Safari 13 voor macOS Mojave en High Sierra brengt 5 vernieuwingen

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Safari tracking cookies privacy
(Afbeelding: Apple, montage: OMT)

We moeten nog even op macOS Catalina wachten, maar dat wil niet zeggen dat de Mac geen updates krijgt. Apple heeft Safari 13 uitgebracht voor macOS 10.13 High Sierra en macOS 10.14 Mojave. De browser krijgt vier nuttige en één niet zo nuttige toevoeging.

Nieuw ontwerp voor startscherm

Laten we beginnen met de minst spannende vernieuwing, dan hebben we die maar gehad. Het startscherm van Safari is bijgewerkt en bevat nu een nieuw ontwerp. De belangrijkste vernieuwing lijkt op het eerste gezicht vooral dat de iconen en koppen groter zijn gemaakt. Deze zijn nu meer in lijn met iOS 13 en iPadOS 13.

Safari 13 macOS startscherm
Het oude startscherm (voor) en nieuwe startscherm (na) – Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Waarschuwing voor zwakke wachtwoorden

Gebruik je de iCloud-sleutelhanger? Dan gaat Safari 13 je vanaf nu ook waarschuwen wanneer je een zwak wachtwoord op een site gebruikt. Je krijgt dan de aanbieding om meteen een nieuw, sterker wachtwoord in te stellen. Er volgt ook een waarschuwing wanneer je wachtwoorden hergebruikt op sites. Zo gaat je Mac je coachen om beter met wachtwoorden om te gaan.

Sneller video picture-in-picture bekijken

Ben je een video aan het bekijken en wil je ondertussen verder gaan met surfen? Dan is het nu makkelijker om picture-in-picture-weergave te activeren. Je kunt rechts klikken op het tabblad dat geluid maakt en meteen kiezen voor picture-in-picture. Je kunt zo sneller verder gaan met surfen en de video in de hoek van je Mac bekijken.

Safari 13 picture in picture
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Sneller naar een open tabblad

Wanneer je een boel tabbladen open hebt staan, is het lastig om visueel nog te zien welk tabblad wat is. De tekst wordt door de grote hoeveelheid flink afgekort. In Safari 13 zit een nieuw handigheidje. Je kunt in het zoekvak gewoon de naam van het tabblad intypen alsof je op het internet zoekt. Met de pijltjestoetsen en enter open je zo snel het tabblad opnieuw vanuit de sectie ‘Schakel over naar tabblad’.

Safari 13 tabblad
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Inloggen met USB-sleutel

De laatste vernieuwing is vooral handig in bedrijfsomgevingen waar zware beveiliging gewenst is. Hier worden vaak fysieke USB-sleutels gebruikt voor het inloggen op webapplicaties. Zonder de fysieke sleutel geen toegang. Safari 13 ondersteunt nu de volledige CTAP2-standaard. Wat wil zeggen dat moderne implementaties zoals WebAuthn via een Yubikey werken. Google-werknemers gebruiken allemaal verplicht een dergelijke hardware-sleutel en hebben daarom geen last meer van phishing.

YubiKey 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: YubiKey

NB: een eerdere versie van dit artikel was zonder eindredactie gepubliceerd en voldeed niet aan onze kwaliteitseisen. Excuses voor de verwarring.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  feek

  En niet te vergeten dat je vanaf nu per website moet toestaan om iets te kunnen downloaden. Tenzij je bij instellingen het toegaat.

 • Profielfoto
  viasoft

  Hoe en waar te downloaden?

 • Profielfoto
  MacLawrence

  viasoft op 20 september 2019 12:04
  Hoe en waar te downloaden?

  Via de updates in de App Store maar ik denk dat ze het geleidelijk uitrollen. Op mijn vriendin haar iMac al kunnen downloaden maar op mijn Macbook nog niet.

 • Profielfoto
  polansky

  Ehm, het zegt helemaal niets over phishing – Dat gebeurt nog steeds.
  Alleen lokaal inloggen is lastiger met een USB key.

 • Profielfoto
  VxP

  Ligt het aan mijn mac of duurt het afsluiten van een tabblad erg lang. Uberhaupt vind ik het niet zo snel

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  En er is een stevige reset voor wat betreft de extensions; er is nog maar een heel kort lijstje over van wat er ooit was en een aantal dat ik had werkt niet meer zoals Trafficlight van BitDefender en WOT. Een boel ontwikkelaars moeten weer aan de bak om hun spullen bij te werken.

 • Profielfoto
  Haike

  Daar sluit ik me bij aan, had ik ad block, ghostery en artmonky met de update is dat gewoon verwijderd alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Zijn wel mijn persoonlijke instellingen en Apple schijnt te denken dat ze in mijn privacy mogen komen.

 • Profielfoto
  Nicci1964

  De extension van 1Pasword 6.x.x werkt ook niet meer waardoor het eigenlijk niet meer bruikbaar is. Dus verplicht updaten naar versie 7 incl. maand abonnement of overstappen naar sleutelhanger.

 • Profielfoto
  applemac

  Tegenwoordig is elke nieuwe release van Safari, een beperking van de gebruiksvriendelijkheid. Het feit dat extensies nu helemaal niet werken, maar verplicht uit de app store moeten komen, gekoppeld aan een app, maakt het er allemaal niet beter op. Daarnaast zijn veel van de extensies een stuk beperkter dan hun voorganger. Vroeger keek ik altijd uit naar een update van Safari of het OS, omdat er altijd wel toffe dingen werden toegevoegd, maar de laatste paar jaren ben ik terughoudender omdat Apple vooral steeds meer dichttimmert en steeds minder keus bij zijn gebruikers laat. Datzelfde geldt voor de hardware. Ik kan zelf nadenken Apple. Laat mij de keus.

 • Profielfoto
  xaddict

  @Nicci: ik gebruik de laatste versie van 1Password, met de laatste versie van de extensie, zonder abonnement.
  Op mijn Mac, mijn iPhone en mijn iPad nog nergens last van gehad (hoewel ik niet zomaar ga upgraden naar iOS13 als je ziet wat je allemaal inlevert)

 • Profielfoto
  utah62

  Beter dan Firefox of DuckDuckGo die ík nu gebruik?

 • Profielfoto
  Nicci1964

  @xaddict

  Meteen na de herstart van Safari update kreeg ik de melding dat de 1 Password extensie niet meer ondersteunt werd. Ik gebruik de laatste versie 6.8.9. Er staat helaas ook geen downloadbare versie meer op de website.

  Overstappen op sleutelhanger is geen probleem dacht ik maar hoe kun je de wachtwoorden van 2 verschillende accounts op 1 website toevoegen aan sleutelhanger met keuze. (heb geen trek in meerdere accounts op de iMac, iMac is gezinscomputer)

 • Profielfoto
  Nicci1964

  Negeer mijn vraag over sleutelhanger, is opgelost.

   

 • Profielfoto
  Yves Damiaens

  Zeer jammer dat de add-ons niet meer werken. Ben nu verplicht om 1password 6 te upgraden naar versie 7 met maandelijks abo. Niet leuk.