Nieuw in iOS 13: vier extra functies in schermtijd

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Afbeelding: Apple, bewerking: OMT

In iOS 12 introduceerde Apple de functie schermtijd, waarmee je inzicht krijgt in je eigen smartphonegebruik en jezelf of je kinderen limieten op kunt leggen. In iOS 13 is deze functie flink uitgebreid. Zowel voor individuele gebruikers als gezinnen. Een overzicht van de vier nieuwe functies.

Verbeterde app-limieten

Het was in iOS 12 al mogelijk om jezelf of een gezinslid app-limieten op te leggen. In de opties voor schermtijd zijn categorieën met apps te vinden en in iOS 12 kon je alleen een hele categorie beperken. In iOS 13 is dit echter verbeterd en kun je niet alleen een categorie, maar ook de individuele apps in de categorie beperken.

Zo kun je bijvoorbeeld Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat wel aan de ketting leggen, maar WhatsApp onbeperkt toelaten. Al deze apps vallen voor iOS onder ‘Sociale netwerken’ en voorheen was er geen mogelijkheid om ze individueel te beperken. In iOS 13 kan dit echter wel.

iOS 13 schermtijd 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Websites beperken

Kon je in iOS 12 alleen het volledige gebruik van Safari beperken, in iOS 13 kun je individuele websites beperken en jezelf bijvoorbeeld maar een half uur per dag Engelse tabloids en roze weblogs gunnen. In het schermtijd-menu om applimieten op te leggen, kun je helemaal onderaan ook websites kiezen. De keuze is wederom: surfen volledig blokkeren, of alleen bepaalde websites afschermen.

iOS 13 schermtijd 002
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Nog één minuut

Wanneer je de limiet voor een app of game bereikt, geeft iOS je de keuze: de app afsluiten door op OK te klikken of de limiet negeren. In iOS 13 krijg je een nieuwe optie, namelijk Nog één minuut. Dit geeft je een minuut uitstel zodat je gemaakt werk op kunt slaan of een game ordelijk kunt beëindigen.

tijdslimiet gif
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Schermtijd voor ouders: communicatiebeperkingen

Voor ouders die via schermtijd de iPhone van hun kinderen beheren, zijn er in iOS 13 ook nieuwe mogelijkheden. Zo is het nu mogelijk om in te stellen met wie hun kroost op bepaalde tijden kan communiceren. Wel bellen en iMessage met familie, maar niet met contacten van het internet of vrienden van school. Dit omvat ook of gestuurde berichten van contacten afgeleverd worden.

Ten slotte biedt iOS 13 ouders ook de mogelijkheid om een gecureerde lijst met contactpersonen aan de apparaten van hun kinderen toe te voegen. Zo staan belangrijke contacten altijd in de lijst. Hoewel het geen functie is die aansluit bij de andere opties van schermtijd, zit het er wel bij.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Je kan in iOS 12 WÉL individuele app’s beperken, maar dus niet gegroepeerd.

  je kan bv. een uur FB en een uur whatsapp instellen, en niets voor de rest.

  wel handig dat het nu met uitzonderingen in de categorie kan.

 • Profielfoto
  polansky

  Schermtijd – de meest nutteloze feature ooit!

 • Profielfoto
  SvS

  Polansky, dit keer ben ik het niet met je eens.

  Zo handig. Niet zozeer voor onszelf, maar voor de kroost. Gewoon om goede nachtrust te kunnen handhaven voor ieder (jeugdige) gezinslid en hun besef om tijd te nemen voor àndere zaken wanneer schermtijd om is. (Oh ben ik al zoveel op scherm geweest 🤔)

 • Profielfoto
  polansky

  SvS – Ja dan misschien wel.
  Maar voor mijzelf kan ik echt totaal geen toegevoegde waarde zien.
  De rapportage van hoeveel je per app hebt gekeken begon me zelfs te ergeren.
  Misschien dat het voor sommigen helpt voor wat betreft bewustwording.

 • Profielfoto
  _Jordy_

  iPadOS is sinds gisteren beschikbaar 😑 Laatste alinea.

 • Profielfoto
  Joid

  Zou mooi zijn als je op bepaalde inboxes limieten kan zetten. Bijv. zodra het weekend is, gaat de zakelijke mail uit.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  polansky op 26 september 2019 18:20
  Schermtijd – de meest nutteloze feature ooit!

  Grappig dat iets wat voor jou geen waarde heeft, je beschouwt als waardeloos. Een mooie inkijk in jouw egocentrische inborst.

 • Profielfoto
  jebman

  hier zeer behulpzaam voor kroost om gebruik te bespreken en inzichtelijk te maken

 • Profielfoto
  Loyd

  Schermtijd; wat een nutteloze toevoeging van Apple