Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 5 september 2019

ASUS komt met een Apple Pro Display XDR-alternatief

Tijdens de WWDC 2019 kondigde Apple zijn Apple Pro Display XDR aan. Een beeldscherm dat perfect is in combinatie met de nieuwe Mac Pro. Het is met zijn 4999 dollar alleen wel een duur scherm. ASUS komt nu met een alternatief.

De ASUS ProArt PA32UCG als alternatief op de Apple Pro Display XDR

Eerlijk is eerlijk: als je de Apple Pro Display XDR en de ASUS ProArt PA32UCG tegenover elkaar zet, dan is het scherm van Apple waarschijnlijk de winnaar. Deze heeft een indrukwekkende resolutie van 6016 x 3384 (6K), terwijl het scherm van ASUS het doet met een 4K-resolutie. Het grote voordeel van de hogere resolutie is dat je in een 6K-resolutie als video-editor je video in 4K kunt previewen, terwijl je op het scherm nog genoeg ruimte hebt voor tools om dingen aan te passen. Dat probleem kun je overigens oplossen door meerdere schermen naast elkaar te zetten, maar dat terzijde. Deze schermen lijken vooral geschikt te zijn voor hen die professioneel willen werken zonder dat ze een bureau hebben met veel elementen er op.

Ten op zichte van de lagere resolutie heeft ASUS wel een ander voordeel: de refreshrate is met 120Hz hoger dan de 60Hz die de Apple Pro Display XDR aankan. Dat is dus een voordeel. Verder maakt het display van ASUS gebruik van fijne technieken als HDR 10-bit display met 1.152 individuele mini LED-lampjes die de perfecte kleur moeten creeren. De monitoren worden door drie levels aan calibraties gehaald in de fabriek, zodat de monitoren in perfecte setting aan de klant worden geleverd.

De ASUS ProArt PA32UCG moet begin volgend jaar uitkomen, terwijl het scherm van Apple dit najaar verschijnt. ASUS heeft overigens nog geen prijs bekendgemaakt voor hun scherm. De verwachting is dat deze lager komt te liggen, terwijl het tegelijkertijd nog altijd een scherm gaat zijn met een hoog prijskaartje. Meer over het scherm van Apple lees je hier.

Reageer op artikel:
ASUS komt met een Apple Pro Display XDR-alternatief
Sluiten