Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 september 2019

Nieuw in iPadOS 13: meer ruimte op je scherm door zwevend toetsenbord

Naast iOS 13 komt Apple vanavond ook met iPadOS 13. Dit is een nieuwe variant op het besturingssysteem voor de iPhone, die helemaal geoptimaliseerd is voor de iPad. Een van de vernieuwingen is vooral fijn voor de bezitters van een wat kleinere iPad. Het toetsenbord kan nu kleiner en zwevend gemaakt worden.

Het toetsenbord was altijd al zwevend te maken, weet de kenner. Daarbij bleef het echter de volledige breedte innemen. In iPadOS 13 wordt het zwevende toetsenbord een stuk kleiner, waardoor meer ruimte op je scherm overblijft.

Zo activeer je het zwevende toetsenbord

De makkelijkste manier om het zwevende toetsenbord te activeren, is door een pinch-beweging op het toetsenbord uit te voeren. Alsof je een foto kleiner maakt. iPadOS 13 zal het toetsenbord dan ook kleiner maken, je kunt het vervolgens op iedere gewenste positie van het scherm plaatsen.

Als je het toetsenbord eenmaal op zwevend in hebt gesteld, zal het in deze stand blijven. Door een vergrotende pinch-beweging te maken (alsof je inzoomt op een foto), wordt het toetsenbord weer groot en zet je het terug vast.

iPadOS 13 zwevend toetsenbord 001
Klik/tap voor groter.

Gesplitst toetsenbord is verdwenen

Opmerkelijk is dat in iPadOS 13 het gesplitste toetsenbord verdwenen. Dit zat voorheen wel op de iPad en toonde -zoals de naam al doet vermoeden- aan iedere kant van het scherm een deel van het toetsenbord. Handig voor mensen die de iPad met twee handen vasthouden en zo typen. Waarom deze weergave geschrapt is, is niet bekend. Mogelijk werd deze te weinig gebruikt en heeft Apple besloten dat het niet langer de moeite waard is omdat het weinig werd gebruikt.

iOS 12 gesplitst toetsenbord ipad
Deze weergave is verdwenen – Klik/tap voor groter.

Meer iPadOS 13…

iPadOS 13 is in navolging van iOS 13 beschikbaar vanaf 24 september om 19:00 uur. Het besturingssysteem vereist minimaal een iPad Air 2 of 3, iPad mini 4 en 5, iPad 5, 6 en 7 (9,7- en 10,2-inch) of een iPad Pro 9,7- 10,5- 11- en 12,9-inch. Bekijk meer vernieuwingen in ons dossier dat dagelijks aangevuld wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in iPadOS 13: meer ruimte op je scherm door zwevend toetsenbord
Sluiten