Advertorial
Advertorial Gesponsord 26 september 2019

KVK Innovatie Top 100: slim glas is schot in de roos

Innovatie… Dan gaat het vast over slimme apps en augmented reality? Nee, het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland doet iets heel anders. Ze maken gebouwen op een praktisch onzichtbare manier slimmer en efficiënter. De jonge ondernemers van PHYSEE zijn door KVK uitgeroepen tot het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland.

PHYSEE maakt de Smartskin. Deze glazen gevel heeft geïntegreerde zonnecellen en sensoren en daarmee ‘slim glas’. Omgevingsdata als temperatuur, licht en luchtkwaliteit worden ermee gemeten en zo kunnen gebouwen energiezuiniger (25 procent) worden gekoeld, verwarmd en verlicht.

Slimme gevel is het innovatiefst

De slimme gevel is een schot in de roos en kreeg de afgelopen zomer al een plekje in de veertiende KVK Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel, een lijst met ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf (mkb). Gistermiddag kwamen de honderd finalisten naar de Amsterdome in de hoofdstad om te horen op welke plek zij precies waren beland. De Amsterdome is overigens ook al zo innovatief: circulair gebouwd, dus elk onderdeeltje is ooit al gebruikt.

KVK innovatie top 100 PHYSEE
Klik/tap voor groter.

PHYSEE werd de nummer 1 en ontving een ovatie. Nog maar vijf jaar geleden studeerden Ferdinand Grapperhaus (nee, niet die…) en Willem Kesteloo af. In Delft startten zij hun bedrijf PHYSEE en werkten aan hun idee Smartskin. Inmiddels is het bedrijf een scale-up met 30 werknemers uit 10 landen. De eerste internationale opdracht (Dublin) haalden ze net binnen. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf.

Zonnepanelen? Nee, energie via de ramen

Smartskin is een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. Via de gevel komt stroom en data binnen. De gepatenteerde vinding bestaat uit vier delen: POWER, zonnecellen in het glas die stroom opwekken, SMART, sensoren die het glas slim maken, EESY, verbindt de ramen aan een energie-efficiënt systeem en tot slot SKIN, het platform voor koppeling naar andere toepassingen. Denk daarbij aan de automatische bediening van zonneschermen, ventilatieroosters of het opladen van telefoons.

physee KVK
Klik/tap voor groter.

KVK beloont innovatie van het mkb

De KVK Innovatie Top 100 bewijst dat innovatie niet alleen uit Silicon Valley komt. Dit jaar schreven maar liefst 413 mkb-ondernemers zich in. “Je ziet vooral de grote beursgenoteerde bedrijven in de media verschijnen”, zegt Klaas Damstra van de Kamer van Koophandel, projectmanager van de Top 100. “Maar er gebeurt veel binnen het mkb. Innoveren door dat mkb verdient absoluut een podium.”

De honderd uitverkoren werden door expertpanels beoordeeld op originaliteit (is het écht nieuw?), impact (onder meer duurzaamheid), verkrijgbaarheid en omzet/groei (zaten we erop te wachten?). Zeven ondernemers bepaalden de afgelopen tijd samen met KVK-bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk de nummers 1 tot en met 100.

BUKU
Klik/tap voor groter.

Publieksprijs voor boekenvondst

De KVK Innovatie Top 100 kent naast de juryprijs ook een publieksprijs. Online kon worden gestemd, dus een beetje mensen mobiliseren hoort hier natuurlijk bij. BUKU uit Groningen wordt dit jaar het meest door het publiek gewaardeerd en volgt weMaron op, dat in 2018 won met de slimme chatbot Bot de Bot.

De Groningers bedachten een systeem waarmee je altijd en overal zonder beperking je digitale studieboeken kunt gebruiken, voor een vast bedrag per maand op al je apparaten. Studenten in het hoger onderwijs in Nederland en Suriname gebruiken het platform inmiddels actief. De dolblije medewerkers gaven gisteren met de prijs in de hand aan binnen drie jaar het hele continent Afrika te willen veroveren.

Reageer op artikel:
KVK Innovatie Top 100: slim glas is schot in de roos
Sluiten