Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 23 september 2019

iOS 13 een nachtmerrie voor Google en Facebook?

Vorige week verscheen iOS 13 na heel wat maanden beschikbaar te zijn geweest in betavorm. De nieuwe update zorgt voor veel verbeteringen. Zo vind ik het persoonlijk heel fijn dat de manier waarop je volume wordt getoond nu aan de zijkant zit in plaats van over je serie die je kijkt. Maar andere partijen zijn waarschijnlijk minder blij met de nieuwe update. Eén van de grote veranderingen is dat bij het opstarten van je apps vaak wordt gevraagd om Bluetooth te gebruiken. En de kans is groot dat partijen als Facebook en Google daar geen toestemming voor krijgen.

Facebook en Google niet blij met iOS 13

Ik begrijp het waarom sommige apps gebruik willen maken van Bluetooth. Denk daarbij aan pass die gekoppeld zijn aan devices die je daadwerkelijk met Bluetooth opereert. Maar veel apps gebruiken de techniek om te zien waar iemand zich bevindt. Het is een sneaky manier om iemand te volgen en vervolgens die persoon te voorzien van ads die op maat zijn gemaakt van de gebruiker. En wanneer je partijen daar geen toestemming meer voor geeft, kunnen zij veel minder gericht advertenties tonen en zijn de services dus weer minder interessant voor de partijen die willen adverteren.

Een andere verandering is dat je messaging en calling apps niet langer op de achtergrondinformatie kunnen verzamelen over wat je doet. Op die manier heb je als gebruiker dankzij iOS 13 iets meer privacy zonder dat je direct door zou hebben. Ja, de eerste popups bij het openen van bepaalde apps zijn redelijk irritant, maar aan de andere kant geven ze je meer inzicht over wat er nou precies allemaal gaande is. Facebook heeft helemaal geen Bluetooth nodig om te werken en Google Chrome ook niet. Hiermee valt Apple dus indirect deze bedrijven aan. Nu is Apple zelf ook geen engel op het gebied van privacy met Siri-gesprekken die opgenomen worden, maar dit kunnen we wel waarderen.

Reageer op artikel:
iOS 13 een nachtmerrie voor Google en Facebook?
Sluiten