Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 september 2019

Nieuw in iPadOS 13: widgets op het startscherm van je iPad

Naast iOS 13 komt Apple vanavond ook met iPadOS 13. Dit is een nieuwe variant op het besturingssysteem voor de iPhone, die helemaal geoptimaliseerd is voor de iPad. Een van de vernieuwingen bevindt zich meteen op het startscherm.

Het startscherm van de iPad was jarenlang gewoon een grid met app-iconen en met iPadOS 13 is dat nog steeds zo, maar kun je widgets aan de zijkant tonen. De widgets komen je waarschijnlijk bekend voor, want ze stonden eerst op het Vandaag-scherm van de iPad dat je vanaf het lockscherm kunt zien. Dat is goed nieuws, want het wil zeggen dat alle apps die een widget hebben, ook met iPadOS 13 werken.

Widgets iPadOS 13 activeren met veeg naar rechts

Standaard zijn de widgets verborgen en is het startscherm van de iPad onder iPadOS nog steeds een grid met iconen. Positief is: er passen meer iconen op één scherm, namelijk 30 in plaats van 20. Ook als je de widgets activeert, blijven de iconen staan. Ze gaan alleen nog wat dichter naar elkaar toe.

Wil je de widgets af en toe bekijken, maar ze niet vastzetten? Dan kun je vanaf je eerste startscherm naar rechts vegen om ze in beeld te krijgen. Een veeg naar links verbergt de widgets vervolgens weer.

iPadOS widgets 001
Klik/tap voor groter.

Widgets altijd in beeld ook mogelijk

Het is ook mogelijk om de widgets altijd in beeld te houden. Wanneer ze in beeld staan, tik je helemaal onderaan op de knop Wijzig en schakelt vervolgens de optie Houdt op beginscherm in. De widgets zullen dan vast blijven staan op het beginscherm. Wanneer je echter meerdere schermen met apps hebt, verdwijnen ze weer wanneer je naar het tweede scherm gaat.

Bepaalde widgets vastmaken en rangschikken

Standaard bepaalt iPadOS 13 welke widgets te zien zijn. Apps die urgente informatie tonen, zullen verder vooraan in het overzicht getoond worden. Wil je een bepaalde app altijd of juist nooit zien? Dan kun je dit regelen door op de knop Wijzig te drukken en widgets vast te zetten. Er zijn drie gebieden waar je widgets in kunt slepen:

  • Vastgemaakt: deze verschijnen altijd bovenaan in één volgorde op het startscherm van iPadOS 13.
  • Favorieten: widgets die altijd getoond worden, maar in volgorde van urgentie.
  • Meer widgets: deze zijn wel beschikbaar, maar worden niet getoond op het startscherm.
iPadOS widgets 001
Klik/tap voor groter.

Kleine stapjes

Dit is de eerste grote aanpassing die Apple aan het startscherm met iconen ooit doet. Het is dan ook een kleine stap en je kunt in iPadOS 13 nog steeds alleen widgets op één plaats van het scherm zetten, niet zoals bij Android over het hele scherm. Dat het een kleine stap is, wil echter niet zeggen dat het geen nuttige stap is.

Meer iPadOS 13…

iPadOS 13 is in navolging van iOS 13 beschikbaar vanaf 24 september om 19:00 uur. Het besturingssysteem vereist minimaal een iPad Air 2 of 3, iPad mini 4 en 5, iPad 5, 6 en 7 (9,7-inch en 10,2-inch) of een iPad Pro 9,7- 10,5- 11- en 12,9-inch. Bekijk meer vernieuwingen in ons dossier dat dagelijks aangevuld wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in iPadOS 13: widgets op het startscherm van je iPad
Sluiten