iOS 13 getroffen door privacy­bug in toetsenborden van derden

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Apple bracht vijf dagen na de release van iOS 13.0 een update naar iOS 13.1 uit. Je kunt binnenkort echter weer een update verwachten. Er is namelijk een privacy­bug gespot in toetsenborden van derden die je kunt installeren. Die hebben altijd toegang tot volledige gegevens die via het toetsenbord worden ingegeven, zelfs als je daar geen toestemming voor geeft.

Dit klinkt vrij abstract, maar het idee is simpel. De iPhone is extra beveiligd zodat toetsenborden van derden niet automatisch toegang tot internet hebben. Dat voorkomt dat al je toetsaanslagen naar de aanbieder van het toetsenbord gestuurd worden. Die beveiliging rammelt in iOS 13 en iOS 13.1.

Toetsenborden in iOS 13; klein probleem

Apple erkent in een speciale pagina op zijn website het probleem en zegt aan een oplossing te werken. Die wordt in een volgende update uitgerold. Tot die tijd adviseert de iPhone-maker geen toetsenborden van derden (uit de App Store) te gebruiken. In tegenstelling tot wat sommige sensationele koppen je doen willen geloven, wil dit dus niet zeggen dat toetsenborden van derden alle data op je iPhone kunnen buitmaken. Ze kunnen echter wel, zelfs als je daar geen toestemming voor hebt gegeven, met internet communiceren. Zo kunnen ze in potentie alle toetsaanslagen loggen.

Veel toetsenborden vereisen overigens standaard volledige toegang tot internet. Dat komt omdat ze een algoritme gebruiken om woorden te voorspellen, of om de in sommige toetsenborden ingebouwde zoekmachine voor bijvoorbeeld GIFjes te gebruiken

iOS 13 toetsenborden van derden bug 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Nieuwe functies Apple-toetsenbord

Het ingebouwde Apple-toetsenbord van iOS 13 kan ook woorden voorspellen in het Nederlands (Apple noemt het QuickType) en bovendien kun je woorden bij elkaar vegen (swipe-beweging). Een toetsenbord van een derde maker is hierdoor dus niet altijd meer nodig, maar als je op functies als meerdere talen door elkaar met woordvoorspelling gebruiken zit te wachten, is bijvoorbeeld Swiftkey nog steeds een goed alternatief. (Zie ook → Nieuw in iOS 13: sneller typen met quicktype in het Nederlands)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  madcat

  Eigenlijk begrijp ik sowieso niet waarom je een ander keyboard wilt installeren.

  Wie gebruikt er 3rd party keyboards en waarom?

 • Profielfoto
  iDeMi

  Nou, dat bij elkaar vegen werkt op een iOS toetsenbord niet voor Nederlands. Ik begrijp echt niet dat Apple hier niet serieus werk van maakt. Dit is een van de belangrijkste onderdelen in het UI gebruik van iOS. SwiftKey doet dat heel goed. Maar met iOS 13 gebruik ik dit keyboard niet meer omdat ik een iOS keyboard meer vertrouw.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik heb nooit al mijn aanslagen op mijn toetsenbord toevertrouwd aan derden. Dat kan alleen maar slecht aflopen.

 • Profielfoto
  LighScan

  Ik blijf nog altijd bij Swiftkey, zo tevreden van. Het layoutje wat bewerken en de woord-voorspellingen zijn imho een heel pak beter dan het default.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik hoop dat Crimson ooit terug keert. Dat was een goed toetsenbord dat nooit om extra toegang vroeg en bewees dat dat ook niet nodig was.

 • Profielfoto
  Chytin

  Ik gebruik SwiftKey nog steeds omdat ik de look van de toetsenbord kan aanpassen. Met de dark mode van iOS 13 gebruik ik ook liever een donkere toetsenbord. Apps als WhatsApp heeft nog geen dark mode en zit je dus nog steeds met een wit toetsenbord. Overigens vond ik QuickType prima werken en denk ik dat SwiftKey straks overbodig zal zijn. Hoe minimaal ook, SwiftKey gebruikt accu als Achtergrondactiviteit. Dat heb je niet met de ingebouwde Apple toetsenbord.

 • Profielfoto
  whaha

  Chytin op 26 september 2019 10:33
  Ik gebruik SwiftKey nog steeds omdat ik de look van de toetsenbord kan aanpassen. Met de dark mode van iOS 13 gebruik ik ook liever een donkere toetsenbord. Apps als WhatsApp heeft nog geen dark mode en zit je dus nog steeds met een wit toetsenbord. Overigens vond ik QuickType prima werken en denk ik dat SwiftKey straks overbodig zal zijn. Hoe minimaal ook, SwiftKey gebruikt accu als Achtergrondactiviteit. Dat heb je niet met de ingebouwde Apple toetsenbord.

  Bedankt voor dat laatste! Dat wist ik niet!