Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 september 2019

iPhone 11 Pro van binnen: grote accu, kleine sneetjes en meer

Terwijl de iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) in de handen van de eerste kopers zijn, heeft iFixit de nieuwe toestellen open geschroefd. Wat schuilt er aan de binnenkant van de iPhone voor 2019? Het blijkt een grotere accu te zijn, maar er is meer.

Naast een grotere batterij, zijn er ook een aantal zaken kleiner geworden. Het moederbord is bijvoorbeeld al lang niet meer een printplaat die de hele telefoon bedekt. De constructie is verder verbeterd, waardoor het vervangen van de accu makkelijker wordt.

Significant grotere accu

Apple belooft dat de iPhone 11 Pro en Pro Max respectievelijk 4 en 5 uur langer meegaan dan hun voorganger. Hoe heeft het bedrijf dat bereikt? Niet alleen door de componenten zuiniger te maken, maar ook door er een grotere accu in te stoppen. Er is ook meer ruimte aan de binnenkant van het toestel omdat de 3D Touch-laag van het scherm verwijderd is. Dat maakt het minder dik en Apple heeft die ruimte goed benut.

De accu van de iPhone 11 Max biedt 3969 mAh bij 3,79 volt. Dat brengt het totaal op 15,04 Wh. De iPhone XS Max had een accu van 3174 mAh oftewel 12,08 Wh. Een significante verbetering van bijna 25 procent.

iPhone 11 Pro Max accu 001
Klik/tap voor groter.

Bi-directioneel laden?

Volgens geruchten zou de iPhone 11 (Pro) ondersteuning krijgen voor bi-directioneel laden. Dat wil zeggen dat je AirPods of Apple Watch op de achterkant van het toestel geplaatst kunnen worden, waarna ze opgeladen worden. Apple repte echter met geen woord over deze functie, maar mogelijk zou deze later met een software-update geactiveerd kunnen worden.

Uit de teardown van iFixit blijkt dat Apple wel degelijk voorbereidingen voor deze nieuwe functie heeft getroffen, maar dat deze niet hardwarematig is afgemaakt. De accu zit bijvoorbeeld met twee connectors vastgemaakt en de telefoon blijft gewoon werken wanneer een van de twee kabels los wordt gemaakt. Apple heeft inmiddels gezegd dat er geen software-update komt die bi-directioneel laden activeert. Misschien volgend jaar?

Microscopische sneetjes in achterkant

De aluminium plaat in de achterkant van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro bevat drie microscopisch kleine sneetjes. Deze zie je niet, omdat de glazen achterkant er nog overheen zit, maar ze zijn er wel en ook nodig. Apple heeft er namelijk drie antennes voor de U1-chip op bevestigd. Dit is de chip die gebruikt kan worden voor ultra Wideband-technologie voor ruimtelijk inzicht, waardoor iPhone 11 andere apparaten met deze chip heel nauwkeurig kan lokaliseren. Vergelijk het met GPS, maar dan op de schaal van je woonkamer en tot 2,5 cm nauwkeurig.

Deze sneetjes hebben geen invloed op de waterdichtheid van de iPhone 11 Pro (Max). Ze zitten alleen in het aluminium frame dat voor versterking van het toestel dient en niet in de glazen achterkant.

iphone 11 pro sneetjes 001
Een röntgenfoto toont de kleine sneetjes – Klik/tap voor groter.

Moederbord steeds kleiner

Apple is er dit jaar opnieuw in geslaagd om de onderdelen van de iPhone 11 (Pro) een stukje kleiner te maken. Het moederbord is bijvoorbeeld in formaat afgenomen. Het nieuwe ontwerp bestaat uit een printplaat die als het ware dubbel is gevouwen. Aan de boven- en onderkant en zelfs aan de binnenkant zitten chips. Een sterk staaltje miniaturiseren waarmee Apple ieder jaar weer weet te verrassen.

iPhone 11 Pro moederbord 001
Van links naar rechts: het moederbord van de iPhone XS Max, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max – Klik/tap voor groter.

Nieuwe mysterieuze controller

Tussen de Lightning-poort en de rest van de telefoon zit een nieuwe, mysterieuze controller. Apple heeft er de versterker voor de speakers op geplaatst, maar ook twee chips waarvan hun functie niet direct duidelijk is. Het zouden controllers voor de eerder genoemde bi-directionele laadfunctie kunnen zijn die geschrapt is, maar zeker weten doen we het niet. Apple meldt op zijn site ook dat de iPhone 11 nieuwe hardware heeft die de batterij monitort, mogelijk zijn dat deze chips.

iPhone 11 pro controller 001
Klik/tap voor groter.

De complete teardown is bij iFixit te bekijken. Nieuwkomer SOSav heeft ook een teardown gepubliceerd met nog wat extra details waar iFixit niet op ingaat.

Reageer op artikel:
iPhone 11 Pro van binnen: grote accu, kleine sneetjes en meer
Sluiten