Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 25 september 2019

Zo gebruik je een muis met je iPad en iPadOS 13

Apple rept er met geen woord over, maar het is echt mogelijk. In iPadOS 13 kun je een muis met je iPad gebruiken. Een prima optie voor gebruikers van een extern toetsenbord die hun handen laag willen houden en niet heen en weer willen schakelen tussen het toetsenbord en het scherm.

De opties voor het gebruik van een muis met iPad zijn goed verborgen. Ze zitten onder het menu toegankelijkheid. Je kunt zowel een Bluetooth- als USB-muis gebruiken. Ook een trackpad werkt. Zo activeer je muisbediening in iPadOS 13.

Muis aan iPad koppelen via Bluetooth of USB

Je kunt een muis op je iPad koppelen via Bluetooth of USB. Voor Bluetooth zet je je muis in pairing mode en koppelt deze gewoon via het menu InstellingenBluetooth. Gebruik je een Magic Mouse 2 of Magic Trackpad (die met ingebouwde accu) van Apple? Dan moet je een ander menu door. Ga naar InstellingenToegankelijkheidSchakelbedieningSchakelaarsVoeg toeBluetooth-apparaten. Als je de muis daarna inschakelt, zal deze in het menu verschijnen.

Je muis aansluiten via USB is ook mogelijk, maar daar heb je een verloopstukje voor nodig. Voor de iPad Pro kan dat simpelweg USB-C-naar-USB zijn, maar Lightning-naar-USB is -al is het een omweg- ook mogelijk.

muis ipados 13 gif
De muis in actie – Klik/tap voor groter.

Muis inschakelen in iPadOS 13

Het koppelen van de muis is slechts de eerste stap. Daarna moet je ‘m nog inschakelen. Dit gaat gelukkig bij alle muizen en trackpads hetzelfde.

  • Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Toegankelijkheid’.
  • Open de sectie ‘Aanraken’ en schakel vervolgens ‘AssistiveTouch’ in.
  • De muisaanwijzer zal nu verschijnen en je kunt aan de slag.
iPadOS 13 muis ipad 001
Klik/tap voor groter.

Muisknoppen instellen

Standaard kun je met de rechter muisknop klikken en deze lang inhouden voor Haptic Touch. Wil je dat aanpassen? Dan kun je naar het volgende menu om de knoppen van je muis aan te passen. Wij adviseren de tweede muisknop op ‘Lang indrukken’ te zetten en als er ook een derde muisknop (vaak drukken op het scrollwiel) is deze in te stellen voor ‘Thuis’ of ‘Appkiezer’.

  • Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Toegankelijkheid’.
  • Open de sectie ‘Aanraken’ en tik vervolgens op ‘AssistiveTouch’.
  • Ga naar ‘Apparaten’ en tik op de naam van je muis. Je kunt nu de knoppen aanpassen.
iPadOS 13 muis ipad 002
Klik/tap voor groter.

Meer iPadOS 13…

iPadOS 13 is in navolging van iOS 13 nu beschikbaar. Het besturingssysteem vereist minimaal een iPad Air 2 of 3, iPad mini 4 en 5, iPad 5, 6 en 7 (9,7- en 10,2-inch) of een iPad Pro 9,7- 10,5- 11- en 12,9-inch. Bekijk meer vernieuwingen in ons dossier dat dagelijks aangevuld wordt.

Reageer op artikel:
Zo gebruik je een muis met je iPad en iPadOS 13
Sluiten