Sonos onthult Sonos Move, nieuwe Sonos One en meer

Door: Noah Korevaar - 10 reacties
Sonos Move IFA
(Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Sonos heeft tijdens de IFA in Berlijn de langverwachte Move aangekondigd. Met de Sonos Move zet het populaire audiomerk voor het eerst stappen buiten de huiselijke setting. Je kunt ‘m namelijk niet alleen aansluiten op je Sonos-systeem binnenshuis, maar ook meenemen naar het strand.

Veelzijdige speaker

Standaard is de Sonos Move gewoon een speaker die je via je wifi-netwerk op je Sonos-systeem aansluit. Niet anders dan bijvoorbeeld een Sonos One of Symfonisk. Zo lang de Move op zijn dock staat is hij altijd verbonden en heeft hij een stroomtoevoer.

Sonos Move setup
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het grote verschil met andere Sonos-speakers, is dat de Move in een dock staat waar je ‘m af kunt tillen. Om hem tijdelijk in je tuin of ergens anders binnen wifi-bereik te zetten, maar ook als je een dagje erop uit gaat. In dat laatste geval stream je muziek naar de speaker via bluetooth in plaats van wifi.

Een batterij met een levensduur van 10 uur zorgt ervoor dat je de Move de hele dag probleemloos mee kunt nemen. Omdat ‘ie IP56 gecertificeerd is kun je hem nat of vies laten worden en achteraf gewoon weer afspoelen.

Sonos Move stofbestendig
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Vanwege de integratie van Google Assistent, Amazon Alexa en – als je ‘m met je smartphone koppelt – Siri kun je de Move eenvoudig bedienen. Binnenshuis werken de eerste twee spraakassistenten op de speaker zelf; als je ‘m buiten via bluetooth aanstuurt gaat het altijd via je smartphone.

Indrukwekkend geluid

De Sonos Move kost €399 en daarmee valt hij tussen de One en de Play 5 in. Dat geldt voor de prijs, maar ook voor de geluidkwaliteit. Hij is duidelijk groter en krachtiger dan de One en zet een indrukwekkende sound neer.

Sonos Move IFA aankondiging
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Om ervoor te zorgen dat de Move overal goed klinkt, heeft Sonos Automatic Trueplay bedacht. Trueplay kenden we al en optimaliseert de audioweergave van een speaker voor de ruimte waar hij in staat. Met behulp van een bewegingssensor wordt Trueplay nu automatisch opnieuw ingesteld als je de speaker verplaatst, zodat hij altijd goed klinkt. Of je hem nou op zijn vaste plekje binnen hebt staan, of naast je picknickkleedje in het park zet.

Sonos One SL en Sonos Port

De Sonos Move was duidelijk het grote nieuws van Sonos in Berlijn, maar niet het enige. Behalve de Move, kondigde Sonos ook nog de One SL en de Port aan.

Sonos Port IFA
Afbeelding: Sonos

De Sonos One SL is een variant op de One die geen microfoons bevat. Daarmee kun je geen slimme assistenten meer gebruiken in de speaker. Handig als je bang bent dat Sonos meeluistert in de slaapkamer, of voor als je al een slimme assistent in huis hebt en wat geld wilt besparen. De Sonos One SL is met zijn prijs van €199 dertig euro goedkoper dan de gewone One.

Met de Sonos Port kun je ‘domme’ audioapparaten toevoegen aan je Sonos-netwerk. Een beetje zoals de bestaande Sonos Amp, maar dan zonder versterker. Een klein en praktisch apparaatje waarmee je niet alleen je oude versterkte speakers in je Sonos-systeem opneemt, maar ook bijvoorbeeld geluid van een traditionele platenspeler naar al je Sonos-speakers kunt streamen.

Check de video

WANT en OMT zijn nog de hele week aanwezig op de IFA; Europa’s grootste techbeurs in Berlijn. In onze speciale IFA YouTube playlist kun je al onze video’s van de beursvloer vinden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  gipsman

  Die Sonos Port is wel extreem duur (€449 of zo) vergeleken met bv. een airport express die dit ook kan en bovendien wifi hub is/was. Ja ‘was’, want niet meer te koop.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik snap de Sonos Port niet.. Is het ju gewoon een duurdere zwarte versie van de Sonos Connect?

 • Profielfoto
  jan jansen

  Zat er niet echt op te wachten. Kom eens echt met iets nieuw Sonos.

  Eerst vervloeken ze bluetooth nu gebruiken ze het zelf.

  Maar waarom verkopen ze hun spullen bij IKEA tegen dumpprijzen?

 • Profielfoto
  Melle

  Hebben!!!

 • Profielfoto
  Frans

  gipsman op 5 september 2019 17:43
  Die Sonos Port is wel extreem duur (€449 of zo) vergeleken met bv. een airport express die dit ook kan en bovendien wifi hub is/was. Ja ‘was’, want niet meer te koop.

  Ik heb nog 2 exemplaren van de Airport Express aangeschaft voordat deze uit productie gingen, als reserve voor het geval de 2 die ik in gebruik heb de geest geven. Onbegrijpelijk dat Apple hiermee gestopt is, het is een perfecte oplossing om muziek naar een bestaande stereo installatie te streamen.

  De Sonos Port kan wel iets meer als ik het goed begrijp, je kan er ook een analoge of digitale audio bron als invoer op aansluiten, die dan naar alle in je Sonos netwerk aanwezige speakers gestreamd kan worden. Of dat de meerprijs ten opzichte van een (tweedehands) AirPort Express waard is moet ieder voor zich bepalen.

 • Profielfoto
  maconly

  Al m’n sonos verkocht.

  gek merk wat kopers bepaalde dingen ontneemt.

  overgestapt op Teufel al m’n cd’s op een usb stick en klaar.

 • Profielfoto
  rogerpaolo

  plonserd op 5 september 2019 17:53
  Ik snap de Sonos Port niet.. Is het ju gewoon een duurdere zwarte versie van de Sonos Connect?

  Dat was ook het eerste wat ik dacht.

  plonserd op 5 september 2019 17:53
  Ik snap de Sonos Port niet.. Is het ju gewoon een duurdere zwarte versie van de Sonos Connect?

  plonserd op 5 september 2019 17:53
  Ik snap de Sonos Port niet.. Is het ju gewoon een duurdere zwarte versie van de Sonos Connect?

  plonserd op 5 september 2019 17:53
  Ik snap de Sonos Port niet.. Is het ju gewoon een duurdere zwarte versie van de Sonos Connect?

  plonserd op 5 september 2019 17:53
  Ik snap de Sonos Port niet.. Is het ju gewoon een duurdere zwarte versie van de Sonos Connect?

   

 • Profielfoto
  Pad

  Wanneer stopt hier de reclame voor Sonos?

 • Profielfoto
  Pad

  En jullie vinden het normaal om een speaker in je tuin te hebben? Hier in de buurt woont ook zo’n malloot. Iedereen heeft er last van!

 • Profielfoto
  maconly

  Pad op 8 september 2019 10:36
  En jullie vinden het normaal om een speaker in je tuin te hebben? Hier in de buurt woont ook zo’n malloot. Iedereen heeft er last van!

  Raar volk net als die mongolen met een vuurkorf, pure asocialen.