Wie wordt de opvolger van Tim Cook?

Door: Night - 14 reacties
Tim Cook
(archiefbeeld)

Toen Steve Jobs nog de scepter zwaaide over Apple, was Tim Cook als COO zijn rechterhand. Nu Cook zelf aan het roer staat, vervult Jeff Williams de functie van Chief Operating Officer. Is Williams daarmee ook de gedoodverfde opvolger van Tim Cook? Velen denken van wel.

We zullen Jeff Williams vast vaker en horen. Hij is op dit moment de operationeel directeur van Apple en gaat, dankzij de aankondiging van het vertrek van Jony Ive, toezicht houden op de ontwerpstudio van het bedrijf. Williams zorgde al voor de supply chain van Apple, R&D van de gezondheids- en fitness-apps en -diensten en AppleCare. Daarnaast leidt hij nog aantal financiële teams. Om nog maar te zwijgen over zijn betrokkenheid bij het ontwerp van de Apple Watch.

Door zijn huidige positie binnen het bedrijf denken velen dat hij de opvolger zal worden van Tim Cook, mocht deze zijn functie als CEO van Apple neerleggen. Overigens is Cook met zijn 58 jaar nog lang niet van plan zijn functie neer te leggen.

Verhalen en anekdotes over Williams

Tot zover weinig nieuws. Ook Bloomberg’s Mark Gurman is deze mening toebedeeld. Hij baseert zijn mening echter mede op de uitlatingen van een aantal bronnen binnen Apple. Gurman kent echter een ook verzameling achtergrondverhalen en anekdotes over het personage Williams. Die zouden het gevoel bevestigen dat Williams een goede opvolgen van Cook zou kunnen worden. Daarnaast vindt Gurman Williams meer op Cook lijken dan op Steve Jobs.

Zo leidt Williams wekelijks een vergadering, die gewijd is aan nieuwe producten. Dat zegt al iets over het gewicht van Jeff Williams binnen de organisatie van Apple. Bovendien zijn deze NPR (New Product Review) vergaderingen inmiddels officieus omgedoopt tot “Jeff Reviews”.

In Gurmans’ artikel is ook plaats voor kleinere fragmenten uit het leven van Williams. Zo wordt gezegd dat Williams tijdens de ontwikkeling van AirPods bedrade EarPods bleef dragen in plaats van de nieuwe draadloze modellen. Hij was niet blij met het ontwerp van de AirPods.

Jeff Williams - Apple Watch presentatie tijdens Keynote
Jeff Williams tijdens de presentatie van de Apple Watch Series 4 (klik tap voor groter) Foto:

Een grote test voor Jeff Williams was het toezicht houden op de ontwikkeling van de Apple Watch. Bij twee gelegenheden aarzelde hij niet om enkele duizenden reeds geproduceerde eenheden uit de circulatie te nemen. De eerste keer om het samenstelling van het nikkel in het chassis te wijzigen. Testpersonen bleken er allergische reacties van te krijgen. Een ander euvel bleek de Taptic Engine. Deze zou op langere termijn aan corrosie onderhevig kunnen zijn. Ook die modellen zijn uit de handel zijn gehaald en aan werknemers gegeven.

Door kordaat in te grijpen, bleven vroege kopers van een Apple Watch bespaard van mogelijke defecten. Test geslaagd?

Jeff Williams lijkt op Tim Cook

Insiders vinden Williams’ handelswijze sterk lijken op die van Tim Cook. Jeff is 95% operationeel manager en 5% product, wordt gezegd. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat Apple inmiddels een operationeel bedrijf is geworden.

Steve Jobs was een visionair. Tim Cook absoluut niet. Wat dat betreft lijkt Williams meer op Cook. Maar ja, je hoeft als Apple CEO ook geen goeroe te zijn, als je maar goed kan samenwerken met degenen die wel met goeie ideeën kunnen komen.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  bartb112

  Waar kan ik solliciteren ?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  bartb112 op 17 augustus 2019 15:06
  Waar kan ik solliciteren ?

  Wacht even, ik denk als ze bij Apple OMT in de gaten krijgen jij vanzelf een uitnodiging krijgt…

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Die vroege kopers hadden waarschijnlijk al last van defecten. ??

 • Profielfoto
  pruus

  Ik denk Steve Jobs.

 • Profielfoto
  Di May

  Bedoelt u Saint Jobs ?

 • Profielfoto
  Raridder

  Hmm. Ik zal me toch wat vaker op die vergaderingen moeten laten zien.?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb net mijn CV naar Curpertino gestuurd.

  Plus een pakket oude Amsterdamse kaas en een fles jenever

   

 • Profielfoto
  Chytin

  Jeff Williams is, in Apple jargon te spreken, gewoon Tim Cook S.

  Een betere versie van hetzelfde soort persoon zeg maar. Jeff heeft meer gevoel voor het product en design. Tim weet waarschijnlijk niet wat een CPU of een GPU doet, wel hoeveel het kost om te maken, in grote getallen kunt laten produceren, en snel en efficiënt naar Foxconn kan laten brengen om het in elkaar te zetten.

  Wij weten hoe Steve Jobs eruit werd gewerkt bij Apple, NeXt begon en terug kwam bij Apple en de wereld veranderde met iPod, iPhone en iPad. Zo’n rol zou Scott Forstall kunnen vervullen. Schijnbaar net zo’n moeilijke persoonlijkheid als Jobs maar ook een visionair. Dat heeft Apple eerder nodig, zeker ook nu Jony Ive daar weg is. Ik denk zelf dat hij door Tim eruit gewerkt is.

   

   

 • Profielfoto
  PowerMac

  Chytin op 18 augustus 2019 03:08
  Ik denk zelf dat hij door Tim eruit gewerkt is.

   

   

  mensen nemen geen ontslag van hun werk, maar van hun baas.

  In het geval Jony Ive is dat wel heel duidelijk: hij blijft immers doen wat hij altijd deed, maar kiest ervoor om middels concurrentie makkelijker zijn “visie” over te dragen. Apple zal eerder denken dat ze één van zijn ideeën maar beter kunnen opvolgen omdat anders wellicht een concurrent er mee van door zou kunnen gaan.

 • Profielfoto
  Di May

  Scott Fortall ?

  Een moeilijke persoonlijkheid hebben is niet
  meteen hetzelfde als visionair zijn.

  Ik herinner met van de man weinig visionairs.
  In tegendeel. Of vergis ik me ?

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Di May op 18 augustus 2019 10:16
  Scott Fortall ? Een moeilijke persoonlijkheid hebben is niet meteen hetzelfde als visionair zijn. Ik herinner met van de man weinig visionairs. In tegendeel. Of vergis ik me ?

  Dat was hij al op jonge leeftijd.

   

  “His goal is to be a designer of high-tech electronics equipment,” said an article at the time in a local newspaper. “

   

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2011-10-12/scott-forstall-the-sorcerers-apprentice-at-apple

 • Profielfoto
  Di May

  “Designer of high-tech electronics’ en
  dan pleiten voor oubollige ‘shells’.

  Aan hem danken we ook een bedenkelijke
  start van Apple Maps …

   

 • Profielfoto
  Antonino

  Chytin op 18 augustus 2019 03:08
  Jeff Williams is, in Apple jargon te spreken, gewoon Tim Cook S.

  Een betere versie van hetzelfde soort persoon zeg maar. Jeff heeft meer gevoel voor het product en design. Tim weet waarschijnlijk niet wat een CPU of een GPU doet, wel hoeveel het kost om te maken, in grote getallen kunt laten produceren, en snel en efficiënt naar Foxconn kan laten brengen om het in elkaar te zetten.

  Wij weten hoe Steve Jobs eruit werd gewerkt bij Apple, NeXt begon en terug kwam bij Apple en de wereld veranderde met iPod, iPhone en iPad. Zo’n rol zou Scott Forstall kunnen vervullen. Schijnbaar net zo’n moeilijke persoonlijkheid als Jobs maar ook een visionair. Dat heeft Apple eerder nodig, zeker ook nu Jony Ive daar weg is. Ik denk zelf dat hij door Tim eruit gewerkt is.

   

   

  Ik ben het met je eens, ik zou Scott Forstall heel graag terugzien bij Apple. Maar over Jeff Williams vraag ik me af: vind hij producten of geld (operations) belangrijker? Als ik zou mogen kiezen tussen Forstall of Williams, dan zou ik ongetwijfeld voor Scott Forstall kiezen. Forstall heeft nu een hogere kans om bij Apple te kunnen werken, vooral omdat Ive weg is.

 • Profielfoto
  Antonino

  Daar moet dan wel bij gezegd worden dat Apple inmiddels een operationeel bedrijf is geworden.

  Helaas is Apple een operationeel bedrijf geworden, ik vind dat er onder Tim Cook geen innovatie is.