Night
Night Apple Inc. 17 september 2019

Apple officieel in beroep tegen ‘illegale staatssteun’ van Ierland

Weet je het nog? Apple had een deal gesloten met Ierland, waardoor het in Europa een laag belastingtarief betaalde. De Europese Commissie zag dat als illegale staatssteun en legde Apple een boete op. Zowel Apple als Ierland waren het met die uitspraak niet eens en gingen in beroep. Vandaag zal het beroep van Apple door het Europees Gerechtshof worden behandeld.

Apple maakte begin jaren negentig een deal met Ierland waardoor het weinig belasting hoefde te betalen. Het bedrijf was toen nog niet zo groot en winstgevend als nu, dus er was geen haan die naar deze deal kraaide. Tegenwoordig is Apple een van de grootste bedrijven ter wereld en wordt de eerlijkheid van de deal in Brussel betwist.

Illegale staatssteun voor Apple?

Apple betaalde in 2003 slechts 1 procent belasting over de behaalde winst in Europa. In 2014 was dat nog verder gedaald naar 0,005 procent. De Europese Commissie ziet deze lage belasting als illegale staatssteun. Ierland moest daarom 13 miljard euro bij Apple terugvorderen. Dat geld heeft Apple inmiddels op een derdenrekening gestort. Zowel Ierland als Apple zijn het echter niet eens met de uitspraak en gingen in beroep.

Het heeft enige tijd geduurd, maar het Europees Gerechtshof zal het beroep van Apple nu eindelijk aanhoren. Op 17 en 18 september krijgt het bedrijf de gelegenheid om zijn kant van het verhaal te doen. Uiteraard hoopt Apple dat de beslissing over de boete van 13 miljard euro door het Europese hof nietig zal worden verklaard.

Apple Europa
Klik/tap voor groter.

Uitspraak kan lang op zich laten wachten

Dit is de laatste stap in dit langslepende drama, dat begon in augustus 2016. De Europese Commissie richtte zijn pijlen op Apple, door Ierland te bevelen een deel van het geld terug te vorderen. Daarna beboette het ook de iPhone-maker met het recordbedrag van 13 miljard.

De VS hebben eerder al geprobeerd om het voor Apple op te nemen. Hun argumenten werden echter door de Europese Commissie van tafel geveegd. Hoewel het gerecht de argumenten van Apple kan horen, kan het nog wel even duren voordat er een uitspraak is. Vorig jaar hoorde het ook argumenten van Fiat Chrysler en Starbucks tegen soortgelijke boetes. In deze beide zaken is nog steeds geen uitspraak gedaan. Het kan dus nog wel even duren voordat Apple deze zaak kan afsluiten.

Reageer op artikel:
Apple officieel in beroep tegen ‘illegale staatssteun’ van Ierland
Sluiten