Nieuw in iPadOS 13: sneller tekst bewerken met 6 nieuwe gebaren

Door: Raymon Mens - 2 reacties
iPadOS 13 tekst bewerken 001
Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Krijgt je iPad een update naar iPadOS 13? Dan doe je er goed aan om een aantal nieuwe gebaren te leren. Die zullen zeker van pas komen als je vaak tekst bewerkt op je iPad. Denk aan het schrijven van artikelen, verslagen of gewoon lange e-mails.

Dit gaat natuurlijk nog altijd het best met een fysiek toetsenbord en sneltoetsen, maar door de nieuwe gebaren kun je ook zonder toetsenbord bij je iPad door tekst vliegen. Deze 6 gebaren moet je kennen.

Sneller tekst selecteren in iPadOS 13

Tekst selecteren was op de iPad altijd een beetje een gedoe, zeker zonder fysiek toetsenbord. Eerst een woord lang inhouden en dan slepen tot je een gewenst fragment te pakken hebt. In iPadOS 13 is het een stuk simpeler, je kunt nu het volgende doen:

 • Tik twee keer op een woord: woord selecteren
 • Drie keer op een woord tikken: hele zin selecteren
 • Vier keer op een woord tikken: hele alinea selecteren
iPadOS 13 tekst selecteren
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Kopiëren, plakken en ongedaan maken in iPadOS 13

Als je bovenstaande gebaren eenmaal kent, kun je ze uitbreiden met snelle bewegingen voor kopiëren, plakken en ongedaan maken. Dit kun je met cmd+c, cmd+v en cmd+z van een fysiek toetsenbord doen, maar als je dat niet op je iPad aangesloten hebt, komen de nieuwe gebaren goed van pas.

 • Selectie kopiëren: met drie vingers op het scherm naar elkaar knijpen
 • Selectie plakken: met drie vingers van elkaar af bewegen op het scherm
 • Ongedaan maken: met drie vingers naar links vegen (naar rechts is herstellen)

Dit vergt enige oefening en je kunt de bewegingen het best met je duim, wijsvinger en middelvinger uitvoeren. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je aanzienlijk sneller bewerkingen op tekst uitvoeren. Ook zonder fysiek toetsenbord op je iPad.

iPadOS 13 tekst kopiëren
Tekst kopiëren doe je met dit gebaar – Klik/tap voor groter. Animatie: Apple

Meer iPadOS 13…

iPadOS 13 is in navolging van iOS 13 beschikbaar vanaf 24 september om 19:00 uur. Het besturingssysteem vereist minimaal een iPad Air 2 of 3, iPad mini 4 en 5, iPad 5, 6 en 7 (9,7- en 10,2-inch) of een iPad Pro 9,7- 10,5- 11- en 12,9-inch. Bekijk meer vernieuwingen in ons dossier dat dagelijks aangevuld wordt.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Raymon, de eerste animatie, is dat een app op de iPad zelf? (naast het WiFi icoontje, die rode record button)

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Shmoo op 24 september 2019 18:27
  Raymon, de eerste animatie, is dat een app op de iPad zelf? (naast het WiFi icoontje, die rode record button)

  Dat is de schermopnameknop…