iOS 13 uitgebracht, dit zijn de grootste vernieuwingen

Door: Raymon Mens - 19 reacties
Afbeelding: Apple

Apple heeft iOS 13 officieel uitgebracht. De jaarlijkse, grote update voor de iPhone is vanaf nu beschikbaar om te downloaden. De Apple Watch krijgt ook een update, die krijgt namelijk watchOS 6. iPad-gebruikers moeten wachten, want iPadOS 13 komt op 24 september.

Dit jaar is bijzonder, want de iPad en iPhone krijgen niet langer één besturings­systeem. De iPhone krijgt iOS 13, maar de iPad wordt voorzien van een eigen variant genaamd iPadOS 13. Dit systeem is in de basis gelijk aan dat van de iPhone, maar biedt veel extra’s die iPad veel productiever maken. Deze nieuwe functies moet je kennen.

iOS 13 krijgt Dark Mode en meer nieuws

De grote blikvanger van iOS 13 is ongetwijfeld Dark Mode. De Mac had al een donkere modus en nu volgen ook de iPhone en iPad. Apple heeft al zijn eigen apps en schermen een volledige donkere modus gegeven en ook ontwikkelaars kunnen aanhaken. Iedere app kan zo profiteren en een lichte en donkere modus aanbieden. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook fijn bij het gebruik van je apparaat in het donker.

Naast deze uiterlijke veranderingen, zijn er nog veel meer vernieuwingen. Zo krijgt het toetsenbord eindelijk woordvoorspelling (QuickType) in het Nederlands en zijn er talloze andere vernieuwingen. Bekijk deze ook eens:

iOS 13 dark mode 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

iOS 13 installeren

Je kunt het nieuwe besturingssysteem nu installeren. Dit kan direct op je iPhone of via iTunes. Vlak na release wil het wel eens erg druk zijn op de servers van Apple. Je kunt de update dan beter via iTunes downloaden.

 • Direct op je iPhone: Instellingen → Algemeen → Software-update.
 • Via iTunes op Mac of PC: Sluit je toestel via USB aan en open iTunes. Klik vervolgens op het icoon van je apparaat linksboven en kies voor ‘Bijwerken’.

iPad productiever met iPadOS 13

Dit jaar is er ook goed nieuws voor iPad-gebruikers. De tablet krijgt niet alleen alle nieuwigheden die de iPhone ook krijgt, maar ook een boel optimalisaties specifiek voor het grotere scherm van de iPad. Safari is op de iPad bijvoorbeeld niet langer een mobiele browser, maar wordt in iPadOS 13 een volledige desktop-klasse browser. Dat zorgt ervoor dat webapps zoals WordPress, Google Docs en Squarespace vlekkeloos werken.

Daarnaast is het home-scherm van de iPad vernieuwd. De bekende widgets van apps kunnen nu permanent op het scherm geplaatst worden en er zijn nieuwe mogelijkheden voor multitasken. Denk aan het twee keer openen van één app. iPadOS komt op 30 september uit.

iPadOS 13 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Systeemeisen

iOS 13 werkt op de volgende iPhone-modellen:

 • iPhone XS, XS Max en XR (2018)
 • iPhone X, iPhone 8 en 8 Plus (2017)
 • iPhone 7 en 7 Plus (2016)
 • iPhone SE, iPhone 6s en 6s Plus (2015)
 • iPod touch (7e generatie – 2019)

Om iPadOS 13 op je tablet te draaien, heb je een van deze modellen nodig:

 • iPad Pro: 12,9‑inch, 11-inch, 10,5-inch en 9,7-inch
 • 9,7-inch iPad: 5e en 6e generatie (2018 en 2019)
 • iPad mini: 5e en 4e generatie (2019 en 2014)
 • iPad Air: 3e en 2e generatie (2019 en 2014)
iphone6-achterkant-16x9
De iPhone 5s en 6 worden niet langer ondersteund – Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT

Er wordt al aan iOS 13.1 gewerkt

Apple werkt op de achtergrond ook al aan de volgende, grote update. Er is al een bètaversie van iOS 13.1 beschikbaar. Daarin worden een aantal functies die wel zijn aangekondigd, maar het niet in de eerste release van de nieuwe iOS-versie halen, alsnog geïmplementeerd. Denk aan het delen van je aankomsttijd in de Kaarten-app en het delen van mappen in iCloud Drive. iOS 13.1 komt samen met iPadOS 13 op 24 september uit.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik twijfel erg om te installeren. Apple zegt namelijk zelf: “iOS 13 introduceert een dramatisch nieuw uiterlijk voor de iPhone met ‘Donkere modus’,”… 🙄

 • Profielfoto
  bartb112

  Bevalt mij goed, draai al vanaf beta 3. Draai ik 13.1

 • Profielfoto
  koen

  @Hansi2124: de donkere modus kun je aan- en uitzetten.

 • Profielfoto
  xaddict

  3D Touch nog steeds weg?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik vraag me af hoe goed het op een SE draait, daarom wacht ik voorlopig af met installeren.

 • Profielfoto
  Yesandno

  iPad 5e generatie is toch 2017, iPad 6e generatie 2018 en iPad 2019 7e generatie? Als ik dat correct heb dan begrijp ik de update van iPadiOS niet helemaal. Ik heb de iPad 2017 en mag toch wel hopen dat deze een update krijgt naar zijn “eigen” besturingssysteem. Anders zou ik wel erg teleurgesteld zijn in de weg die Apple inslaat.

 • Profielfoto
  MagicMouse

  xaddict op 19 september 2019 20:21
  3D Touch nog steeds weg?

  Komt nooit meer terug. Is haptic touch geworden.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @Yesandno

  Yep, dat iPadOS overzicht klopt volgens mij niet. De 5e generatie is uit 2017, de 6e generatie uit 2018 en die van 2019 is de nieuwe 10,2 inch iPad.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  koen op 19 september 2019 19:28
  @Hansi2124: de donkere modus kun je aan- en uitzetten.

  Het ging om het woord “dramatisch”… 😁

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Yay, Force Touch doet het nog, incl. stevig drukken aan linker zijkant voor applicatiekiezer.

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Ik ben vooral benieuwd of het snel genoeg is voor de iPhone 6s. Nog maar even wachten met updaten dus.

 • Profielfoto
  xaddict

  @MagicMouse: Dan geen update hier.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Heb mijn iPhone xr op iOS 13 gezet en ben nu op mijn iWatch en mijn iPad alle herinneringen kwijt. Ik gebruikte het b.v. Om op mijn watch een boodschappenlijstje te raadplegen maar werkt nu dus voor geen Meter meer.

 • Profielfoto
  Frits

  MagicMouse op 19 september 2019 21:03

  xaddict op 19 september 2019 20:21
  3D Touch nog steeds weg?

  Komt nooit meer terug. Is haptic touch geworden.

  Blijkt gewoon te werken op iPhone X, zelfs een eigen instellingen-pagina, kun je het zelf aan of uitzetten:

 • Profielfoto
  JohnJ

  Op de website van Apple wordt trouwens nu 24 september als releasedatum genoemd.

 • Profielfoto
  Pharris

  Ik heb hem vannacht op mijn SE geïnstalleerd. Voor zover ik merk, werkt het prima. Ik heb het idee dat met name Safari een stuk sneller reageert.

 • Profielfoto
  iDeMi

  iOS13 is lekker snel. Een ding waar ik me bij Apple over blijf verbazen is dat de functionaliteit voor het eigen toetsenbord nog steeds ver beneden niveau is. Dat zo’n belangrijk onderdeel wordt genegeerd. Ik ben geen Android gebruiker maar dat doen ze daar goed.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik heb het twee keer kunnen installeren op mijn iPhone SE, omdat iTunes lag te slapen, maar ik heb het nog niet echt getest.

 • Profielfoto
  computer space

  iDeMi op 20 september 2019 08:33
  iOS13 is lekker snel. Een ding waar ik me bij Apple over blijf verbazen is dat de functionaliteit voor het eigen toetsenbord nog steeds ver beneden niveau is. Dat zo’n belangrijk onderdeel wordt genegeerd. Ik ben geen Android gebruiker maar dat doen ze daar goed.

  Nou, daar ben ik het niet mee eens. Apple’s toetsenbord is te klein met te weinig toetsen, maar de accuratesse is goed. Android op een te smalle telefoon is recept voor veel typefouten. Bij Android kun je welliswaar andere toetsenborden installeren, en dan is het beter, maar ergens toch ook onzinnig dat het niet gewoon uit de doos goed is. Benchmark voor toetsenborden blijft toch de invoer van WP10. Fatsoenlijke cursornavigatie, verschillende maten inclusie 1-hand modus, al jaren meertalige woordvoorspelling, swipe-invoer.