Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 25 september 2019

Amazon, Sonos en 33 andere bedrijven gaan spraakassistenten combineren

Amazon, bekend van Alexa en de Echo-speakers, start het Voice Interoperability Initiative. Dit is een initiatief dat meerdere spraakassistenten op één apparaat moet laten werken. Er doen 34 andere bedrijven mee, waaronder Intel, Sonos, Microsoft en Spotify. Apple en Google zijn echter niet aan boord.

Met de alliantie wil Amazon ervoor zorgen dat je meerdere virtuele assistenten op één speaker kunt gebruiken. Die zouden allemaal met hun eigen hot word geactiveerd kunnen worden. Zo zou je naast Alexa van Amazon ook Cortana (Microsoft), Djingo (Orange) en Einstein (Salesforce) op je slimme speaker kunnen aanroepen.

Meerdere assistenten, een apparaat

Het idee is dat iedere virtuele assistent zijn eigen expertise in een bepaalde niche heeft. Er is ook ruimte voor nieuwe assistenten die bijvoorbeeld alles van muziek en film weten. Je zou in theorie een spraakassistent van Spotify op dezelfde speaker om muziekadvies kunnen vragen, terwijl je daarna Einstein van Salesforce om een update rondom de kaartverkoop voor je evenement vraagt.

Hoe de uitwerking concreet wordt, is nog niet duidelijk. De alliantie is pas gevormd. Er zijn grote uitdagingen op het gebied van privacy en beveiliging. Iedere virtuele assistent heeft immers zijn eigen privacybeleid en wellicht willen speakerfabrikanten ook data over het gebruik van assistenten.

HomePod Sonos Google Home Amazon Echo
Klik/tap voor groter.

Initiatief van Amazon, maar Apple niet aan boord

Opmerkelijk is dat Apple, Google en Samsung niet aan boord zijn. Reken er dus niet op dat je straks Cortana op je iPhone, Apple TV of HomePod kunt gebruiken. Apple heeft geen verdere toelichting gegeven, maar Google zegt tegen de Amerikaanse media dat het “slechts een paar dagen geleden van dit initiatief hoorde en altijd open staat voor samenwerkingen”. Hoe geloofwaardig dat statement is, moet nog blijken. In het verleden bleek Google niet altijd even flexibel.

Dit soort initiatieven kunnen slimme speakers en andere apparaten die met voice werken, op korte termijn zeker verbeteren. Het is echter geen fundamentele oplossing. Zit de gemiddelde consument er echt op de wachten om de woorden voor het activeren van 10 virtuele assistenten uit zijn hoofd te leren? Wat ons betreft hebben we niet meer virtuele assistenten nodig, maar betere assistenten.

Deze bedrijven doen mee

Een complete lijst van bedrijven die zich bij de alliantie van Amazon aan hebben gesloten. Amazon, Baidu, BMW, Bose, Cerence, Ecobee, Harman, Logitech, Microsoft, Salesforce, Sonos, Sound United, Sony Audio Group, Spotify en Tencent. Er zijn ook telecombedrijven zoals Free, Orange, SFR en Verizon en hardware-makers zoals Amlogic, InnoMedia, Intel, MediaTek, NXP Semiconductors, Qualcomm, SGW Global en Tonly. Tot slot zijn er wat minder bekende aanbieders van embedded systemen zoals CommScope, DiscVision, Libre, Linkplay, MyBox, Sagemcom, StreamUnlimited en Sugr.

Reageer op artikel:
Amazon, Sonos en 33 andere bedrijven gaan spraakassistenten combineren
Sluiten