Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 10 september 2019
Leestijd: 2 minuten

Instant Payments in Nederland: overgemaakt geld meteen binnen

Nederlandse banken lossen vanaf vandaag een veelgehoorde ergernis op. Het duurt niet langer een dag of meer voordat geld dat naar een rekening bij een andere bank overgemaakt wordt binnen is. Dit geldt zowel voor betalingen via mobiel bankieren als traditioneel internetbankieren op laptop of desktop.

Klanten van zeven Nederlandse banken, waaronder ING, ABN AMRO en Rabobank, krijgen voortaan geld direct op hun rekening gestort bij overboekingen van een rekening van een van deze banken. Ook SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab doen mee, meldt Betaalvereniging Nederland.

Instant Payments bij Nederlandse banken

Klanten kunnen met de invoering van de zogenoemde Instant Payments ook ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen direct geld overboeken. De ontvanger hoeft dan niet meer te wachten tot het geld de volgende werkdag is bijgeschreven. De transactie duurt maar vijf seconden, aldus de betaalvereniging.

De nieuwe betaalmogelijkheid is automatisch toegevoegd aan mobiel- en internetbankieren. Bovendien zit er geen limiet op het bedrag van de overboeking. Volgens de branchevereniging kan elders in de eurozone doorgaans niet meer dan 15.000 euro direct worden overgeboekt. De banken werkten sinds 2015 aan het nieuwe betalingssysteem. Ze begonnen in april dit jaar de eerste klanten aan te sluiten.

Tikkie 16x9
Klik/tap voor groter.

Straks heel Europa

Aanvankelijk werken de instant payments alleen tussen Nederlandse rekeningen. Dat komt omdat Nederlandse banken een iets afwijkende versie van het systeem dat SEPA Instant Credit Transfer heet hebben geïmplementeerd. In de toekomst moet het echter wel Europees gaan werken. Hoe de banken dat gaan bereiken, zegt de betaalvereniging niet.

Dit nieuwe systeem van de banken staat los van bestaande oplossingen zoals iDEAL, Tikkie of Apple Pay Cash. Apple’s oplossing voor het overmaken van geld tussen personen via iMessage is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Apple Pay, dat alleen bij betaalautomaten en op het internet gebruikt kan worden, is dat wel. Momenteel is ING de enige bank die het systeem ondersteunt, maar Rabobank en ABN Amro zeiden onlangs snel te volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Instant Payments in Nederland: overgemaakt geld meteen binnen
Sluiten