iPhone 11 ondersteunt Wi-Fi 6: dit zijn de voordelen

Door: Night - 10 reacties
iPhone 11 ondersteunt wifi 6
Afbeelding: OMT/Night

Als het je inmiddels nog niet duidelijk is geworden, het nieuwe iPhone-seizoen is aangebroken. Dit jaar heeft Apple, te midden van de vele nieuwe functies en betere camera’s van de iPhone 11-lijn, een interessante technische aankondiging gedaan.

Nee, er is geen ondersteuning voor 5G bij de nieuwe modellen (we verwachten dat dit pas in 2020 komt), maar dat betekent niet dat er geen snelheidswinst te behalen is. Alle drie de nieuwelingen – de iPhone 11, de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max – bieden namelijk ondersteuning voor Wi-Fi 6.

Wi-Fi 6 in de iPhone 11 (Pro)

Geeft niets als je dit hebt gemist tijdens het Apple-evenement van afgelopen dinsdag. Apple noemde ondersteuning voor Wi-Fi 6 alleen maar aan het einde van de presentaties, als één van de vernieuwingen waar men enthousiast over was, maar niet genoeg tijd voor had om verder over uit te wijden. Begrijpelijk, met al die andere grappige nieuwe mogelijkheden zoals de slo-mo selfie video’s.

Toch stond het daar op het grote scherm, tussen alle andere noviteiten. Alle drie de modellen ondersteunen 802.11AX, de technische naam voor Wi-Fi 6. Geweldig, maar wat houdt dat dan precies in?

Phil Schiller kondigt functies iPhone 11 aan
Phil Schiller kondigt de functies in de iPhone 11 aan (klik/tap voor groter) Afbeelding: Apple

Next-gen Wi-Fi

Wi-Fi 6 is de nieuwste versie van de 802.11-standaard voor draadloze netwerken, die we gewoonlijk Wi-Fi noemen. De huidige versie die de meeste van je Wi-Fi-apparaten waarschijnlijk gebruiken, is 802.11AC of Wi-Fi 5. Apparaten die Wi-Fi 6 ondersteunen, spreken nog steeds dezelfde draadloze taal om met elkaar te praten – ze praten gewoon sneller en efficiënter dan voorheen. Je hoeft dus geen nieuwe router te kopen om Wi-Fi op de iPhone 11 (Pro) te gebruiken.

De specifieke technische vooruitgang die de standaard met zich meebrengt, is vrij ingewikkeld. Kort samengevat is Wi-Fi 6 beter dan zijn voorganger omdat:

 • Het een hogere topsnelheid ondersteunt bij data-overdracht. Tests hebben snelheden geklokt van maar liefst 1.320 mbps. Dat is ongeveer 40% sneller dan Wi-Fi 5.
 • Apparaten meer informatie kunnen verzenden bij elke afzonderlijke verbinding.
 • Routers en andere access points meer apparaten tegelijk kunnen bedienen.
 • Het sensoren en andere draadloze gadgets helpt om batterijvermogen te sparen door verzendingen te plannen.
 • Het betere, snellere prestaties in dichte, drukke omgevingen zoals luchthavens en stadions biedt.

Dus mijn internet wordt sneller?

Nou, niet direct. De iPhone 11 en andere apparaten die Wi-Fi 6 ondersteunen zullen zeker kunnen profiteren de nieuwe standaard, maar dat is alleen het geval alleen als ze ook verbinding kunnen maken met een router die Wi-Fi 6 ondersteunt. Natuurlijk zijn er al routers met Wi-Fi 6 beschikbaar, maar alleen de topmodellen beschikken momenteel over deze nieuwe snelheid. Zelfs als je er een koopt, is dat geen garantie dat je internetsnelheid op magische wijze toeneemt. Als de verbinding van je internetprovider bijvoorbeeld 100 Mbit/s is, dan is dat de snelheidslimiet in jouw huis. Wi-Fi 6 kan dus niets doen om dat te versnellen.

Wat het echter wel kan versnellen, is bijvoorbeeld AirDrop. Communicatie die niet via het internet gaat, kan het volledige potentieel van Wi-Fi 6 gebruiken. Dit zal de stabiliteit van AirPlay ook ten goede komen, zeker wanneer meerdere mensen in huis video of muziek streamen. (Lees ook: ➔ iPhone 11 Pro met meest geavanceerde camera ooit onthuld)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Ik wacht wel op wifi 7, dar schijnt echt snel te worden.

 • Profielfoto
  csteelooper

  nieuwsgroepen op 12 september 2019 09:00
  Ik wacht wel op wifi 7, dar schijnt echt snel te worden.

  Are you kidding me? Or just yourself? WiFi 6 is 40x sneller dan 802.11ac (lees: WiFi 5)… Natuurlijk ‘schijnt WiFi 7 echt snel te zijn’; dat zeiden we in medio 2000 ook van 802.11g (met snelheden van maximaal 54mbps, die een grote sprong hoger waren dan de 11mbps van 802.11b (EU) dan wel 802.11a (US).

  Dus ja, de volgende generatie WiFi is uiteraard sneller. Lekker boeiend, net zoals elke iPhone ‘The Fastest iPhone Ever’ wordt genoemd (en tot het volgende jaar is daar niks aan miszegd).

  Wat mij zal benieuwen en ook veel boeiender is in mijn ogen, is de uitrol van WPA3. Daarmee wordt de beveiliging van WiFi een stuk beter. En WPA3 wordt niet alleen de opvolger van WPA2, maar ook de vervanger van WPS. WPS is een stuk minder veilig dan de naam (WiFi Protected Setup) doet vermoeden. Met name PBC (Push Button Configuration) is al meerdere keren ronduit onveilig gebleken. Het moge duidelijk zijn dat dit (een van) de reden(en) is waarom Apple het nooit ondersteund heeft in de AirPort (afgezien dan van specifieke ondersteuning ten behoeve van printers) of in macOS/i(Pad)OS. Apple is echter wel een van de partijen die WPA3 steunt. WPA3 vereist niet meer van gebruikers dat ze SSID-namen of -wachtwoorden moeten onthouden/overnemen, maar configuratie verloopt middels authenticatie van een apparaat door de router waarmee men probeert verbinding te maken.

  Een en ander schijnt ook al te zijn opgenomen in 802.11ax/WiFi 6 (alleen hoor je er vreemd genoeg niemand over). Ik ben benieuwd of dit verandert naarmate de ondersteuning van WiFi 6 breder wordt.

 • Profielfoto
  arno1975

  We hebben hier al glasvezel, dus ik zeg: laat allemaal maar komen🤓

 • Profielfoto
  Melle

  Zou een SONOS systeem daar voordeel bij hebben? Alleen als de sonos hardware uitgerust zou zijn met WiFi 6 – en dat is niet het geval denk ik?

 • Profielfoto
  Bas

  Het lijkt mij verstandig als de volgende keer dat er een artikel wordt gewijd aan Wi-Fi dat ze een specialist raadplegen. WiFi 6 heeft niets te maken met nog hogere snelheden. Het is een generatie die met name gaat over efficiëntie, in een eerdere generatie konden apparaten nooit tegelijkertijd communiceren, altijd 1 voor 1 ongeacht het gebruik van het spectrum, snelle apparaten (gebruik en een breed spectrum 3×3) moesten wachten op langzame apparaten (gebruiken een smaller spectrum 1×1 of 2×2), met WiFi 6 kan het spectrum worden opgedeeld. Als het AP 4×4 ondersteunt kunnen 4 1×1 apparaten of 2 2×2 apparaten tegelijkertijd communiceren. Dit heeft dus ook voordelen voor de 3×3 apparaten want deze hoeven veel minder lang te wachten tot dat ze aan de beurt zijn. Helaas kan het spectrum alleen verdeelt worden tussen AX clients. Oudere generatie clients zorgen ervoor dat ook AX clients netjes op hun beurt moeten wachten. Nu de nieuwe generatie iPhones dit ondersteunt zal de adoptie en dus het merkbare verschil steeds sneller dichterbij komen;)

 • Profielfoto
  arno1975

  Misschien dat ze met een onverwachte aankondiging van nieuwe (mesh-) Airport komen in de Oktober aankondiging 🤛🏻🤟🏼

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Melle op 12 september 2019 13:10
  Zou een SONOS systeem daar voordeel bij hebben? Alleen als de sonos hardware uitgerust zou zijn met WiFi 6 – en dat is niet het geval denk ik?

  Sonos gebruikt nog 802.11 b/g/n op alleen 2,4GHz. Ontzettend outdated dus.

 • Profielfoto
  polansky

  csteelooper op 12 september 2019 09:18Are you kidding me? Or just yourself? WiFi 6 is 40x sneller dan 802.11ac (lees: WiFi 5)…

  En gij geleuft dah?
  Mooi he al dat marketing geprietpraat? In de meest ideale situatie en setup zal dat vast zo zijn, in werkelijkheid zal het straks gewoon weer wat beter zijn, maar  verwacht geen wonderen.

 • Profielfoto
  Night

  Inderdaad. En zoals gezegd, zal door de combinatie van oudere apparaten de theoretische snelheidswinst nog verder worden gedrukt.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  “Als de verbinding van je internetprovider bijvoorbeeld 100 Mbit/s is, dan is dat de snelheidslimiet in jouw huis.”

  Nee, dat is je snelheid naar buiten. ‘In je huis’ heb je dan onderling wel 1300Mbps (bij optimaal bereik).

  Ik snap uit de rest van het verhaal dat het zo wel wordt bedoeld, maar voor een minder technisch onderlegde lezer wordt het zo wellicht verwarrend 😉