Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 september 2019

iOS 13.1 nu beschikbaar: deze nieuwe functies brengt de update

Dat is snel, om precies te zijn een record. Precies vijf dagen na het uitbrengen van de eerste versie van iOS 13, is nu iOS 13.1 al beschikbaar. Deze nieuwe update brengt broodnodige bugfixes naar de iPhone en voegt nieuwe functies toe. Aanvankelijk zou deze update 30 september komen, maar Apple heeft ‘m vervroegd uitgebracht.

Naast iOS 13.1 voor iPhone, is ook iPadOS 13.1 voor de iPad beschikbaar. In dit artikel lees je meer over de nieuwigheden in het besturings­systeem dat speciaal voor de iPad gemaakt is. In de update voor de iPhone zit echter ook genoeg nieuws dat in iOS 13.0 zou komen, maar een beetje vertraagd was.

Aankomsttijd delen in Apple Maps (Kaarten-app)

De Kaarten-app (Apple Maps) heeft in iOS 13 een aantal prima vernieuwingen gekregen. De functie voor het delen van je aankomsttijd was echter vertraagd, maar zit nu wel in iOS 13.1. Als je onderweg naar iemand bent, kun je nu direct via de Kaarten-app laten weten hoe laat je er bent. De app stuurt ook updates als er vertraging is.

Dat kan gek genoeg alleen bij het plannen van een auto-route. Niet bij een OV-route of looproute. Je activeert het door het onderste paneel tijdens het navigeren naar boven te vegen en op het contact-icoon met plusje te drukken. Je contact zal je route dan kunnen volgen en updates over je aankomsttijd krijgen in de vorm van pushberichten of een SMS-bericht, wanneer je contact geen iPhone heeft.

Apple Maps iOS 13 - 001
Klik/tap voor groter.

Gedetailleerde volumeregeling

Een subtiele aanpassing is die in de volumeregelaar van iOS 13.1. In de eerste versie van iOS 13 werd deze al naar de zijkant van het scherm verplaatst, zodat’ie minder stoort. In iOS 13.1 geeft een nieuw icoon bij de regelaar nu aan waar je het volume van regelt. De AirPods, HomePod, AirPlay 2-speakers en iPhone hebben een ander icoon.

iOS 13.1 volume 001
Klik/tap voor groter.

Automatisering in Opdrachten-app (Shortcuts)

Nog een nieuwe functie die aanvankelijk in de eerste versie van iOS 13 zou zitten, maar een beetje vertraagd was. In de Opdrachten-app (Shortcuts) kun je nu ook automatiseringen aanmaken. Je kunt deze het best omschrijven als een if this, then that voor je iPhone of iPad en HomeKit. Zo kun je bijvoorbeeld de lampen aan laten gaan wanneer de wekker van je iPhone gaat. Of een bepaalde playlist laten starten wanneer je een work-out op de crosstrainer start.

Deze automatiseringen staan los van de HomeKit-acties die al langer bestonden. Ze zijn nu echter in één tabblad te vinden.

iOS 13.1 automatiseringen opdrachten-app 001
Klik/tap voor groter.

Nieuwe dynamische wallpapers

Bij dynamische wallpapers bewegen sommige onderdelen, bijvoorbeeld wanneer het scherm van je iPhone ingeschakeld wordt. De wallpapers bestonden al langer, maar er was een set voor oudere toestellen met Touch ID en nieuwere toestellen met Face ID. Met iOS 13.1 zijn alle dynamische wallpapers op alle toestellen beschikbaar. Je kunt nu uit 14 exemplaren kiezen.

iOS 13.1 wallpapers 001
Klik/tap voor groter.

Verbeterde ondersteuning voor muis

Het is echt waar. In iOS 13 en iPadOS 13 kun je een muis bij je iPhone of iPad gebruiken. Apple noemt het een toegankelijkheidsfunctie die niet voor het brede publiek is, maar iedereen kan een Bluetooth-muis bij zijn apparaat gebruiken. In iOS 13.1 wordt ondersteuning voor de rechter muisknop toegevoegd, deze dient als Haptic Touch/3D Touch waarbij een icoon of link lang ingedrukt wordt.

Kleine verbeteringen…

Er zijn ook nog een boel kleine verbeteringen, dit is ook in de update te vinden:

  • Nieuwe geanimeerde iconen in de Woning-app voor accessoires.
  • Nieuwe iconen voor gamecontrollers in batterij-widget die accustatus aangeeft.
  • Nieuwe teksten in paneel voor persoonlijke hotspot (niet langer: uitschakelen, maar: verbinding toestaan).
  • Ondersteuning voor videobestanden in HEVC met een transparante achtergrond.
  • Lettertypen beheren via Instellingen-menu brengt je nu naar een sectie van de App Store om fonts te downloaden (op moment van schrijven nog leeg).
Reageer op artikel:
iOS 13.1 nu beschikbaar: deze nieuwe functies brengt de update
Sluiten