Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 september 2019

iOS 13 getroffen door privacy­bug in toetsenborden van derden

Apple bracht vijf dagen na de release van iOS 13.0 een update naar iOS 13.1 uit. Je kunt binnenkort echter weer een update verwachten. Er is namelijk een privacy­bug gespot in toetsenborden van derden die je kunt installeren. Die hebben altijd toegang tot volledige gegevens die via het toetsenbord worden ingegeven, zelfs als je daar geen toestemming voor geeft.

Dit klinkt vrij abstract, maar het idee is simpel. De iPhone is extra beveiligd zodat toetsenborden van derden niet automatisch toegang tot internet hebben. Dat voorkomt dat al je toetsaanslagen naar de aanbieder van het toetsenbord gestuurd worden. Die beveiliging rammelt in iOS 13 en iOS 13.1.

Toetsenborden in iOS 13; klein probleem

Apple erkent in een speciale pagina op zijn website het probleem en zegt aan een oplossing te werken. Die wordt in een volgende update uitgerold. Tot die tijd adviseert de iPhone-maker geen toetsenborden van derden (uit de App Store) te gebruiken. In tegenstelling tot wat sommige sensationele koppen je doen willen geloven, wil dit dus niet zeggen dat toetsenborden van derden alle data op je iPhone kunnen buitmaken. Ze kunnen echter wel, zelfs als je daar geen toestemming voor hebt gegeven, met internet communiceren. Zo kunnen ze in potentie alle toetsaanslagen loggen.

Veel toetsenborden vereisen overigens standaard volledige toegang tot internet. Dat komt omdat ze een algoritme gebruiken om woorden te voorspellen, of om de in sommige toetsenborden ingebouwde zoekmachine voor bijvoorbeeld GIFjes te gebruiken

iOS 13 toetsenborden van derden bug 001
Klik/tap voor groter.

Nieuwe functies Apple-toetsenbord

Het ingebouwde Apple-toetsenbord van iOS 13 kan ook woorden voorspellen in het Nederlands (Apple noemt het QuickType) en bovendien kun je woorden bij elkaar vegen (swipe-beweging). Een toetsenbord van een derde maker is hierdoor dus niet altijd meer nodig, maar als je op functies als meerdere talen door elkaar met woordvoorspelling gebruiken zit te wachten, is bijvoorbeeld Swiftkey nog steeds een goed alternatief. (Zie ook → Nieuw in iOS 13: sneller typen met quicktype in het Nederlands)

Reageer op artikel:
iOS 13 getroffen door privacy­bug in toetsenborden van derden
Sluiten