Instant Payments in Nederland: overgemaakt geld meteen binnen

Door: Raymon Mens - 7 reacties
betaalpas 16x9
Afbeelding: ANP XTRA/Lex van Lieshout

Nederlandse banken lossen vanaf vandaag een veelgehoorde ergernis op. Het duurt niet langer een dag of meer voordat geld dat naar een rekening bij een andere bank overgemaakt wordt binnen is. Dit geldt zowel voor betalingen via mobiel bankieren als traditioneel internetbankieren op laptop of desktop.

Klanten van zeven Nederlandse banken, waaronder ING, ABN AMRO en Rabobank, krijgen voortaan geld direct op hun rekening gestort bij overboekingen van een rekening van een van deze banken. Ook SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab doen mee, meldt Betaalvereniging Nederland.

Instant Payments bij Nederlandse banken

Klanten kunnen met de invoering van de zogenoemde Instant Payments ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen direct geld overboeken. De ontvanger hoeft dan niet meer te wachten tot het geld de volgende werkdag is bijgeschreven. De transactie duurt maar vijf seconden, aldus de betaalvereniging.

De nieuwe betaalmogelijkheid is automatisch toegevoegd aan mobiel- en internetbankieren. Bovendien zit er geen limiet op het bedrag van de overboeking. Volgens de branchevereniging kan elders in de eurozone doorgaans niet meer dan 15.000 euro direct worden overgeboekt. De banken werkten sinds 2015 aan het nieuwe betalingssysteem. Ze begonnen in april dit jaar de eerste klanten aan te sluiten.

Tikkie 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: ANP XTRA/ Les van Lieshout

Straks heel Europa

Aanvankelijk werken de instant payments alleen tussen Nederlandse rekeningen. Dat komt omdat Nederlandse banken een iets afwijkende versie van het systeem dat SEPA Instant Credit Transfer heet hebben geïmplementeerd. In de toekomst moet het echter wel Europees gaan werken. Hoe de banken dat gaan bereiken, zegt de betaalvereniging niet.

Dit nieuwe systeem van de banken staat los van bestaande oplossingen zoals iDEAL, Tikkie of Apple Pay Cash. Apple’s oplossing voor het overmaken van geld tussen personen via iMessage is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Apple Pay, dat alleen bij betaalautomaten en op het internet gebruikt kan worden, is dat wel. Momenteel is ING de enige bank die het systeem ondersteunt, maar Rabobank en ABN Amro zeiden onlangs snel te volgen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Jorik

  Wel jammer dat dit niet compatibel is met de Europese variant. Aangezien alleen bunq en ABN AMRO die geïmplementeerd hebben, kan ik vanaf bunq dus nog niet instant overmaken naar Rabo, etc.

  Het lijkt dus wel een poging van de NL banken om het lastiger te maken voor buitenlandse banken om Nederlandse gebruikers aan te trekken. Dat lijkt me niet de bedoeling van de interne Europese markt.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Bovendien zit er geen limiet op het bedrag van de overboeking.

   

  Ik weet niet of we hier per se blij mee moeten zijn. Zo kan je hele rekening in één tel leeggetrokken worden.

 • Profielfoto
  Vilscon

  TheBigZ op 10 september 2019 17:03

  Bovendien zit er geen limiet op het bedrag van de overboeking.

   

  Ik weet niet of we hier per se blij mee moeten zijn. Zo kan je hele rekening in één tel leeggetrokken worden.

  Want toen het nog een halve dag duurde kon je het nog annuleren? Was het maar zo’n feest. Waren een hoop gedupeerde van lelijke scams niet al hun spaargeld kwijt geweest..

  Nee, dit heeft niks te maken met beveiliging, wat juist dergelijke problemen zou moeten voorkomen.

 • Profielfoto
  DGE1965

  Bedrag van ABN naar BUNQ overgemaakt, binnen 2 uur bijgeschreven! Natuurlijk kan het sneller, maar het volstaat soms prima.

 • Profielfoto
  gipsman

  By innovation only. Maar lijkt niet apple gerelateerd. 🤒

 • Profielfoto
  janbertwedman

  Het is ook nooit goed of het deugd niet…

 • Profielfoto
  Koning Frank

  jorikcaljouw op 10 september 2019 15:53
  Wel jammer dat dit niet compatibel is met de Europese variant. Aangezien alleen bunq en ABN AMRO die geïmplementeerd hebben, kan ik vanaf bunq dus nog niet instant overmaken naar Rabo, etc.

  Het lijkt dus wel een poging van de NL banken om het lastiger te maken voor buitenlandse banken om Nederlandse gebruikers aan te trekken. Dat lijkt me niet de bedoeling van de interne Europese markt.

  Dat je het een makkelijker maakt betekent natuurlijk niet direct dat je het andere lastiger maakt. Heeft verder ook niet veel met de interne markt te maken.