Jelle van Es
Jelle van Es Apple Inc. 6 september 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple heeft bergen geld, maar leent toch 7 miljard dollar

Het is algemeen bekend dat Apple bergen aan geldvoorraden heeft. Naar verluid zou het bedrijf meer dan 200 miljard dollar op de bank hebben staan. Daar kun je heel wat leuke dingen mee kopen en wat dat betreft lijkt het er soms op dat het voor het bedrijf niet zoveel uitmaakt of iets wel of geen succes heeft. Het zijn vooral de koersen van het aandeel Apple die nog voor enige onrust kan zorgen. Toch heeft het bedrijf nu 7 miljard dollar geleend.

Apple leent 7 miljard dollar

Als je ooit economie op school hebt gehad, dan klinkt dat een beetje gek. Over geld dat je leent moet je immer rente betalen en dat kost je uiteindelijk vaak meer dan wanneer je van je eigen spaargeld gebruik maakt. Het welbekende ‘Geld lenen kost geld’-principe. Maar vandaag de dag zit het iets anders. De rente staat namelijk laag en dat heeft er voor gezorgd dat Apple nu vijf nieuwe leningen heeft afgesloten. Eentje daarvan hoeft pas in 2049 worden terugbetaald.

Apple Geld

De laatste tijd gebruikt Apple zijn geld voornamelijk om aandelen terug te kopen. Hoe minder aandelen er in omloop zijn, hoe hoger de waarde van het individuele aandeel. Bovendien hoef je daardoor minder dividend uit te keren voor de uitstaande aandelen en maak je dus op lange termijn minder kosten. Daarnaast kan Apple dit geleende bedrag gebruiken om oude leningen af te kopen. De rente daarop is daarop hoger. Je betaalt dan wel een boete, maar onderaan de streep kom je goedkoper uit. Met deze lening is de verwachting dat Apple per jaar zo’n 7 miljoen dollar minder rente hoeft te betalen. Als je dat dan doortrekt over een periode van zo’n dertig jaar, dan zou het lenen van dit bedrag ze dus een kostenbesparing van 200 miljoen dollar kunnen opleveren.

En op die manier verdien je dus geld door geld te lenen. Alles wat je op de middelbare school hebt geleerd is dus een leugen geweest…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple heeft bergen geld, maar leent toch 7 miljard dollar
Sluiten