Zo gebruik je een muis met je iPad en iPadOS 13

Door: Raymon Mens - 13 reacties
muis 16x9
Afbeelding: Pexels

Apple rept er met geen woord over, maar het is echt mogelijk. In iPadOS 13 kun je een muis met je iPad gebruiken. Een prima optie voor gebruikers van een extern toetsenbord die hun handen laag willen houden en niet heen en weer willen schakelen tussen het toetsenbord en het scherm.

De opties voor het gebruik van een muis met iPad zijn goed verborgen. Ze zitten onder het menu toegankelijkheid. Je kunt zowel een Bluetooth- als USB-muis gebruiken. Ook een trackpad werkt. Zo activeer je muisbediening in iPadOS 13.

Muis aan iPad koppelen via Bluetooth of USB

Je kunt een muis op je iPad koppelen via Bluetooth of USB. Voor Bluetooth zet je je muis in pairing mode en koppelt deze gewoon via het menu InstellingenBluetooth. Gebruik je een Magic Mouse 2 of Magic Trackpad (die met ingebouwde accu) van Apple? Dan moet je een ander menu door. Ga naar InstellingenToegankelijkheidSchakelbedieningSchakelaarsVoeg toeBluetooth-apparaten. Als je de muis daarna inschakelt, zal deze in het menu verschijnen.

Je muis aansluiten via USB is ook mogelijk, maar daar heb je een verloopstukje voor nodig. Voor de iPad Pro kan dat simpelweg USB-C-naar-USB zijn, maar Lightning-naar-USB is -al is het een omweg- ook mogelijk.

muis ipados 13 gif
De muis in actie – Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Muis inschakelen in iPadOS 13

Het koppelen van de muis is slechts de eerste stap. Daarna moet je ‘m nog inschakelen. Dit gaat gelukkig bij alle muizen en trackpads hetzelfde.

 • Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Toegankelijkheid’.
 • Open de sectie ‘Aanraken’ en schakel vervolgens ‘AssistiveTouch’ in.
 • De muisaanwijzer zal nu verschijnen en je kunt aan de slag.
iPadOS 13 muis ipad 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Muisknoppen instellen

Standaard kun je met de rechter muisknop klikken en deze lang inhouden voor Haptic Touch. Wil je dat aanpassen? Dan kun je naar het volgende menu om de knoppen van je muis aan te passen. Wij adviseren de tweede muisknop op ‘Lang indrukken’ te zetten en als er ook een derde muisknop (vaak drukken op het scrollwiel) is deze in te stellen voor ‘Thuis’ of ‘Appkiezer’.

 • Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Toegankelijkheid’.
 • Open de sectie ‘Aanraken’ en tik vervolgens op ‘AssistiveTouch’.
 • Ga naar ‘Apparaten’ en tik op de naam van je muis. Je kunt nu de knoppen aanpassen.
iPadOS 13 muis ipad 002
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Meer iPadOS 13…

iPadOS 13 is in navolging van iOS 13 nu beschikbaar. Het besturingssysteem vereist minimaal een iPad Air 2 of 3, iPad mini 4 en 5, iPad 5, 6 en 7 (9,7- en 10,2-inch) of een iPad Pro 9,7- 10,5- 11- en 12,9-inch. Bekijk meer vernieuwingen in ons dossier dat dagelijks aangevuld wordt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  demandiebakt

  Prima! Voor AutoCAD is dat voor mij erg prettig!

  zie overigens ook wel mogelijkheden voor FPS gamen dan:) heb n iPad Pro met toetsenbord, dus ik zou zeggen zet die WSAD aan en een muis er bij en klaar is kees:) nog een betere concurrent voor een laptop.

 • Profielfoto
  zach

  Hmm, het zal wel aan mij liggen maar ik krijg mijn Magic Trackpad niet aan de praat op mijn iPad Pro. Hij geeft wel aan dat hij verbonden is en er verschijnt een soort virtuele homeknop en een zeer lelijke pointer (eerder een schietschijf) maar bewegen doet de pointer niet.

 • Profielfoto
  iMakkie

  Ik krijg het scrollen met mijn magic mouse niet voor elkaar. En als hij gekopped is, dan werk de rechter helft van mijn toetsenbord van mijn smart case niet meer notmaal, maar als een soort pijltjes toetsen….vreemd.

 • Profielfoto
  Night

  Even laten ‘vergeten’ door de iPad en daarna opnieuw koppelen, helpt niet?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik heb het uitgetest, en het werkt op zich prima, maar echt nuttig is het niet. Je kunt niet even een tekstselectie maken door te slepen zoals op een desktop. Het is eigenlijk een virtuele vinger die je met de muis bedient en is niet vergelijkbaar met een cursor op een desktop.

  Leuk dat het kan, en het zal voor sommigen nuttig kunnen zijn, maar zie het vooral als een toegankelijkheidsoplossing voor mensen of situaties waarbij bediening met de vinger niet handig of mogelijk is.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Alle muizen werken zo’n beetje behalve de Apple Magic Mouse.

 • Profielfoto
  Jesper

  iMakkie op 25 september 2019 20:23
  Ik krijg het scrollen met mijn magic mouse niet voor elkaar. En als hij gekopped is, dan werk de rechter helft van mijn toetsenbord van mijn smart case niet meer notmaal, maar als een soort pijltjes toetsen….vreemd.

  ik heb een Logitech muis aangesloten, dus met het scrollen kan ik je helaas niet helpen.

  De pijltoetsen kun je uitschakelen via instellingen – Toegankelijkheid – Aanraken – AssistiveTouch – Muistoetsen – Muistoetsen uit. Want als je deze aanvinkt dan kun je met de pijltoetsen de muis laten bewegen (als je deze iets langer ingedrukt houdt).

   

 • Profielfoto
  Jesper

  ozzie X op 25 september 2019 20:56
  Ik heb het uitgetest, en het werkt op zich prima, maar echt nuttig is het niet. Je kunt niet even een tekstselectie maken door te slepen zoals op een desktop. Het is eigenlijk een virtuele vinger die je met de muis bedient en is niet vergelijkbaar met een cursor op een desktop.

  Leuk dat het kan, en het zal voor sommigen nuttig kunnen zijn, maar zie het vooral als een toegankelijkheidsoplossing voor mensen of situaties waarbij bediening met de vinger niet handig of mogelijk is.

  Als je de muisklik iets langer vasthoud dan wordt het woord geselecteerd. Ga je er vervolgens mee bewegen dan wordt meerdere tekst geselecteerd.

 • Profielfoto
  Hans B

  Bij mij werkt de Mighty Mouse A1197 wel. Aanmelden via Toegankelijkheid zoals in het artikel is aangegeven en daarna Assistive Touch inschakelen

 • Profielfoto
  ozzie X

  Jesper op 26 september 2019 15:52

  ozzie X op 25 september 2019 20:56
  Ik heb het uitgetest, en het werkt op zich prima, maar echt nuttig is het niet. Je kunt niet even een tekstselectie maken door te slepen zoals op een desktop. Het is eigenlijk een virtuele vinger die je met de muis bedient en is niet vergelijkbaar met een cursor op een desktop.

  Leuk dat het kan, en het zal voor sommigen nuttig kunnen zijn, maar zie het vooral als een toegankelijkheidsoplossing voor mensen of situaties waarbij bediening met de vinger niet handig of mogelijk is.

  Als je de muisklik iets langer vasthoud dan wordt het woord geselecteerd. Ga je er vervolgens mee bewegen dan wordt meerdere tekst geselecteerd.

  Jesper op 26 september 2019 15:52

  ozzie X op 25 september 2019 20:56
  Ik heb het uitgetest, en het werkt op zich prima, maar echt nuttig is het niet. Je kunt niet even een tekstselectie maken door te slepen zoals op een desktop. Het is eigenlijk een virtuele vinger die je met de muis bedient en is niet vergelijkbaar met een cursor op een desktop.

  Leuk dat het kan, en het zal voor sommigen nuttig kunnen zijn, maar zie het vooral als een toegankelijkheidsoplossing voor mensen of situaties waarbij bediening met de vinger niet handig of mogelijk is.

  Als je de muisklik iets langer vasthoud dan wordt het woord geselecteerd. Ga je er vervolgens mee bewegen dan wordt meerdere tekst geselecteerd.

  Ja dat weet ik en is precies zoals het met je vinger werkt, maar dat is dus niet hetzelfde als twee letters met je cursor selecteren zoals op een desktop. het blijft een “vinger” en niet een echte cursor. Voor mij heeft dat weinig toegevoegde waarde.

 • Profielfoto
  milko

  De Siano Trust Bluetooth muis die ik speciaal voor dit doel had aangeschaft wordt niet gevonden. Is er inmiddels meer duidelijkheid over welke merken compatibel zijn?

 • Profielfoto
  Ief

  Scrollen werkt bij mij ook niet met een Magic Mouse

 • Profielfoto
  freddything

  Hoe doe je een pair mode ?