Windows krijgt ook Internet Recovery

Door: Night - 3 reacties
Windows 10 Internet Recovery

Windows en macOS kruipen steeds dichter naar elkaar toe. Steeds meer features die we bij het ene OS zagen, krijgen we te zien in de ander – en vice versa. Het laatste nieuws is dat Windows-gebruikers straks ook de beschikking krijgen over Internet Recovery.

Tot voor kort moesten gebruikers van Windows, als er iets mis ging, hun systeem op de ‘ouderwetse manier’ herstellen. Je moest dan vanaf een installatie-disk, een USB stick, een andere partitie of met behulp van aparte tooltjes het OS opnieuw installeren. Niets bijzonders zou je denken. Toch zal dat echter binnenkort tot het verleden behoren.

Internet Recovery

Op de Mac zijn we er allang aan gewend. Wil je je systeem opnieuw installeren, doe je dat gewoon via het internet met macOS Recovery. In Windows 10 wordt het binnenkort echter ook mogelijk om – net als op de Mac – het systeem te her-installeren via het internet. Internet Recovery, zoals Microsoft het noemt, is al in een vergevorderd stadium en zal binnenkort zal toegevoegd worden aan het ‘Insider Program’. Dat is vergelijkbaar met de beta-versies van macOS. Op dit moment is de nieuwe functie echter nog niet geactiveerd.

Een soortgelijke functie is al enige tijd beschikbaar voor de Surface computers van Microsoft. Met Internet Recovery krijgen ook PC gebruikers de mogelijkheid om in geval van nood van Internet Recovery gebruik te kunnen maken.

Windows Internet Recovery
Windows 10 krijgt de mogelijkheid om een (her)installatie uit te voeren via het internet (klik/tap voor groter)

APFS snapshots

Ook Apple kijkt wel eens naar de buren, als het gaat om verbeteringen in het OS. Een functie die Windows gebruikers bijvoorbeeld erg handig vinden, is het Systeem-Herstelpunt. Mocht er een probleem optreden met Windows, dan kan je naar een bepaald punt in de tijd teruggaan toen de PC nog goed functioneerde. Het systeem werd dan hersteld naar die versie.

Met de komst van APFS biedt macOS een soortgelijke functie. Met APFS snapshots kan bij een probleem of een ongewenste software-installatie teruggegaan worden naar een punt in het verleden. Standaard wordt een APFS snapshot aangemaakt bij een macOS update, maar gebruikers kunnen dit ook zelf doen. Dat moet nu nog via de Terminal, maar de functie zal vast nog wel – van Apple of een andere ontwikkelaar – een keurige GUI krijgen. Erg handig als je een app wil testen. Als het niet bevalt, ga je gewoon terug naar het snapshot van voor de installatie. Ook bij hardnekkige malware kan het een uitkomst zijn.

Er is echter wel een groot verschil tussen de methoden van Windows en macOS. Bij Windows worden slechts de eigen systeembestanden terug gezet. Bij APFS snapshots wordt alle data op de Mac, dus niet alleen macOS maar ook alle bestanden, apps, instellingen etc., teruggezet. Bestanden en apps die zijn toegevoegd na het snapshot worden dus allemaal verwijderd. Hier komt geen macOS Recovery, Time Machine backup of wat dan ook aan te pas.

in MacOS een snapshot terugzetten (klik/tap voor groter)

Goed voor de eindgebruiker

Of je nu met macOS of Windows werkt, dit soort verbeteringen zijn uiteindelijk allemaal in het voordeel van de gebruiker. Wie ze ook bedenkt, de beste features komen uiteindelijk toch wel, in een of andere vorm, in elk OS terecht. Of dat nu voor een mac, een PC, een laptop, tablet of smartphone is.

 

Reacties

3 reacties