Met de iPhone 11 Pro begraaft Apple 3D Touch voorgoed

Door: Raymon Mens - 15 reacties
iPhone 6s iOS 13

Het hing al een tijdje in de lucht, maar is nu definitief. Apple neemt met de iPhone 11 (Pro) definitief afscheid van 3D Touch. Dit wordt vervangen door Haptic Touch. Dat zat ook al in de iPhone XR en detecteert softwarematig of je stevig of langer op het scherm drukt. Het scherm is niet langer drukgevoelig.

Dat 3D Touch geen toekomst meer op de iPhone heeft, was al langer duidelijk. In iOS 13 vereisen 3D Touch-functies geen drukgevoelig scherm meer. Daardoor komen de functies naar iedere iPhone, maar werken ze op toestellen die wel een drukgevoelig scherm hebben wat minder goed en snel.

iPhone 11 (Pro) heeft geen 3D Touch meer

De iPhone XR kreeg het drukgevoelige scherm vorig jaar al niet meer, maar de iPhone XS nog wel. Dat was tevens het laatste model met het drukgevoelige scherm. De iPhone 6s was in 2015 het eerste toestel met de techniek die nu uitgefaseerd wordt. Het vereist een speciale laag op het scherm die verschillende drukniveaus kan detecteren.

De functie was blijkbaar niet erg populair, maar zal duidelijk worden gemist door sommige gebruikers die bekend zijn met de vele handigheidjes die het drukgevoelige scherm biedt. Voor Apple verlaagt dit de kosten en wordt het gedrag van de iPhone gelijk aan dat van de iPad. De tablets zijn niet uitgerust met een drukgevoelig scherm. De techniek is te complex om op zo’n groot scherm te implementeren.

3D Touch laag
De drukgevoelige laag (onderaan) die 3D Touch mogelijk maakt – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Verder als Haptic Touch

Gelukkig verdwijnen als iOS 13 straks beschikbaar is de vertrouwde 3D Touch-functies niet, ze gaan alleen anders werken. In plaats van stevig op het scherm drukken, is een wat langere druk vereist. De software zal dan detecteren dat je lang drukt en de voormalig 3D Touch-functie activeren. Apple noemt dit Haptic Touch en het gaat met iedere iPhone werken.

Op het gebied van gebruiksgemak is Haptic Touch overigens geen vooruitgang. De functie werkt niet zo snel als ‘echte’ 3D Touch. Omdat er geen drukgevoelige laag meer aanwezig is, duurt het even voordat de software in de gaten heeft dat je lang/hard op het scherm drukt. Bij drukgevoelige schermen reageerde dit door de hardwarematige ondersteuning altijd meteen.

3d touch meldingen
Snel bekijken welke apps in een map notificaties hebben door stevig/lang op de map te drukken – Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

 

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Hoe gaat dit werken op apparaten die het nu nog wel ondersteunen met iOS 12?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Daar gaat het minder goed werken, in de bèta van iOS 13 is ondersteuning voor het hardwarematige deel weg en werkt het softwarematig. Best teleurstellend.

 • Profielfoto
  Alexander

  In iOS 13 wordt het wel weer hardware matig toegevoegd voor oudere modellen.

 • Profielfoto
  xaddict

  Dit werkt toch absoluut niet op het toetsenbord dan, waar lang inhouden al een andere functie heeft?

 • Profielfoto
  Maarten2015

  Beste Raymon,

  Dachr dat je hier weg was… toch niet blijkbaar! En dan zag ik je ook in een filmpje op telegraaf.nl zojuist over het applenieuws van gisteren. Erg informatief, maar het hoort eigenlijk hier;-)

  Hoe zit het nou?

  Wens je sowieso het beste van alles.

 • Profielfoto
  Maarten2015

  Typo: Dacht

 • Profielfoto
  Maarten2015

  PS Bestaat er een handleiding voor het plaatsen van nieuwe berichten (‘topics’),  reacties en correcties op eigen reacties?

 • Profielfoto
  Reaguurder

  @xaddict
  Lang ingedrukt houden op de spatiebalk heeft het 3D Touch effect.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik vind het toch jammer: gebruik 3D touch heel vaak. Onder andere hard drukken op een mapje met notificaties. Ideaal! Hoe zal dat gaan met Haptic Touch? En 3D Touch op een icoontje van een app op de Home screen? Zoals bij Appie, of Scanbot, of instellingen, om even snel de batterijstatus te bekijken. Hoe werkt dat met Haptic Touch? Want lang ingedrukt houden activeert iets heel anders…

 • Profielfoto
  xaddict

  @reaguurder: is dus niet hetzelfde. Want je kunt de cursor niet ver naar beneden plaatsen als je al met je vinger onderin het scherm zit.

 • Profielfoto
  xaddict

  @mvmaastricht: dat is nu. In iOS 13 gaat dat dus allemaal anders werken. Maar de toegevoegde waarde van 3D touch zat hem dan mijn inziens niet in extra acties op het homescherm maar juist IN apps waren er veel mogelijkheden. Hartstikke zonde dus. Maarja, als je een handige functie gekoppeld met hardware in je product stopt en er daarna eigenlijk niemand over informeert of het discoverable maakt dan werk je het dus zelf weer de wereld uit omdat het “niet genoeg gebruikt word”.

 • Profielfoto
  mmww

  Ik draai iOS 13 en 3D Touch werk als het hoort en vaak beter zelfs! Op de erg oude! Xs Max 😂😂😂

 • Profielfoto
  arno1975

  Dit vind ik nou echt jammer. Gebruik dit vaak

 • Profielfoto
  Sirll

  Dus mijn X heeft nu hardware die totaal overbodig is geworden vond het al zo vaag werken in de beta

 • Profielfoto
  hummel003

  Ook al zit je onderaan het toetsenbord. Je hebt tijd om je vinger van het scherm op te lichten en bovenaan te plaatsen zonder dat haptic Touch uitgeschakeld wordt. Heb het even getest en de snelheid tussen 3D Touch en haptic touch is toch wel opmerkelijk