Reviews Apple Watch Series 5: het scherm verandert alles

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Apple Watch Series 5 16x9
Afbeelding: Hodinkee

Naast de iPhone 11 en iPhone 11 Pro is er ook een nieuwe Apple Watch. De Apple Watch Series 5. De verkoop in Nederland begint vrijdag 20 september, maar de Amerikaanse pers heeft het slimme horloge al en de eerste reviews zijn online verschenen.

De Apple Watch Series 5 ziet er op papier uit als een bescheiden upgrade. Het scherm staat nu altijd aan, er is een kompas toegevoegd en er is meer materiaal­keuze. Toch hebben die kleine veranderingen een grote impact. De reviews zijn te lezen bij The Verge, Hodinkee, TechCrunch en Daring Fireball. Wij zetten de belangrijkste bevindingen op een rij in deze round-up.

Het scherm is de grootste verandering

De Apple Watch is dan wel een slim horloge, maar moest op één punt altijd zijn meerdere herkennen in ‘ouderwetse’ horloges. Het scherm was alleen zichtbaar wanneer je je pols draaide. Met de Apple Watch Series 5 staat het scherm echter altijd aan en dat is een game-changer, schrijven vrijwel alle reviewers.

De Apple Watch Series 5 heeft een nieuw scherm, namelijk een scherm dat Low-Temperature Polycrystalline Oxid gebruikt, oftewel LTPO. Dit scherm gebruikt extreem weinig stroom en heeft een nieuwe sensor voor omgevingslicht. Wanneer je niet naar de Apple Watch kijkt, wordt het scherm teruggeschaald van 60 naar 1 Hz, wat aanzienlijk minder accu kost.

Apple Watch Series 5 scherm 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: The Verge

Always on in de praktijk: beter dan de rest

In de ‘always-on’ modus neemt de helderheid van het scherm af en worden de grote witte gebieden van sommige wijzerplaten vervangen door zwart. Dat gebruikt aanzienlijk minder energie op een OLED-scherm. Je kunt deze modus handmatig activeren door het horloge met je hand te bedekken, wat tot nu toe werd gedaan om het scherm uit te schakelen.

Het scherm hoeft echter niet altijd aan te staan. Je kunt ook instellen dat het scherm wordt uitgeschakeld wanneer je je pols uit je gezichtsveld draait. Dat kan een interessante optie zijn, zegt Stephen Pulvirent van Hodinkee. Bijvoorbeeld wanneer je niet wil dat de inhoud van bepaalde complicaties zichtbaar is voor mensen om je heen.

Apple heeft de tijd genomen om deze functie te perfectioneren en doet dat beter dan de concurrentie. “Ik ben dol op het altijd-aan-scherm van de Apple Watch Series 5. De implementatie van Apple is beter dan die van andere fabrikanten”, schrijft Dieter Bohn van The Verge. Hij is van mening dat Apple het beter doet dan Android-horloges omdat het altijd ingeschakeld laten van het scherm geen invloed heeft op de batterij. Daarnaast gebruikt Apple nog steeds kleur op de wijzerplaat, terwijl Android-fabrikanten vaak alleen informatie in witte tekstvorm laten zien.

Apple Watch Series 5 AirPods 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Hodinkee

Accuduur en beperkingen Apple Watch Series 5

Bohn haalde de beloofde accuduur van 18 uur bij dagelijks gebruik. Brian Heater van TechCrunch schrijft dat 20 uur geen uitzondering is bij dagen waarop hij op kantoor aan het werk was. Hij legt uit dat in de always-on-modus complicaties nog steeds zichtbaar zijn, maar in een vereenvoudigde vorm die bepaalde info tijdelijk verbergt. “Tijdens een work-out verdwijnen de milliseconden totdat je het scherm naar je toe draait”.

“De helderheid van het scherm gaat omlaag, maar is nog steeds voldoende om leesbaar te zijn”, zegt John Gruber van Daring Fireball. “De secondewijzer verdwijnt en je ziet in principe de uren en minuten. Notificaties verschijnen niet op het scherm terwijl het in always-on-modus staat”, schrijft hij. Gruber merkte ook op dat de nieuwe helderheidssensor nuttig kan zijn om overlast in de bioscoop te beperken

Fans van traditionele horloges opgelet

Gruber zegt verder: “Voor mij is het always-on-scherm van de Apple Watch Series 5 vergelijkbaar met het effect dat het Retina-scherm had. Als je het eenmaal hebt gehad, is er geen terugkeer meer mogelijk”. Scott Stein van CNET somt het eenvoudig op: “Ik gebruik de Apple Watch nu als een normaal horloge”.

Het altijd ingeschakelde scherm zal ook een verademing voor fans van klassieke horloges zijn. Die zijn nu vaak niet geïnteresseerd in de Apple Watch omdat het meer een computer om je pols dan een mooi object is. Stephen Pulvirent van Hodinkee denkt dat de Apple Watch Series 5 dit wel eens kan gaan veranderen. “We zijn dichterbij een revolutie dan we denken. Het scherm dat altijd actief is, verandert het gebruik van het horloge fundamenteel. Het voegt ook een belangrijk stijl-element toe. De Apple Watch is niet langer een anoniem scherm om je pols, maar een horloge met een wijzerplaat”, zegt de journalist van Hodinkee. De lezers van deze site zijn vooral fans van (dure) mechanische horloges.

“Het always-on-scherm zorgt ervoor dat ik de Apple Watch Series 5 veel langer om kan houden voordat ik terug ga naar mijn mechanische horloge. Het moment waarop de Apple Watch onmisbaar wordt, is niet ver weg meer,” concludeert Pulvirent.

Apple Watch Series 5 titanium 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Hodinkee

Kompas niet direct nuttig

De Apple Watch Series 5 beschikt ook over een kompas. Dat is volgens Apple vooral nuttig bij het navigeren met de Kaarten-app, maar kan ook door apps van derden gebruikt worden. We konden geen bijzondere zaken in de eerste reviews vinden, behalve vermeldingen van de aanwezigheid van een kompas. “Het voegt voor nu niet direct iets nuttigs toe en het is afwachten wat ontwikkelaars van externe apps ermee gaan doen”, schrijft CNET.

De afgelopen tijd verschenen berichten over bepaalde bandjes met magnetische onderdelen die invloed op het gedrag van het kompas kunnen hebben, maar daar hebben de Amerikaanse reviewers geen last van gehad.

Apple Watch Series 5 kompas
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Hodinkee)

Nieuwe materialen, zwaardere Apple Watch

“Wat mij betreft is het vrij simpel: dit is de Apple Watch die ik altijd al wilde hebben”, zegt Stephen Pulvirent van Hodinkee. Dat komt niet alleen door het scherm, maar ook omdat de Apple Watch Series 5 in een keramische variant komt. Er kan ook gekozen worden voor een titanium-variant naast roestvrij staal en aluminium. In Nederland is echter alleen de aluminium versie verkrijgbaar.

“Vooral de titanium Apple Watch Series 5 voelt aan als een robuust en stevig model dat liefhebbers van analoge horloges aan kan spreken”, zegt Stephen Pulvirent van Hodinkee. De 7,1 gram verschil tussen een stalen en titanium model lijkt op papier niet enorm, maar is volgens Pulvirent zeker merkbaar. “Voor iedereen die een horloge graag voelt, is het een prima keuze,” besluit hij.

Apple Watch Series 5 lifestyle shot
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Hodinkee

Conclusies

Alle reviews zijn zeer positief en spreken over een goede evolutie. “De Apple Watch wordt snel volwassen, terwijl de Android-concurrentie pijnlijk langzaam innoveert,” schrijft CNET. Dieter Bohn van The Verge betreurt het dat Apple zijn smartwatch niet openstelt voor Android-gebruikers, want dit is volgens hem de beste smartwatch die nu op de markt is.

Een aantal reviewers merkt wel op dat het tijd is voor een stukje evolutie in de software. Nu het scherm altijd ingeschakeld is en een belangrijke factor bij het personaliseren van de smartwatch is, is het een gemiste kans om geen wijzerplaten van derden toe te laten, schrijft TechCrunch. “De hardware is echter veel beter dan welke andere smartwatch dan ook”, voegt Brian Heater aan zijn kritische opmerking toe.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Mac4altijd

  Een mooie wijzerplaat op die afbeelding van Hodinkee, maar waarom kan ik deze niet vinden voor op mijn Apple Watch Series 4?

 • Profielfoto
  Raridder

  Die zit volgens mij in de nieuwe WatchOS.

 • Profielfoto
  queenfan

  Mac4altijd op 19 september 2019 13:22
  Een mooie wijzerplaat op die afbeelding van Hodinkee, maar waarom kan ik deze niet vinden voor op mijn Apple Watch Series 4?

  Deze zitten in WatchOS 6, de eerste heet Californië en de laatste die erbij gekomenis sinds de GM heet Meridian.

 • Profielfoto
  Vilscon

  De Apple Watch Series 5 heeft een nieuw scherm, namelijk een scherm dat Low-Temperature Polycrystalline Oxid gebruikt, oftewel LTPO.

  De AW4 had ook al een LTPO scherm.. Velen stellen daarom ook de vraag waarom dit niet op de AW4 had gekund. Er zit nu enkel een extra chip bij die de refreshrate beheert. Deze maakt de AW energiezuiniger en realiseert de AlwaysOn display.

   

 • Profielfoto
  Gio

  Accuduur van 18-20 uur is te weinig. Ik sla se watch 5 daarom over. Hopelijk komt de watch series 6 met een accuduur van gemiddeld 5 tot 15 dagen, dat mist de Apple Watch nu (als ik hem vergelijk met de nw Huawei Watch GT bijv.)

 • Profielfoto
  neuerburg

  Mac4altijd op 19 september 2019 13:22
  Een mooie wijzerplaat op die afbeelding van Hodinkee, maar waarom kan ik deze niet vinden voor op mijn Apple Watch Series 4?

  De wijzerplaat in die kleur zit alleen bij de edition (titanium en ceramisch) horloges. Las ik op de Hodinkee review. De Californië dail in andere kleuren is er wel in de nieuwe watch OS update.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik ben een liefhebber van causeal watches.

  Dus deze Apple Watch sla ik ook al over.

  in de app store zijn een tich tal kompassen te vinden voor de liefhebbers

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Nu alleen nog de vorm. Als hij rond zou zijn had ik hem allang gekocht.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Gio op 19 september 2019 15:31
  Accuduur van 18-20 uur is te weinig. Ik sla se watch 5 daarom over. Hopelijk komt de watch series 6 met een accuduur van gemiddeld 5 tot 15 dagen, dat mist de Apple Watch nu (als ik hem vergelijk met de nw Huawei Watch GT bijv.)

  Dan kun je lang wachten. Apple zal tussen bij nieuwe apparaten terwijl ze kunnen kiezen tussen het verlengen van de batterijduur en het introduceren van nieuwe functies altijd kiezen voor het laatste. Andersom claimen ze al vanaf de eerste generatie een batterijduur van 18 uur en is dat altijd een bijzonder conservatieve schatting gebleken. Drie dagen is ook vaak nog prima mogelijk. 15 dagen is een brug te ver.

  iMac Lover op 19 september 2019 16:12
  Ik ben een liefhebber van causeal watches.

  Dus deze Apple Watch sla ik ook al over.

  in de app store zijn een tich tal kompassen te vinden voor de liefhebbers

  Causeal? Wasda?

  En uiteraard is een kompasfunctie niet iets wat je download in de App Store  😂