De Mac Pro wordt toch in de Verenigde Staten gemaakt

Door: Jelle van Es - 6 reacties
Apple Mac Pro 2019
Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Tijdens de afgelopen WWDC werd bekendgemaakt dat Apple met een nieuwe versie van zijn Mac Pro zou gaan komen. Het wordt een peperdure machine, die vooral bedoeld is voor professionals. Handig wanneer je hoogwaardige video’s moet maken of heel goed moet photoshoppen. Na die aankondiging ontstond er al snel een handelsruzie tussen de Verenigde Staten en China met als gevolg verschillende importtarieven. En als gevolg daarvan heeft Apple nu bekendgemaakt dat de Mac Pro in de Verenigde Staten wordt gemaakt.

Mac Pro in de VS gemaakt

Heel gek is dat overigens niet. De nieuwe Mac Pro wordt in dezelfde fabriek in de stad Austin, Texas, gemaakt waar de vorige Mac Pro in elkaar werd gezet. Maar na het relletje was het maar even de vraag wat er zou gaan gebeuren. Er waren berichten dat het apparaat in China zou worden gemaakt. Maar Apple heeft nu een uitzondering gekregen op de importtarieven en als gevolg daarvan is het plan nu bekendgemaakt dat hij in de Verenigde Staten wordt gemaakt. Op die manier kan President Trump daar weer mee opscheppen.

Mac Pro 2019 studio 002
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT)

Naast het feit dat hij daar in elkaar wordt gezet, liet Apple ook nog weten dat er samen wordt gewerkt met leveranciers uit verschillende Amerikaanse staten, waardoor het als geheel een echt Amerikaans product moet gaan worden. Maar dat is dan wel een stukje duurder om te maken. Naar verluid zijn de componenten in de nieuwe Mac Pro 2,5 keer zo duur als bij de oude versie. Ook liet Apple nog weten dat het bedrijf dankbaar is voor de huidige regering en hun medewerking. Er zijn nu naar verluid 450.000 banen in de Verenigde Staten die op één of andere manier te koppelen zijn aan Apple. En volgens Tim Cook moet dat aantal alleen maar groter worden.

De Mac Pro begint bij een adviesprijs van zo’n 6.000 dollar, is uitgerust met 32 GB RAM, een Radeon Pro 580X videokaart en een 8-core Xeon processor. Wanneer hij daadwerkelijk op de markt verschijnt, dat is nog niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk gaat dat niet voor 2020 gebeuren.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Vaagstra

  ‘Handig wanneer je hoogwaardige video’s moet maken of heel goed moet photoshoppen.’

  Hahaha, want zonder Mac Pro gaat dat natuurlijk niet.

 • Profielfoto
  polansky

  En volgens mij zitten nog steeds velen met mij te hopen op een Mac Pro Mini

 • Profielfoto
  fabian

  Een Mac Pro mini,is dat niet de Imac Pro?

 • Profielfoto
  Afroman

  heel goed moet photoshoppen.

  Sorry. Dit gaat uiteraard wel op zo’n Mac Pro, maar dat is echt niet de doelgroep. Niet voor een apparaat vanaf 6000 euro zonder rand-apparatuur. Dit is echt bedoeld voor zware wetenschappelijke applicaties, 8K RAW video workflows, of zware 3D renders.

 • Profielfoto
  Afroman

  polansky op 24 september 2019 09:25
  En volgens mij zitten nog steeds velen met mij te hopen op een Mac Pro Mini

  Is dat niet de Mac Mini? Ik vind het een behoorlijk krachtig beestje waar je toch redelijk wat van kunt upgraden.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Voor de gemiddelde (professionele) fotograaf is de nieuwe Mac Pro overkill. Wat voor (raw) foto’s moet men dan wel niet maken? De meesten kunnen met een goed geconfigureerde iMac (Pro) prachtige resultaten behalen, althans daar ga ik van uit.