Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 september 2019
Leestijd: 3 minuten

iPad 6 (2018) vs. iPad 7 (2019): de belangrijkste verschillen

Het was een onverwachte aankondiging die Apple naast de iPhone 11 op 10 september 2019 deed: de iPad 7 is een feit. De instap-tablet van het merk krijgt een groter scherm dan zijn voorganger. De prijs is echter niet drastisch verhoogd. Meer tablet voor een klein beetje meer geld. Dat is goed nieuws.

Er zijn echter meer verschillen, en het zijn niet allemaal verbeteringen. Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Groter scherm met hogere resolutie

De grootte van het scherm is het meest voor de hand liggende verschil. Het scherm van de iPad 7 is 10,2-inch, terwijl zijn voorganger een scherm van 9,7-inch had. De resolutie is ook hoger, namelijk 2160 x 1620 in plaats van 2048 x 1536 pixels. De scherpte van het scherm, ook wel uitgedrukt in het aantal pixels per inch, is niet toegenomen. De iPad 6 uit 2018 en iPad 7 uit 2019 hebben een scherm met 264 pixels per inch.

Smart Connector op de rand

De andere belangrijke verbetering is de aanwezigheid van de eerste generatie Smart Connector, die op het randje van de tablet zit. Deze connector kan gebruikt worden om een toetsenbord direct aan te sluiten. Je hebt dan geen Bluetooth of toetsenbord met accu nodig, de iPad levert verbinding en stroom via de Smart Connector. De iPad 6 had deze connector helemaal niet.

Apple gebruikt momenteel twee varianten van de Smart Connector. De iPad Pro heeft de tweede generatie van de connector, die op de achterkant zit. De eerste generatie zit op de rand van de iPad 7 en is niet compatibel met de tweede generatie. Een Smart Keyboard wordt door Apple verkocht voor € 179,- en is het enige accessoire dat met deze connector werkt.

iPad 7 2019 001
Klik/tap voor groter.

Groter en zwaarder

Hoewel de schermranden iets kleiner zijn, heeft Apple ze niet zo klein kunnen maken dat het grotere scherm niet voor een grotere iPad zorgt. De afmetingen en het gewicht van de tablet zijn iets toegenomen. Dikker is de tablet daarentegen niet geworden.

Touch ID langzamer

De Touch ID-vingerafdruksensor in de Home-knop van de iPad 7 is opmerkelijk genoeg langzamer dan die van zijn voorganger. Apple gebruikt de eerste generatie Touch ID-sensor, terwijl de tweede generatie sneller is. In de iPad 6 uit 2018 werd nog Touch ID van de tweede generatie gebruikt, die een beetje sneller werkt.

Het gebruik van een tablet is anders dan een smartphone, waarbij je vaker moet authenticeren. Dit vermindert het nadeel van een langzamere sensor, maar het klinkt als een noodzakelijke besparing om de prijs laag te houden.

Betere ondersteuning voor 4G en eSIM

Gebruik je de iPad vaak onderweg met 4G? Op het gebied van connectiviteit gaat de nieuwe tablet er behoorlijk op vooruit. Deze ondersteunt namelijk 27-bands Gigabit 4G. De iPad 6 moest het doen met maximaal 4G op maximaal 300 Mbit/s en met maximaal 22 banden. De tablet van de 7e generatie heeft ook ondersteuning voor eSIM, dat maakt het makkelijker om pakketten met mobiele data aan te schaffen.

iPad 7 2019 16x9

Ook veel overeenkomsten

Er zijn ook veel dingen onveranderd gebleven, een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

  • Chip: Apple A10 Fusion.
  • Camera aan de voorkant: 1,2 megapixel en video opnemen in 720p.
  • Camera aan de achterkant: 8 megapixel met een diafragma van ƒ/2.4 en video opnemen in maximaal 1080p HD met 30 fps.
  • Accu: Tot 10 uur internetten (via wifi), video’s bekijken of muziek beluisteren. Accucapaciteit van 32,4 wattuur.

Prijs en verkrijgbaarheid

Uiteindelijk ziet de iPad 7 er prima uit. Hij heeft alles om een goede instap-iPad te zijn, zelfs nu de prijs voor het instapmodel een beetje omhoog is gegaan. Apple vraagt € 389,- voor het model met Wi-Fi en 32 GB opslag. Dat is 30 euro meer dan de iPad 6 met dezelfde capaciteit. De versie met 128 GB opslag blijft daarentegen € 489,- kosten en is niet in prijs verhoogd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.