam gek van de reclames. Dus ga je voor een betaalde variant. Het Family-plan is daarbij een populair alternatief en wordt vaak onder vrienden gedeeld. En daar wil Spotify een stokje voor steken.

Spotify niet blij met Family-plan

Volgens Spotify zelf is het Family-plan echt bedoeld voor families die onder één dak wonen. En het is dus niet de bedoeling dat meerdere mensen op hetzelfde account op een goedkope manier gebruik maakt van de dienst. En dus hebben ze nu een update voor de app uitgebracht, die volgens de Terms of Use Spotify het recht geeft om zo nu en dan te kijken waar de gebruikers zich bevinden. Wanneer de afstanden tussen de gebruikers groot is, dan zou Spotify de conclusie kunnen trekken dat het Family-plan op een verkeerde manier wordt gebruikt en zou het de mogelijkheid stop kunnen zetten.

Spotify Family mix 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Spotify Newsroom

Tegenover CNET liet Spotify het volgende weten over de nieuwe aanpassing:

“This data is encrypted and can be edited by the plan owner as needed,” the company said in a statement. “The location data that is collected during Premium Family account creation is only used by Spotify for that purpose. Once verification of a family member’s home address is completed, we do not store their location data or track their location at any time.”

Het zou dus veilig zijn, maar als je iemand bent die daar geen vertrouwen in heeft, dan weet je dus wat je moet doen en moet kijken naar een alternatief om naar Spotify te luisteren. Wil je meer leze over wat er allemaal speelt rondom Spotify? Kijk dan hier.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  .Robin

  Hmmm… Mijn broer misbruikt Spotify dagelijks maar is internationaal chauffeur. Zal vast geen rekening mee worden gehouden.

 • Profielfoto
  SvS

  Eigenlijk wel logisch, moet ik eerlijk zeggen. Maar hoe vaak moet diegene ‘thuis’ zijn om te ‘pingen’? Denk bijv. aan internationale vrachtwagenchauffeurs of kinderen van gescheiden ouders.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, dat is een lastig ding denk ik. Sommige dingen luister ik bijvoorbeeld alleen in de auto. Dan zou mijn Spotify deel inderdaad altijd op een andere lokatie zijn, dan van de rest van de familie.

  Maar ik lees: “The location data that is collected during Premium Family account creation…”. Alleen tijdens het aanmaken van een account dus(?)

 • Profielfoto
  Odyssey

  locatie uitzetten v spotify… :/

 • Profielfoto
  gipsman

  Gegevens als ‘familie’ zijn moeilijk te verzoenen met digitale algoritmes. Spotify ( en andere zoals apple) die het begrip ‘familie’ in hun aanbod integreren, kunnen misschien beter met leeftijdsverschillen werken en daar hun prijzen op afstemmen. Bv. -18 jaar prijs x, +18 prijs y, etc. Het paradigma ‘familie’ is niet meer van deze tijd.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Het is volkomen normaal dat opa en oma ergens anders wonen. Dat je kinderen in allerlei buitenlanden wonen. Dat je vader of moeder van je kinderen ergens anders woont. En dat je zelf ook op meerdere plekken woont en werkt. Dat je wel eens in de auto zit. Dat je wel eens op vakantie bent.

  Dus ik denk niet dat Spotify dit hard kan maken.

  Maar zoals KW al zegt: tijdens het aanmaken.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Alsof mensen nog via (alleen) de stereo in de huiskamer luisteren. Belachelijk ouderwets idee. Ieder gezinslid (baby’s en kleuters uitgezonderd) heeft toch zeker een eigen muziek afspeel apparaat? Waarom dan nog wel een family-plan voor mensen onder één dak? Schaf dat dan gewoon af!

  Overigens, als ze de locatie alleen controleren tijdens het aanmaken van een account lijkt het me niet zo moeilijk te regelen dat dit dezelfde is, zelfs buiten familie-verbanden. Daarom lijkt het een oneigenlijke reden om iemands thuis locatie te vragen, wat de vraag doet rijzen of dit niet in strijd is met de AVG.

 • Profielfoto
  Pad

  En als alle Family leden de VPN van Pa gebruiken? Niet te checken