Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 september 2019

Op naar iOS 13.1: deze functies in iOS 13 zijn vertraagd

De software-roadmap van Apple lijkt dit jaar allesbehalve strak geor­ganiseerd. Niet alleen eigenaren van oudere Apple Watch-modellen moeten geduld hebben voordat hun horloge watchOS 6 krijgt, ook gebruikers van de iPhone en iPad moeten langer op eerder beloofde functies in iOS 13 wachten.

De iPhone heeft al een update naar iOS 13 gehad. iPad-bezitters moeten iets langer op de update naar iPadOS 13 wachten. Deze komt pas op 24 september uit. Dat zorgt voor wat praktische problemen. Ook andere functies zijn vertraagd. Een overzicht van waar je nog even op moet wachten.

Synchronisatie iPad en iPhone met iOS 13

Eerst een praktisch probleem. Bezitters van een iPhone die naar iOS 13 is geüpdatet die ook een iPad met iOS 12 hebben, kunnen problemen met synchroniseren ondervinden. De nieuwe Herinneringen-app slaat zijn data bijvoorbeeld in een ander formaat op dan de oude versie. Daarom zullen herinneringen niet synchroniseren.

Ook bij wachtwoorden die in iCloud-sleutelhanger zijn opgeslagen, kan het voorkomen dat de synchronisatie tussen de oude en nieuwe iOS-versie mislukt. Dat geldt ook voor Siri-snelkoppelingen. Als ze worden gewijzigd onder iOS 13, kunnen ze in iOS 12 niet langer worden uitgevoerd.

herinneringen app iOS 13 001
Klik/tap voor groter.

Verschillende functies komen later

Maar dat is niet alles. Zelfs als 24 september is verstreken en zowel de iPhone als iPad een update hebben gehad, ontbreken nog steeds een aantal functies. Die zullen op een later moment komen. We hebben het dan niet over de traditionele ‘sneak peak’ van functies voor de nieuwe iPhone-modellen (dit jaar: Deep Fusion), maar over functies die tijdens WWDC 2019 werden aangeprezen.

  1. iCloud-bestanden: Volledige mappen met bestanden delen met anderen via iCloud. Maakt Dropbox grotendeels overbodig.
  2. Audio delen met AirPods: Luister met twee paar AirPods naar hetzelfde nummer of kijk naar dezelfde film.
  3. HomeKit Secure Video: Camera’s met HomeKit kunnen straks specifieke activiteiten detecteren en opnemen. Denk aan bewegingen van mensen, dieren of voertuigen. Deze opnames worden veilig opgeslagen in iCloud. Er komen nieuwe privacy-instellingen die je laten bepalen wanneer camera’s streamen en opnemen.
  4. HomeKit-compatibele routers: HomeKit-compatibele routers bieden extra bescherming in een smart home en kunnen met de Woning-app ingesteld worden. Zo kun je bijvoorbeeld instellen welke HomeKit-accessoires mogen communiceren in je netwerk en op internet.
  5. Berichten voorlezen via AirPods: Siri kan straks inkomende berichten voorlezen. Je hoeft daardoor tijdens het joggen bijvoorbeeld niet meer op je telefoon te kijken. Dit gaat met alle notificaties, WhatsApp en iMessage werken.
  6. Image Capture API: met de Image Capture API kunnen ontwikkelaars foto’s van een aangesloten camera of externe opslag rechtstreeks in hun apps importeren.
  7. AirPlay 2 scenes voor speakers in Woning-app: een scene in de Woning-app kan straks nummers, afspeellijsten en radiostations bevatten. Die worden dan via Apple Music op speakers met AirPlay 2 afgespeeld.
  8. Communicatielimieten: ouders kunnen bepalen met wie kinderen kunnen communiceren en hoe lang ze kunnen communiceren.
  9. Siri-snelkoppelingen: Siri-snelkoppelingen kunnen straks worden toegevoegd aan automatiseringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op naar iOS 13.1: deze functies in iOS 13 zijn vertraagd
Sluiten