macOS 10.15 Catalina is niet beschikbaar tot oktober

Door: Raymon Mens - 9 reacties
macOS Catalina feat 16x9
Afbeelding: Apple

Hoewel iOS 13 al op 19 september verschijnt, wil dat niet zeggen dat ook de iPad en Mac op die datum nieuwe software krijgen. Apple brengt iPadOS 13 pas op 30 september uit en wacht nog langer met macOS 10.15 Catalina. De volgende update voor de Mac is niet beschikbaar vóór de maand oktober.

Dat meldt Apple in een voetnoot op zijn eigen website. Het bedrijf noemt daar echter geen definitieve release­datum. Mogelijk staat die nog niet vast.

macOS 10.15 Catalina brengt grote veranderingen

Zoals gebruikelijk, zal deze toekomstige update voor iedereen gratis zijn. macOS 10.15 Catalina is het eerste desktopsysteem van Apple dat geen 32-bits applicaties meer ondersteunt. Mogelijk werken sommige applicaties die je nog wel eens gebruikt dus niet meer. Wij hebben in dit artikel op een rij gezet hoe je die apps kunt identificeren.

Een andere grote verandering is het schrappen van iTunes. In macOS 10.15 Catalina is er niet langer één applicatie voor muziek, films, e-books en podcasts. Apple vervangt iTunes door losse apps voor muziek, tv/video, podcasts en boeken. Het synchroniseren van iOS-apparaten gaat via de Finder. (Zie ook → Eerste blik op de 5 opvolgers van iTunes)

macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes
De Muziek-app in Catalina – Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Bescheiden nieuwigheden

De nieuwe functies van macOS Catalina zijn bescheiden, maar belangrijk. De SideCar-functie zal iPad-gebruikers zeker aanspreken. Ze kunnen hun tablet als extern scherm voor de Mac gebruiken. Daarnaast komen iPad-apps naar de Mac. Apple heeft met Project Catalyst een ontwikkelomgeving gemaakt waarmee ontwikkelaars heel gemakkelijk een iPad-app naar de Mac kunnen brengen. Er kunnen Mac-native elementen zoals een menubalk toegevoegd worden. Twitter is al aan boord en gaf een voorproefje.

Verder zijn deze kleine vernieuwingen nog de moeite waard:

Systeemeisen

De update die in oktober komt, werkt op bijna alle Mac-modellen waar macOS 10.14 Mojave momenteel ook op werkt. De oude Mac Pro is echter de uitzondering. De systeemeisen voor de nieuwe macOS-versie zijn als volgt:

 • MacBook: 2015 en nieuwer
 • MacBook Air: 2012 en nieuwer
 • MacBook Pro: 2012 en nieuwer
 • Mac mini 2012 en nieuwer
 • iMac: 2012 en nieuwer
 • iMac Pro: 2017 en nieuwer
 • Mac Pro: 2013 en nieuwer

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  BerryS

  Nou…ik had de laatste beta versie en heb alles weer teruggezet naar 10.14.6. Er klopte nog niet veel van en ben blij dat ze de tijd nemen om verder te testen. ICloud liep vast, omzetten iTunes was een drama en gedoe met andere apps zoals een haperende Logitech MX Master 2s. Voorlopig heb ik niet veel haast…de nieuwe functionaliteiten zijn wel oké overigens.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ieder jaar toch ook zo? MacOS komt altijd ~ 2 weken later dan iOS. Nu mogelijk nóg wat extra weken later. Geen enkel probleem.

 • Profielfoto
  erwin33

  Wat een blindlegger!

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ben benieuwd hoe ik met iCloud sync de mist in ga als ik één van mijn machines naar Catalina breng en de rest niet.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik vond MacOs Catalina tot en met Beta 4 erg buggy. Onwerkbaar

  Veel restarts en apps, die crashen.

  Nu MacOs Catalina versie 10.15 bèta  ( 19A546d ) draait het redelijk goed op mijn Mac Mini late 2012

  iCloud synchroniseert weer. Time Machine backups zijn weer beschikbaar. Apps crashen nauwelijks. Het is allemaal werkbaar. Dus tot nu toe ben ik redelijk blij. Ik mis wel het dashboard als een extra space. Spaces werken nog niet helemaal goed.

 • Profielfoto
  Pixelman

  komt misschien doordat Adobe nog niet klaar is:)

 • Profielfoto
  Frans

  Planeten Paultje op 11 september 2019 12:23
  Ben benieuwd hoe ik met iCloud sync de mist in ga als ik één van mijn machines naar Catalina breng en de rest niet.

  Ik vermoed dat het niet anders zal zijn dan een machine op High Sierra en een ander op Mojave, dat werkt bij mij gewoon.

 • Profielfoto
  WaZoo

  iCloud is nog steeds van het padje in Finder, online (via Safari) zie ik nog wel alle bestanden staan, maar in Finder is zo goed als elk bestand pleituh, alleen de mapjes worden nog herkend, niet echt geruststellend…

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Bij mij loopt Catalina al een behoorlijk poosje prima op mijn MacBook Pro en Mac Mini. Tot op heden maar 1 app die nog niet voor Catalina beschikbaar is en dat komt waarschijnlijk alleen maar omdat die app 32bit is en vanaf Catalina wordt 32bit dus echt niet meer ondersteund.