Amazon, Sonos en 33 andere bedrijven gaan spraakassistenten combineren

Door: Raymon Mens - 7 reacties
Apple, Amazon, Google smart home
(Afbeelding: Apple)

Amazon, bekend van Alexa en de Echo-speakers, start het Voice Interoperability Initiative. Dit is een initiatief dat meerdere spraakassistenten op één apparaat moet laten werken. Er doen 34 andere bedrijven mee, waaronder Intel, Sonos, Microsoft en Spotify. Apple en Google zijn echter niet aan boord.

Met de alliantie wil Amazon ervoor zorgen dat je meerdere virtuele assistenten op één speaker kunt gebruiken. Die zouden allemaal met hun eigen hot word geactiveerd kunnen worden. Zo zou je naast Alexa van Amazon ook Cortana (Microsoft), Djingo (Orange) en Einstein (Salesforce) op je slimme speaker kunnen aanroepen.

Meerdere assistenten, een apparaat

Het idee is dat iedere virtuele assistent zijn eigen expertise in een bepaalde niche heeft. Er is ook ruimte voor nieuwe assistenten die bijvoorbeeld alles van muziek en film weten. Je zou in theorie een spraakassistent van Spotify op dezelfde speaker om muziekadvies kunnen vragen, terwijl je daarna Einstein van Salesforce om een update rondom de kaartverkoop voor je evenement vraagt.

Hoe de uitwerking concreet wordt, is nog niet duidelijk. De alliantie is pas gevormd. Er zijn grote uitdagingen op het gebied van privacy en beveiliging. Iedere virtuele assistent heeft immers zijn eigen privacybeleid en wellicht willen speakerfabrikanten ook data over het gebruik van assistenten.

HomePod Sonos Google Home Amazon Echo
Klik/tap voor groter. Afbeelding: ANP/Edwin Vermeer

Initiatief van Amazon, maar Apple niet aan boord

Opmerkelijk is dat Apple, Google en Samsung niet aan boord zijn. Reken er dus niet op dat je straks Cortana op je iPhone, Apple TV of HomePod kunt gebruiken. Apple heeft geen verdere toelichting gegeven, maar Google zegt tegen de Amerikaanse media dat het “slechts een paar dagen geleden van dit initiatief hoorde en altijd open staat voor samenwerkingen”. Hoe geloofwaardig dat statement is, moet nog blijken. In het verleden bleek Google niet altijd even flexibel.

Dit soort initiatieven kunnen slimme speakers en andere apparaten die met voice werken, op korte termijn zeker verbeteren. Het is echter geen fundamentele oplossing. Zit de gemiddelde consument er echt op de wachten om de woorden voor het activeren van 10 virtuele assistenten uit zijn hoofd te leren? Wat ons betreft hebben we niet meer virtuele assistenten nodig, maar betere assistenten.

Deze bedrijven doen mee

Een complete lijst van bedrijven die zich bij de alliantie van Amazon aan hebben gesloten. Amazon, Baidu, BMW, Bose, Cerence, Ecobee, Harman, Logitech, Microsoft, Salesforce, Sonos, Sound United, Sony Audio Group, Spotify en Tencent. Er zijn ook telecombedrijven zoals Free, Orange, SFR en Verizon en hardware-makers zoals Amlogic, InnoMedia, Intel, MediaTek, NXP Semiconductors, Qualcomm, SGW Global en Tonly. Tot slot zijn er wat minder bekende aanbieders van embedded systemen zoals CommScope, DiscVision, Libre, Linkplay, MyBox, Sagemcom, StreamUnlimited en Sugr.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  iDeMi

  Dat wordt een drukke bedoeling met al die assistentes in een apparaat. Ik heb ze liever bij mij op de bank 😂

 • Profielfoto
  Bman

  Uiteindelijk is de oplossing natuurlijk dat verschillende databases worden gecombineerd.

 • Profielfoto
  pruus

  Missing the big 2. Dat is dan wel weer jammer. Lijkt mij uiterst handig als je een apparaat aanschaft, instelt welke assistent je wilt gebruiken, eventueel per persoon. En klaar. Toch?

 • Profielfoto
  gipsman

  Vroeger kon je de Goden aanroepen. Het hot word was HEER.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik kreeg gisteravond een mailtje van Nest. ( bekend van de Nest thermostaat en Nest brand -CO2 melders. Nest protect. ) Eigenaar Goole corporation.

  Om mij Nest account om te zetten naar een Google account. Als ik iets niet zou willen is, dat via een smart speaker van Google waarop ook de Alexa assistente is geïnstalleerd mijn thermostaat hoger of lager kan worden gezet.

  Hoeveel websites maken ondertussen al niet gebruik om via een Google account of FaceBook account in te loggen op hun website. Ik vind dat men dit soort zaken goed gescheiden moeten blijven.

  Dit geld ook voor de algoritmes, die spraak assistentes gebruiken om zaken, vragen of de temperatuur van mijn CV in te stellen.

  Men moet bewust zijn, dat men steeds kwetsbaarder wordt.

  Het valt al op, dat ik heel veel reclame te zien krijg in mijn GMail box.

  Groet

 • Profielfoto
  steveb

  laat hen maar alle beste stukjes de puzzel in elkaar leggen. zodat apple hen kan kopen over een jaar of 2.

   

 • Profielfoto
  puccini

  gipsman op 25 september 2019 10:09
  Vroeger kon je de Goden aanroepen. Het hot word was HEER.

  Alleen werkte dat ook niet !