Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 september 2019
Leestijd: 3 minuten

iOS 13 uitgebracht, dit zijn de grootste vernieuwingen

Apple heeft iOS 13 officieel uitgebracht. De jaarlijkse, grote update voor de iPhone is vanaf nu beschikbaar om te downloaden. De Apple Watch krijgt ook een update, die krijgt namelijk watchOS 6. iPad-gebruikers moeten wachten, want iPadOS 13 komt op 24 september.

Dit jaar is bijzonder, want de iPad en iPhone krijgen niet langer één besturings­systeem. De iPhone krijgt iOS 13, maar de iPad wordt voorzien van een eigen variant genaamd iPadOS 13. Dit systeem is in de basis gelijk aan dat van de iPhone, maar biedt veel extra’s die iPad veel productiever maken. Deze nieuwe functies moet je kennen.

iOS 13 krijgt Dark Mode en meer nieuws

De grote blikvanger van iOS 13 is ongetwijfeld Dark Mode. De Mac had al een donkere modus en nu volgen ook de iPhone en iPad. Apple heeft al zijn eigen apps en schermen een volledige donkere modus gegeven en ook ontwikkelaars kunnen aanhaken. Iedere app kan zo profiteren en een lichte en donkere modus aanbieden. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook fijn bij het gebruik van je apparaat in het donker.

Naast deze uiterlijke veranderingen, zijn er nog veel meer vernieuwingen. Zo krijgt het toetsenbord eindelijk woordvoorspelling (QuickType) in het Nederlands en zijn er talloze andere vernieuwingen. Bekijk deze ook eens:

iOS 13 dark mode 001
Klik/tap voor groter.

iOS 13 installeren

Je kunt het nieuwe besturingssysteem nu installeren. Dit kan direct op je iPhone of via iTunes. Vlak na release wil het wel eens erg druk zijn op de servers van Apple. Je kunt de update dan beter via iTunes downloaden.

 • Direct op je iPhone: Instellingen → Algemeen → Software-update.
 • Via iTunes op Mac of PC: Sluit je toestel via USB aan en open iTunes. Klik vervolgens op het icoon van je apparaat linksboven en kies voor ‘Bijwerken’.

iPad productiever met iPadOS 13

Dit jaar is er ook goed nieuws voor iPad-gebruikers. De tablet krijgt niet alleen alle nieuwigheden die de iPhone ook krijgt, maar ook een boel optimalisaties specifiek voor het grotere scherm van de iPad. Safari is op de iPad bijvoorbeeld niet langer een mobiele browser, maar wordt in iPadOS 13 een volledige desktop-klasse browser. Dat zorgt ervoor dat webapps zoals WordPress, Google Docs en Squarespace vlekkeloos werken.

Daarnaast is het home-scherm van de iPad vernieuwd. De bekende widgets van apps kunnen nu permanent op het scherm geplaatst worden en er zijn nieuwe mogelijkheden voor multitasken. Denk aan het twee keer openen van één app. iPadOS komt op 30 september uit.

iPadOS 13 001
Klik/tap voor groter.

Systeemeisen

iOS 13 werkt op de volgende iPhone-modellen:

 • iPhone XS, XS Max en XR (2018)
 • iPhone X, iPhone 8 en 8 Plus (2017)
 • iPhone 7 en 7 Plus (2016)
 • iPhone SE, iPhone 6s en 6s Plus (2015)
 • iPod touch (7e generatie – 2019)

Om iPadOS 13 op je tablet te draaien, heb je een van deze modellen nodig:

 • iPad Pro: 12,9‑inch, 11-inch, 10,5-inch en 9,7-inch
 • 9,7-inch iPad: 5e en 6e generatie (2018 en 2019)
 • iPad mini: 5e en 4e generatie (2019 en 2014)
 • iPad Air: 3e en 2e generatie (2019 en 2014)
iphone6-achterkant-16x9
De iPhone 5s en 6 worden niet langer ondersteund – Klik/tap voor groter.

Er wordt al aan iOS 13.1 gewerkt

Apple werkt op de achtergrond ook al aan de volgende, grote update. Er is al een bètaversie van iOS 13.1 beschikbaar. Daarin worden een aantal functies die wel zijn aangekondigd, maar het niet in de eerste release van de nieuwe iOS-versie halen, alsnog geïmplementeerd. Denk aan het delen van je aankomsttijd in de Kaarten-app en het delen van mappen in iCloud Drive. iOS 13.1 komt samen met iPadOS 13 op 24 september uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 13 uitgebracht, dit zijn de grootste vernieuwingen
Sluiten