Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 september 2019

Safari 13 voor macOS Mojave en High Sierra brengt 5 vernieuwingen

We moeten nog even op macOS Catalina wachten, maar dat wil niet zeggen dat de Mac geen updates krijgt. Apple heeft Safari 13 uitgebracht voor macOS 10.13 High Sierra en macOS 10.14 Mojave. De browser krijgt vier nuttige en één niet zo nuttige toevoeging.

Nieuw ontwerp voor startscherm

Laten we beginnen met de minst spannende vernieuwing, dan hebben we die maar gehad. Het startscherm van Safari is bijgewerkt en bevat nu een nieuw ontwerp. De belangrijkste vernieuwing lijkt op het eerste gezicht vooral dat de iconen en koppen groter zijn gemaakt. Deze zijn nu meer in lijn met iOS 13 en iPadOS 13.

Safari 13 macOS startscherm
Het oude startscherm (voor) en nieuwe startscherm (na) – Klik/tap voor groter.

Waarschuwing voor zwakke wachtwoorden

Gebruik je de iCloud-sleutelhanger? Dan gaat Safari 13 je vanaf nu ook waarschuwen wanneer je een zwak wachtwoord op een site gebruikt. Je krijgt dan de aanbieding om meteen een nieuw, sterker wachtwoord in te stellen. Er volgt ook een waarschuwing wanneer je wachtwoorden hergebruikt op sites. Zo gaat je Mac je coachen om beter met wachtwoorden om te gaan.

Sneller video picture-in-picture bekijken

Ben je een video aan het bekijken en wil je ondertussen verder gaan met surfen? Dan is het nu makkelijker om picture-in-picture-weergave te activeren. Je kunt rechts klikken op het tabblad dat geluid maakt en meteen kiezen voor picture-in-picture. Je kunt zo sneller verder gaan met surfen en de video in de hoek van je Mac bekijken.

Safari 13 picture in picture
Klik/tap voor groter.

Sneller naar een open tabblad

Wanneer je een boel tabbladen open hebt staan, is het lastig om visueel nog te zien welk tabblad wat is. De tekst wordt door de grote hoeveelheid flink afgekort. In Safari 13 zit een nieuw handigheidje. Je kunt in het zoekvak gewoon de naam van het tabblad intypen alsof je op het internet zoekt. Met de pijltjestoetsen en enter open je zo snel het tabblad opnieuw vanuit de sectie ‘Schakel over naar tabblad’.

Safari 13 tabblad
Klik/tap voor groter.

Inloggen met USB-sleutel

De laatste vernieuwing is vooral handig in bedrijfsomgevingen waar zware beveiliging gewenst is. Hier worden vaak fysieke USB-sleutels gebruikt voor het inloggen op webapplicaties. Zonder de fysieke sleutel geen toegang. Safari 13 ondersteunt nu de volledige CTAP2-standaard. Wat wil zeggen dat moderne implementaties zoals WebAuthn via een Yubikey werken. Google-werknemers gebruiken allemaal verplicht een dergelijke hardware-sleutel en hebben daarom geen last meer van phishing.

YubiKey 16x9
Klik/tap voor groter.

NB: een eerdere versie van dit artikel was zonder eindredactie gepubliceerd en voldeed niet aan onze kwaliteitseisen. Excuses voor de verwarring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Safari 13 voor macOS Mojave en High Sierra brengt 5 vernieuwingen
Sluiten