iPhone 11: opvolger iPhone XR met twee camera’s en meer

Door: Raymon Mens - 9 reacties
iPhone 11 featured 16x9
Afbeelding: Apple

Na veel geruchten is de iPhone 11 eindelijk een feit. Apple heeft het nieuwe toestel tijdens een eigen evenement op zijn hoofdkantoor onthuld. De iPhone 11 is de opvolger van de iPhone XR en komt naast de eveneens nieuwe iPhone Pro (Max) in de winkels te liggen.

De iPhone 11 is onmiskenbaar als opvolger van de iPhone XR. Het nieuwe toestel heeft net als zijn voorganger een 6,1-inch LCD-scherm. Er zijn echter ook nieuwigheden, waarvan de tweede ‘ultrawide’ camera ongetwijfeld de belangrijkste is. Er zijn ook nieuwe kleuren beschikbaar en meer nieuwigheden.

iPhone 11 met tweede groothoek-camera

Op de achterkant van de iPhone 11 zitten twee camera’s. De tweede camera is ultra-wide, wat inhoudt dat er veel meer op het scherm te vangen is dan bij een kleinere lens. Je hoeft niet meer verder naar achter te lopen en krijgt meer op een foto. De lens legt beeld in een hoek van 120 graden vast, zonder vervorming. De tweede camera zorgt ook voor een echte portretmodus. Voorheen werd het scherptediepte-effect op de iPhone XR software­matig toegepast. Daardoor werkte het alleen op mensen en bijvoorbeeld niet op dieren. Dat is nu verleden tijd.

De front-camera krijgt ook een update. Allereerst met een bredere hoek, waardoor het beeld ook daar meer ‘uitgezoomd’ is dan je gewend bent van eerdere modellen. Die activeer je door de telefoon te draaien naar landscape-modus. Apple kondigde ook de komst van Slo-mo selfies aan: de selfiecamera kan nu in slow-motion filmen.

iPhone 11 wide camera
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Specs camera

 • Ultragroothoek: diafragma ƒ/2.4 en beeldhoek 120°
 • Groothoek: diafragma ƒ/1.8

Foto’s in nachtmodus

Op het gebied van fotografie in het donker, had Apple wat in te halen. Daarom komt het bedrijf nu met een nachtmodus voor de camera. Die zorgt voor aanzienlijk betere foto’s in het donker. Hoe goed deze nachtmodus echt is, zullen we later in de praktijk moeten ervaren. De nieuwe groothoekcamera bestaat volgens Apple voor 100% uit Focus Pixels, waardoor automatisch scherpstellen bij weinig licht tot drie keer zo snel gaat.

De nNachtmodus gaat automatisch aan wanneer het nodig is, bijvoorbeeld tijdens een etentje bij kaarslicht. Wanneer je een foto maakt, legt de camera meerdere beelden vast terwijl de optische beeld­stabilisatie de lens stilhoudt. Daarna lijnt de camera de beelden uit om bewegingen te corrigeren. Delen die te vaag zijn worden weggegooid en scherpere delen samengevoegd. Het contrast wordt aangepast zodat alles in balans blijft. En kleuren worden bijgesteld voor een natuurlijke uitstraling.

iPhone 11 nachtmodus
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Nieuwe kleuren en nieuw glas

Nieuw jaar, nieuwe kleuren! De iPhone XR was de eerste iPhone sinds jaren die in vrolijke kleuren beschikbaar was. Het toestel kwam in rood, geel, wit, koraal (oranje), zwart en blauw. Met de iPhone 11 zet Apple drie trend voort, maar voegt een nieuwe kleur toe. De kleur koraal (oranje) wordt vervangen door groen. Ook de blauwe kleur is aangepast. De iPhone 11 is volgens Apple ook van het stevigste smartphone-glas ooit gemaakt. De achterkant bestaat uit één stuk glas dat helemaal om de camera-module valt.

iPhone 11 kleuren
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Snellere chip, betere accuduur

De iPhone 11 bevat Apple’s nieuwste chip, de A13 Bionic-chip. De snelste chip ooit in een smartphone, aldus Apple. Deze chip is nog steeds op 7 nanometer gemaakt, maar volgens een verbeterd proces. Dat zorgt volgens Apple voor 50 procent snellere prestaties en een GPU die 40 procent sneller is. De nieuwe chip is toch zuiniger dan zijn voorganger, waardoor de iPhone 11 een uur langer op accu meegaat dan de iPhone XR.

En verder…

 • Er is nieuwe U1-chip. DIe maakt gebruik van Ultra Wideband-technologie voor ruimtelijk inzicht, een primeur voor smartphones. In iOS 13.1, dat op 30 september beschikbaar komt, wordt AirDrop nog beter met richtingsgevoelige suggesties.
 • Face ID is 30 procent sneller op dit nieuwe toestel. Verder is het gebruiksgemak verhoogd dankzij betere prestaties op wisselende afstanden en bij meer hoeken.
 • De speakers zijn verbeterd. Ruimtelijke audio zorgt voor een surround sound-ervaring en dankzij Dolby Atmos klinkt het geluid op iPhone 11 krachtig en intens.
 • De iPhone 11 ondersteunt Wi-Fi 6, een primeur voor Apple-apparaten.

Prijs en verkrijgbaarheid

De iPhone 11 is vanaf 13 september op 14:00 uur, het gaat dan om pre-orders. Die zullen op vrijdag 20 september geleverd worden. Dan is de opvolger van de iPhone XR ook in de winkels te kopen en bewonderen. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren paars, groen, geel, zwart, wit en PRODUCT(RED). De prijzen en capaciteit zijn als volgt:

 • 64GB opslag: € 809,-
 • 128GB opslag: € 859,-
 • 256GB opslag: € 979,-

Ook iPhone 11 Pro onthuld

Apple hield het niet bij één nieuw toestel, want ook de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max zijn onthuld. Waar de iPhone 11 gezien kan worden als het instapmodel, gaat de Pro all-out met een hogere prijs, derde camera en veel meer nieuwe functies. (Zie ook → Apple onthult iPhone Pro: nieuw ontwerp, beste camera ooit)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Welkom terug, Raymon!

 • Profielfoto
  Laribij

  Ben blij dat ik al een XR heb. Geloof nooit dat ik kan wachten tot 99 september…..

 • Profielfoto
  iDeMi

  Tot op heden ben ik helaas niet onder de indruk van de low-light foto’s die een iPhone maakt. Ik heb zelf de Xr omdat ik hoopte dat het daarbij beter was. Helaas. Ik ben dan ook heel benieuwd was de 11 Pro doet.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Excuus. Ik bedoel Xs in plaats van Xr.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik snap niet waar Apple het vandaan haalt om “Pro” camera zo in te vullen.

  Ik gebruik mijn telefoon steeds vaker als DSLR vervanger, omdat ie zo goed is, maar bij Apple kan ik niet terecht. Ik ben vooral van de documentaire straatfoto’s, en dan wil ik gewoon 26-28mm, knetterrecht, verschrikkelijk goede hoekscherpte, en hoge resolutie van +/- 20-25 MP zodat ik mijn D750 thuis kan laten. Nighshot (zuipfoto’s) hoef ik niet, als twilight tot vol in de zon maar goed is. Met een 2015 toestel lukt dit alles wel, maar nieuw wordt zoiets niet meer gemaakt.

 • Profielfoto
  Gio

  Jammer, de 11 pro heeft me niet kunnen overtuigen om mijn huidige X te vervangen. Ik wacht rustig op de 12 pro, hopelijk komen er baanbrekende gimmicks zoals 5G, touch id onder het scherm, face id in potrait scape, 4 camera’s, in en uitschuifbare selfie cam (zoals de OPPO) wat dan een compleet screen mogelijk maakt, etc etc.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  1159 en 1259?! Lol.

  Maar oké, je krijgt wel een vette notch voor je geld.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Het grote probleem is dat camera’s voor 90% van de mensen en 90% van de situaties “goed genoeg” is. Dan kun je duizend keer een professionele fotograaf een foto laten maken, maar voor de verjaardag van je schoonzus kom je met met je iPhone 4 ook al een heel eind.

 • Profielfoto
  polansky

  Marketing, dat is het!