iOS 13 een nachtmerrie voor Google en Facebook?

Door: Jelle van Es - 21 reacties
Facebook logo iOS 13 achtergrond 16x9
(Afbeelding: Facebook/Apple, bewerking: OMT)

Vorige week verscheen iOS 13 na heel wat maanden beschikbaar te zijn geweest in betavorm. De nieuwe update zorgt voor veel verbeteringen. Zo vind ik het persoonlijk heel fijn dat de manier waarop je volume wordt getoond nu aan de zijkant zit in plaats van over je serie die je kijkt. Maar andere partijen zijn waarschijnlijk minder blij met de nieuwe update. Eén van de grote veranderingen is dat bij het opstarten van je apps vaak wordt gevraagd om Bluetooth te gebruiken. En de kans is groot dat partijen als Facebook en Google daar geen toestemming voor krijgen.

Facebook en Google niet blij met iOS 13

Ik begrijp het waarom sommige apps gebruik willen maken van Bluetooth. Denk daarbij aan pass die gekoppeld zijn aan devices die je daadwerkelijk met Bluetooth opereert. Maar veel apps gebruiken de techniek om te zien waar iemand zich bevindt. Het is een sneaky manier om iemand te volgen en vervolgens die persoon te voorzien van ads die op maat zijn gemaakt van de gebruiker. En wanneer je partijen daar geen toestemming meer voor geeft, kunnen zij veel minder gericht advertenties tonen en zijn de services dus weer minder interessant voor de partijen die willen adverteren.

Een andere verandering is dat je messaging en calling apps niet langer op de achtergrondinformatie kunnen verzamelen over wat je doet. Op die manier heb je als gebruiker dankzij iOS 13 iets meer privacy zonder dat je direct door zou hebben. Ja, de eerste popups bij het openen van bepaalde apps zijn redelijk irritant, maar aan de andere kant geven ze je meer inzicht over wat er nou precies allemaal gaande is. Facebook heeft helemaal geen Bluetooth nodig om te werken en Google Chrome ook niet. Hiermee valt Apple dus indirect deze bedrijven aan. Nu is Apple zelf ook geen engel op het gebied van privacy met Siri-gesprekken die opgenomen worden, maar dit kunnen we wel waarderen.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Is dat nieuw? Artikelen in eerste persoon enkelvoud?

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Inderdaad, wat moeten al die apps met bluetooth…. Al veel “NEE” verkocht.

 • Profielfoto
  arno1975

  Serieus??? “Nu is Apple zelf ook geen engel op het gebied van privacy met Siri-gesprekken die opgenomen worden“

  gaan we nu echt Apple met Facebook en Google vergelijken als het over privacy aankomt?

  Wat een figuur is dat zeg

   

 • Profielfoto
  lord anubis

  Ben er wel blij mee dat dit er is.

  Alleen straks zorg Google er voor dat als je je BT uit zet Google Chroom niet meer werkt, of gaat lopen naggen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  …messaging en calling apps…

  Ik neem aan dat je iOS in het Engels gebruikt?

 • Profielfoto
  KarelWillem

   Ja, de eerste popups bij het openen van bepaalde apps zijn redelijk irritant, maar aan de andere kant geven ze je meer inzicht over wat er nou precies allemaal gaande is.

  Dat klinkt me toch erg als Android 10 in de oren. Ik werd ook keurig gewaarschuwd toen de Burger King app op de achtergrond informatie binnen haalde.

  Niets sneaky dus, je kan het aanzetten of je kan het uitzetten. Maar punt is dat je volledig inzicht krijgt in wat een app wil of zal doen op je telefoon.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  lord anubis op 23 september 2019 11:04
  ….Alleen straks zorg Google er voor dat als je je BT uit zet Google Chroom niet meer werkt, of gaat lopen naggen…

  Natuurlijk niet.

   

 • Profielfoto
  puccini

  Misschien gaan de mensen nu eindelijk beseffen wat het allemaal doet dat leuke Facebook, Google, Apple etc.!

 • Profielfoto
  abbenhui

  Misschien off-topic, maar sinds de update valt de BT-verbinding in de auto elke 30 seconden weg, om daarna opnieuw te verbinden. Ik heb de update al een keer opnieuw geïnstalleerd maar dat heeft niet geholpen.
  Wordt dit herkend? En is er misschien ook een oplossing? Of wellicht wachten op 13.1?

 • Profielfoto
  farl4web

  De Ziggo app vraagt ook opeens om toestemming om Bluetooth the gebruiken. Ik was al verbaasd dat deze vraag opeens kwam. Onze mediabox is nog steeds dezelfde en heeft volgens mij helemaal geen bluetooth functionaliteit. Goed bezig Apple!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  KarelWillem op 23 september 2019 12:26

  lord anubis op 23 september 2019 11:04
  ….Alleen straks zorg Google er voor dat als je je BT uit zet Google Chroom niet meer werkt, of gaat lopen naggen…

  Natuurlijk niet.

   

  Zo,dat schrijf je nog al zeker…… Wellicht vertel ik je nu iets wat je niet wist, maar sinterklaas bestaat niet en sprookjes ook niet.

   

  @lord anubis, daar heb je zeker een goed punt.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  A.M.Dekker op 23 september 2019 10:27
  Is dat nieuw? Artikelen in eerste persoon enkelvoud?

  off-topic

  Wordt leraar die komen we tekort en zo zijn wij mooi van je af, hahaha

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Pivni Pes op 23 september 2019 14:07

  KarelWillem op 23 september 2019 12:26

  lord anubis op 23 september 2019 11:04
  ….Alleen straks zorg Google er voor dat als je je BT uit zet Google Chroom niet meer werkt, of gaat lopen naggen…

  Natuurlijk niet.

   

  Zo, dat schrijf je nog al zeker…

  Ja, dat is ook gewoon dikke nonsens. Ik weet niet veel, maar wel dat zoiets niet gaat gebeuren. .:)

 • Profielfoto
  monty python

  Sommige Google Ad posts hier mogen ook eens door de molen. Elke dag in zowat elk topic moeten lezen dat er ene een Android heeft … en een oneplus niet te vergeten. Wachten op iOS 14 om levende Google Ads te blokken ?

 • Profielfoto
  Jeroen-W

  Kun je deze instelling (wel of geen Bluetooth toestaan) naderhand nog ergens wijzigen? Ik kan het helaas nergens vinden.

 • Profielfoto
  csteelooper

  monty python op 23 september 2019 19:05
  Sommige Google Ad posts hier mogen ook eens door de molen. Elke dag in zowat elk topic moeten lezen dat er ene een Android heeft … en een oneplus niet te vergeten. Wachten op iOS 14 om levende Google Ads te blokken ?

  What the…! Dude, wat ben jij een zuurpruim! Wat maakt het uit of mensen in de OMT-community Android gebruiken? Of Windows, for that matter…? Helemaal niets…! En ondanks de discutabele reputatie van met name Google op het gebied van privacy, zijn er wel degelijk dingen waar Apple op zijn minst eens naar zou mogen kijken. Op het gebied van aangeven wát er wannéér nodig is, heeft Android de laatste jaren de nodige sprongen gemaakt. Iemand die dat hier ten toon spreidt, maakt echter niet meteen reclame voor Android of Google. Weet je wát een keer afgelopen moeten zijn? Dat voortdurende ‘oorlog voeren’ tussen Apple enerzijds en de andere partijen (Microsoft en Google/Android anderzijds). Dáár word ik pas moe van. Zonder die absoluut onnodige onzin is er al ellende genoeg in de wereld.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  csteelooper op 23 september 2019 21:29

  monty python op 23 september 2019 19:05
  Sommige Google Ad posts hier mogen ook eens door de molen. Elke dag in zowat elk topic moeten lezen dat er ene een Android heeft … en een oneplus niet te vergeten. Wachten op iOS 14 om levende Google Ads te blokken ?

  What the…! Dude, wat ben jij een zuurpruim! Wat maakt het uit of mensen in de OMT-community Android gebruiken? Of Windows, for that matter…? Helemaal niets…! En ondanks de discutabele reputatie van met name Google op het gebied van privacy, zijn er wel degelijk dingen waar Apple op zijn minst eens naar zou mogen kijken. Op het gebied van aangeven wát er wannéér nodig is, heeft Android de laatste jaren de nodige sprongen gemaakt. Iemand die dat hier ten toon spreidt, maakt echter niet meteen reclame voor Android of Google. Weet je wát een keer afgelopen moeten zijn? Dat voortdurende ‘oorlog voeren’ tussen Apple enerzijds en de andere partijen (Microsoft en Google/Android anderzijds). Dáár word ik pas moe van. Zonder die absoluut onnodige onzin is er al ellende genoeg in de wereld.

  Je hebt zeker een punt maar je trekt het bewust uit zijn verband.

  “maakt echter niet meteen reclame voor Android of Google” is geen kwestie van  echt niet meteen. Het komt in nagenoeg elke post terug van bepaalde personen. Maar dat zal jou ongetwijfeld ook wel opgevallen zijn, niet;-)

 • Profielfoto
  Morel-Projects

  Jeroen-W op 23 september 2019
  Kun je deze instelling (wel of geen Bluetooth toestaan) naderhand nog ergens wijzigen? Ik kan het helaas nergens vinden.

  Onder settingsprivacybluetooth

 • Profielfoto
  Harm

  Weer een hoop gezeur

  we kunnen beter weer gewoon brieven schrijven naar elkaar en elkaar persoonlijk opzoeken

  mijn volgende mobiel wordt een postduif 🤪

 • Profielfoto
  Facundo

  Is het momenteel nog steeds zo op de iphone dat je bluetooth en wifi alleen echt uit kunt zetten via de instellingen? Zo ja, dan is dit een behoorlijk hypocriet artikeltje.

 • Profielfoto
  Jeroen-W

  Morel-Projects op 24 september 2019 02:01
  Jeroen-W op 23 september 2019
  Kun je deze instelling (wel of geen Bluetooth toestaan) naderhand nog ergens wijzigen? Ik kan het helaas nergens vinden.

  Onder settingsprivacybluetooth

  ai. Zo simpel? Helemaal overheen gekeken. Dank je wel!