Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 17 augustus 2019
Leestijd: 3 minuten

Wie wordt de opvolger van Tim Cook?

Toen Steve Jobs nog de scepter zwaaide over Apple, was Tim Cook als COO zijn rechterhand. Nu Cook zelf aan het roer staat, vervult Jeff Williams de functie van Chief Operating Officer. Is Williams daarmee ook de gedoodverfde opvolger van Tim Cook? Velen denken van wel.

We zullen Jeff Williams vast vaker en horen. Hij is op dit moment de operationeel directeur van Apple en gaat, dankzij de aankondiging van het vertrek van Jony Ive, toezicht houden op de ontwerpstudio van het bedrijf. Williams zorgde al voor de supply chain van Apple, R&D van de gezondheids- en fitness-apps en -diensten en AppleCare. Daarnaast leidt hij nog aantal financiële teams. Om nog maar te zwijgen over zijn betrokkenheid bij het ontwerp van de Apple Watch.

Door zijn huidige positie binnen het bedrijf denken velen dat hij de opvolger zal worden van Tim Cook, mocht deze zijn functie als CEO van Apple neerleggen. Overigens is Cook met zijn 58 jaar nog lang niet van plan zijn functie neer te leggen.

Verhalen en anekdotes over Williams

Tot zover weinig nieuws. Ook Bloomberg’s Mark Gurman is deze mening toebedeeld. Hij baseert zijn mening echter mede op de uitlatingen van een aantal bronnen binnen Apple. Gurman kent echter een ook verzameling achtergrondverhalen en anekdotes over het personage Williams. Die zouden het gevoel bevestigen dat Williams een goede opvolgen van Cook zou kunnen worden. Daarnaast vindt Gurman Williams meer op Cook lijken dan op Steve Jobs.

Zo leidt Williams wekelijks een vergadering, die gewijd is aan nieuwe producten. Dat zegt al iets over het gewicht van Jeff Williams binnen de organisatie van Apple. Bovendien zijn deze NPR (New Product Review) vergaderingen inmiddels officieus omgedoopt tot “Jeff Reviews”.

In Gurmans’ artikel is ook plaats voor kleinere fragmenten uit het leven van Williams. Zo wordt gezegd dat Williams tijdens de ontwikkeling van AirPods bedrade EarPods bleef dragen in plaats van de nieuwe draadloze modellen. Hij was niet blij met het ontwerp van de AirPods.

Jeff Williams - Apple Watch presentatie tijdens Keynote
Jeff Williams tijdens de presentatie van de Apple Watch Series 4 (klik tap voor groter) Foto:

Een grote test voor Jeff Williams was het toezicht houden op de ontwikkeling van de Apple Watch. Bij twee gelegenheden aarzelde hij niet om enkele duizenden reeds geproduceerde eenheden uit de circulatie te nemen. De eerste keer om het samenstelling van het nikkel in het chassis te wijzigen. Testpersonen bleken er allergische reacties van te krijgen. Een ander euvel bleek de Taptic Engine. Deze zou op langere termijn aan corrosie onderhevig kunnen zijn. Ook die modellen zijn uit de handel zijn gehaald en aan werknemers gegeven.

Door kordaat in te grijpen, bleven vroege kopers van een Apple Watch bespaard van mogelijke defecten. Test geslaagd?

Jeff Williams lijkt op Tim Cook

Insiders vinden Williams’ handelswijze sterk lijken op die van Tim Cook. Jeff is 95% operationeel manager en 5% product, wordt gezegd. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat Apple inmiddels een operationeel bedrijf is geworden.

Steve Jobs was een visionair. Tim Cook absoluut niet. Wat dat betreft lijkt Williams meer op Cook. Maar ja, je hoeft als Apple CEO ook geen goeroe te zijn, als je maar goed kan samenwerken met degenen die wel met goeie ideeën kunnen komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie wordt de opvolger van Tim Cook?
Sluiten