Apple Watch Series 5: always-on scherm, kompas en meer nieuws

Door: Dennis Hoogeveen - 20 reacties
Apple Watch
(Bron Apple)

De nieuwste versie van de Apple Watch, de Watch Series 5, krijgt een scherm dat altijd aan staat. Dat maakte Apple vanavond bekend in het Steve Jobs Theater tijdens het Apple Special Event. De accuduur zal er volgens het bedrijf niet onder lijden. Daarnaast krijgt de wearable een kompas, en zijn er meer nieuwe functies aangekondigd.

Bij eerdere modellen van de Apple Watch staat het scherm standaard uit, tenzij de gebruiker een polsbeweging naar zich toe maakt. Bij de Watch Series 5 is dat verleden tijd: de wijzerplaat is vanaf nu altijd zichtbaar. Dat geldt overigens ook voor work-outs. Het scherm zal zich dus niet meer uitschakelen als je je in het zweet aan het werken bent.

Always-on: geen invloed op batterij

Apple claimt dat het always-on scherm geen invloed heeft op de accuduur. Door gebruik te maken van een nieuwe schermtechniek, die het bedrijf LPTO noemt, ververst het scherm zich 1 keer per seconde wanneer het in always-on-modus staat. Wanneer je het scherm aanraakt voor interactie of je pols naar je gezicht draait, schakelt het scherm meteen weer naar een vloeiende 60 frames per seconde. Daardoor wordt er flink op de accu bespaard. Als we het bedrijf mogen geloven, gaat de nieuwste Apple Watch 18 uur mee.

Klik/tap voor groter Afbeelding: Apple

Naast het always-on scherm zal de Apple Watch Series 5 ook voorzien worden van een kompas. Daarmee kun je makkelijker navigeren in Apple Maps. Ontwikkelaars kunnen het kompas ook gebruiken in hun apps. Waarschijnlijk zullen kaarten-apps zoals Google Maps daarom ook van de sensor gebruik gaan maken.

Watch Series 5 belt 112 en meer

Ook nieuw is de mogelijkheid van de Apple Watch Series 5 om altijd het noodnummer te bellen wanneer dat nodig is. Dat geldt dan wel voor het model met 4G-functionaliteit. Het bedrijf lichtte niet toe of het horloge ook vanzelf het alarmnummer gaat bellen wanneer sensoren daar signalen voor geven. De functie is in ieder geval beschikbaar in 150 landen, al gaf Apple nog geen lijst met landen die wel of niet bij die 150 horen.

Wat betreft het uiterlijk, het oog wil tenslotte ook wat: de nieuwste variant van de Apple Watch komt in een titanium model dat gekleurd wordt via een proces dat speciaal voor Apple is ontwikkeld. Daarnaast zal er een keramiek model verkocht worden.

Klik/tap voor groter Afbeelding: Apple

Prijs en beschikbaarheid Apple Watch Series 5

De Apple Watch Series 5 is vanaf vandaag te bestellen en ligt vanaf 20 september in de winkel. De GPS-variant kost $399, de Apple Watch met 4G zal $499 kosten. Of die ook naar Nederland komt, is nog onbekend. De Series 4 zal verdwijnen, terwijl de prijs van de Series 3 verlaagd wordt naar $ 199. Europese prijzen volgen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Gio

  Accuduur maar van 18uur?!? Zelfs mijn Watch series 3 houdt het langer vol.

  Helaas, ik sla de Watch 5 over, heb behoefte aan een accuduur van minimaal 5 dagen, mede omdat ik de Watch ook tijdens het slapen om heb en deze ook gebruik als wekker.

  Ik hoop dat Apple eens van Huawei gaat afkijken hoe het mogelijk is dat de Huawei watch een accuduur heeft die gemiddeld 15 dagen meegaat en zelfs tot 30 dagen in het meest extreme.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Helaas niks verteld omtrent slaap analyse.. Jammer. Twijfel tussen een 4 (mits verkrijgbaar voor een leuk prijsje) of de nieuwe 5. Die always on scherm is toch wel een leuke gimmick. Desondanks inderdaad zoals voorspeld weinig verschil.

 • Profielfoto
  inekeve

  Zoals ik het lees gaat de Applewatch 4 verdwijnen!
  Vreemd,!!
  Ben zelf zeer tevreden over de 4 serie en miet het dus als een collectors item zien!

 • Profielfoto
  veenbeest

  Meteen een besteld. Vorige maand ging mijn Series 2 stuk.

 • Profielfoto
  mmww

  Always on is naar mijn menig niet altijd handig, soms wel. Maar die accu duur is wel heel erg slecht! Gelukkig heb ik al de 4.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik had ook iets verwacht over sleep tracking. Misschien dat dat nog komt in een update van watchOS 6?

  Die series 5 belooft in ieder geval veel goeds. Jammer genoeg nog steeds geen 4g variant 😭

 • Profielfoto
  Q-collective

  mmww op 10 september 2019 21:51
  Always on is naar mijn menig niet altijd handig, soms wel. Maar die accu duur is wel heel erg slecht! Gelukkig heb ik al de 4.

  Hoezo is de accuduur slecht? Apple claimt al sinds de eerste generatie een accuduur van 18 uur. Dat is een zeer conservatieve schatting voor heel veel mensen. 3 dagen is best te doen in de praktijk.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Voorzover ik weet is sleep tracking een van de vernieuwingen in WatchOS 6(.x); dus niet specifiek voor de Series 5. Los van ‘Always On’ vind ik trouwens dat er weinig echt toegevoegde waarde is. In ieder geval bij lange na niet voldoende om mijn 4 te upgraden. M’n broer zal wellicht iets minder blij zijn. Die heeft weliswaar een fonkelnieuwe 4 van Apple gekregen ter vervanging van z’n 2, maar hij ging ervan uit dat er überhaupt geen hardwarevernieuwing inzat wat betreft de Watch. Al kan ik niet zeggen dat hier nu echt sprake is van vernieuwing, maar dat zei ik geloof ik al…🤔

 • Profielfoto
  Kuifje_007

  Jammer, ik had verwacht dat met de komst van serie 5 serie 4 goedkoper zou worden. Nu blijkt dat serie 4 zelfs verdwijnt!

  Is serie 4 echt niet meer te koop?

  Ze hebben toch wellicht voorraad serie 4 die ze kwijt willen raken?

 • Profielfoto
  oblomov

  Zo’n doods donker scherm vind ik maar niks, dus het always-on scherm is voor mij een vereiste.

   

 • Profielfoto
  SvS

  Er zijn meer winkels die de 4 op voorraad hebben. Dus pricewatch!

 • Profielfoto
  RW076

  Kom op Apple, vertel eens meer over de 4G versie.

 • Profielfoto
  Kotter86

  Q-collective op 10 september 2019 21:54

  mmww op 10 september 2019 21:51
  Always on is naar mijn menig niet altijd handig, soms wel. Maar die accu duur is wel heel erg slecht! Gelukkig heb ik al de 4.

  Hoezo is de accuduur slecht? Apple claimt al sinds de eerste generatie een accuduur van 18 uur. Dat is een zeer conservatieve schatting voor heel veel mensen. 3 dagen is best te doen in de praktijk.

  Hoe dan?! 3 dagen? Dan gebruik je hem echt alleen maar om de tijd te zien zeker? Zeker geen workouts en muziek streamen e.d. En het scherm niet op z’n felste stand wat ik wel altijd heb.

  Ik heb een vrij nieuwe AW4 44mm en die is na 1 dag dragen én ook gebruiken (daar koop je hem toch voor) toch echt voor de helft leeg.

   

   

 • Profielfoto
  pruus

  Wat? Nog geen dag rondkomen met het horloge? Wat, geen nieuwe bandjes? Next…

 • Profielfoto
  RV

  @ pruus, kijk eerst eens in de applestore voordat je reageert. Er zijn zeker nieuwe bandjes en allemaal met € 10,- prijsverlaging

 • Profielfoto
  Raridder

  Ik gebruik nog steeds de allereerste model van de Watch. Ben nog steeds tevreden over de accu duur.  Maar ik ga waarschijnlijk binnenkort deze vervangen voor de Watch 5. De functies die er nu in zitten maakt hem steeds leuker.

 • Profielfoto
  Harley

  Allemaal heel leuk, koop pas een nieuwe op de dag dat we de 4G versie kunnen gebruiken in Olland

 • Profielfoto
  fritsveer

  Voor mij is de 5 een welkome upgrade (heb nu de first gen (US) verzie).
  Wil graag de titanium verzie, dus nu redelijk gefrustreerd dat die weer niet te koop is in NL.
  T-mobile/Apple; AUB breng ook de Apple watch edition naar NL!!

 • Profielfoto
  defores

  Jammer dat ze zo minimaal innoveren in hun activiteiten, de App heb je niks aan en al die third-parties waar je elke maand voor moet betalen zet ook geen zoden aan de dijk … ik blijf voorlopig maar bij een echte sporthorloge.

 • Profielfoto
  RV

  @defores…. en wat is volgens jou dan een echte sporthorloge? Ik heb jaren een garmin forerunner 220, een garmin fenix en een tom tom gehad. Ik mis op mijn apple watch niks wat ik bij garmin of tom tom wel had. Ben benieuwd