Nieuw in iOS 13: met meerdere iPhone-camera’s tegelijk filmen

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Afbeelding: Pexels

Tijdens de onthulling van de iPhone 11 scoorde Apple hoge ogen met een demo van de nieuwe versie van Filmic Pro. Deze kan beeld van alle drie de camera’s op de nieuwe iPhone tegelijk vastleggen. Dat is echter niet beperkt tot de iPhone 11. Het komt met iOS 13 naar meer iPhone-modellen.

Apps kunnen door de nieuwe AVCapture API van iOS 13 te gebruiken, beeld van alle iPhone-camera’s tegelijk tonen. Het beeld van twee camera’s kan tegelijk worden opgenomen. Dit is uiterst praktisch om meer keuze in post-productie te hebben, maar ook bij het opnemen van een interview.

Werkt op (nieuwere) iPhone en iPad met iOS 13

Je kunt niet alleen de normale camera met de groothoek of zoomlens combineren, maar ook met de selfie-camera aan de voorkant van een toestel. Zo neem je bij interviews zowel jezelf als de persoon die geïnterviewd wordt op. Alle ontwikkelaars kunnen profiteren van deze functie, niet alleen Filmic Pro kan deze nieuwigheid dus gebruiken.

Naast de iPhone 11 en iPhone 11 Pro, werkt dit met iOS 13 ook op de iPhone XS (Max), iPhone XR en iPad Pro uit 2018. Oudere toestellen worden wegens de grote hoeveelheid processorkracht die nodig is niet ondersteund.

ios 13 multi camera iphone
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Filmic Pro

Camera’s combineren

Je kunt echter niet alle camera’s met elkaar combineren. Zo kun je, wanneer je de frontcamera met scherptediepte-effect laat opnemen, bijvoorbeeld alleen de gewone camera aan de achterkant gebruiken en niet de zoomlens. In een schema dat al eerder werd getoond tijdens een WWDC 2019-presentatie die over de nieuwe API in iOS 13 ging, zet Apple alle combinaties op een rij.

iOS 13 komt op 19 september uit. Bezitters van een iPad moeten echter langer wachten, want iPadOS 13 is er pas op 30 september. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. We verzamelen ze allemaal in dit dossier.

iPhone ios 13 multi cam 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, dat is een leuke functie. Iets wat bijvoorbeeld een LG G4 uit 2015 ook al kon, en wat je eigenlijk niet zo vaak meer terug ziet.

 • Profielfoto
  KeKo

  Geinig, maar je gebruikt eerder verschillende hoeken tijdens het filmen. Gewoon 2 iPhones gebruiken en in post afwisselen qua beelden. Maar een leuke extra is het wel.

 • Profielfoto
  NapO

  Leuke ontwikkeling, ff wachten totdat het naar android komt, ik zie hier wel mogelijkheden voor.

 • Profielfoto
  bing Geen

  of gebruik 4xCameraMaker

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, koop 4 van die iPhones voor 1450 euro per stuk.

  Fijn idee. .:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  NapO op 16 september 2019 22:47
  Leuke ontwikkeling, ff wachten totdat het naar Android komt, ik zie hier wel mogelijkheden voor.

  In Android 9 zit multi-camera support letterlijk ingebouwd. Alleen maakt niemand er blijkbaar gebruik van.

 • Profielfoto
  djneo

  bing Geen op 17 september 2019 08:44
  of gebruik 4xCameraMaker

  Die app is zo minimaal en dat het niet leuk is. Hoop dat Filmic een vergelijkbare tool maakt. je kan al remote schieten. maar dat is maar naar 1 toestel

 • Profielfoto
  Bianco

  Leuk bericht. Alleen, als je de combi’s ziet, die maximaal uit twee stuks bestaan, en dan vervolgens een foto met daarin 4 camerabeelden live, dat gaat niet kunnen niet toch?

   

 • Profielfoto
  Roko

  Bianco op 17 september 2019 18:29
  Leuk bericht. Alleen, als je de combi’s ziet, die maximaal uit twee stuks bestaan, en dan vervolgens een foto met daarin 4 camerabeelden live, dat gaat niet kunnen niet toch?

   

  Jawel, een 11 Pro heeft 4 lenzen/camera’s

 • Profielfoto
  Bianco

  Daaronder staat toch een lijstje met daarin een maximale combi van twee camera’s?

   

 • Profielfoto
  Dim

  Dus mijn iphone x is al te oud…..lijkt android wel