Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 10 september 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple Watch Series 5: always-on scherm, kompas en meer nieuws

De nieuwste versie van de Apple Watch, de Watch Series 5, krijgt een scherm dat altijd aan staat. Dat maakte Apple vanavond bekend in het Steve Jobs Theater tijdens het Apple Special Event. De accuduur zal er volgens het bedrijf niet onder lijden. Daarnaast krijgt de wearable een kompas, en zijn er meer nieuwe functies aangekondigd.

Bij eerdere modellen van de Apple Watch staat het scherm standaard uit, tenzij de gebruiker een polsbeweging naar zich toe maakt. Bij de Watch Series 5 is dat verleden tijd: de wijzerplaat is vanaf nu altijd zichtbaar. Dat geldt overigens ook voor work-outs. Het scherm zal zich dus niet meer uitschakelen als je je in het zweet aan het werken bent.

Always-on: geen invloed op batterij

Apple claimt dat het always-on scherm geen invloed heeft op de accuduur. Door gebruik te maken van een nieuwe schermtechniek, die het bedrijf LPTO noemt, ververst het scherm zich 1 keer per seconde wanneer het in always-on-modus staat. Wanneer je het scherm aanraakt voor interactie of je pols naar je gezicht draait, schakelt het scherm meteen weer naar een vloeiende 60 frames per seconde. Daardoor wordt er flink op de accu bespaard. Als we het bedrijf mogen geloven, gaat de nieuwste Apple Watch 18 uur mee.

Klik/tap voor groter

Naast het always-on scherm zal de Apple Watch Series 5 ook voorzien worden van een kompas. Daarmee kun je makkelijker navigeren in Apple Maps. Ontwikkelaars kunnen het kompas ook gebruiken in hun apps. Waarschijnlijk zullen kaarten-apps zoals Google Maps daarom ook van de sensor gebruik gaan maken.

Watch Series 5 belt 112 en meer

Ook nieuw is de mogelijkheid van de Apple Watch Series 5 om altijd het noodnummer te bellen wanneer dat nodig is. Dat geldt dan wel voor het model met 4G-functionaliteit. Het bedrijf lichtte niet toe of het horloge ook vanzelf het alarmnummer gaat bellen wanneer sensoren daar signalen voor geven. De functie is in ieder geval beschikbaar in 150 landen, al gaf Apple nog geen lijst met landen die wel of niet bij die 150 horen.

Wat betreft het uiterlijk, het oog wil tenslotte ook wat: de nieuwste variant van de Apple Watch komt in een titanium model dat gekleurd wordt via een proces dat speciaal voor Apple is ontwikkeld. Daarnaast zal er een keramiek model verkocht worden.

Klik/tap voor groter

Prijs en beschikbaarheid Apple Watch Series 5

De Apple Watch Series 5 is vanaf vandaag te bestellen en ligt vanaf 20 september in de winkel. De GPS-variant kost $399, de Apple Watch met 4G zal $499 kosten. Of die ook naar Nederland komt, is nog onbekend. De Series 4 zal verdwijnen, terwijl de prijs van de Series 3 verlaagd wordt naar $ 199. Europese prijzen volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Watch Series 5: always-on scherm, kompas en meer nieuws
Sluiten