Weekend poll: iPad Pro met iPadOS of MacBook?

Door: Night - 33 reacties
iPad Pro met iPadOS of MacBook

Met de komst van iPadOS wordt de iPad Pro ineens een stuk meer ‘Pro’. De tablet kan ineens bijna alles wat een MacBook ook kan. Daarnaast kan er binnenkort een muis, trackpad en externe USB opslag gebruikt worden. Ook kan de iPad Pro aan een extern beeldscherm gekoppeld worden. En een toetsenbord? Dat kon al langer. Apple’s krachtigste tablet krijgt dus de capaciteiten van een laptop, maar dan met een touch screen.

Wat vind jij? Kan de iPad Pro met iPadOS een MacBook prima vervangen als reisgenoot, thuis of op kantoor? Stem in onze weekend Poll.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  apple-man

  IK weet niet of een iPad pro met iPadOs een goede vervanger is voor een MacBook. Dat moet pas blijken als ik dat eens goed heb uitgetest als het eenmaal uit is. Aangezien ik deze twee dan pas goed kan vergelijken. Persoonlijk vind ik dat deze poll te vroeg is uitgekomen. Ze hadden beter kunnen wachten tot ipad os een tijdje uit is om zo een goede vergelijking te kunnen maken tussen deze twee.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Daar is geen eenduidig antwoord op te geven.

  Werk je met Final Cut Pro op je laptop, ga dan niet verwachten dat je die workflow op je iPad wel eventjes gaat kopiëren.

  Werk je vooral met Pages of Numbers, dan kom je al een stuk dichter in de buurt. Maar over het algemeen is de (vergelijkbare) software op een iPad toch altijd een soort mobiele versie van de desktop-software met een workflow die een stuk minder handig en snel werkt (denk ik dan).

 • Profielfoto
  gipsman

  Als je lange tijd een iPad Pro (12.9”) gebruikt en even terugkeert naar een mac(book) merk je wat mij betreft 2 dingen op. De mac lijkt wat ouderwets: muis, trackpad, schrale appstore, gedoe met libraries, nerdie terminal, apps volledig/half opruimen, externe backup nodig. Anderzijds kan veel niet op een iPad wat gewoon is op een mac. Klein voorbeeld: ordenen ( bv alfabetisch) van foto’s. Een extern iPad keyboard (wat nodig lijkt) is ook weer een (prijzig) minpunt. Mijn idee is dat (professionele) iPad Pro gebruikers goed moeten inschatten wat een iPad wèl kan en niet kan. Bv. als je journalist of romanschrijver bent dan gaat de iPad best OK zijn ( cfr. Scrivener, Ulysses,…), maar als je fotograaf bent en foto’s alfabetisch met captions moet ordenen dan lukt het niet. Of is there an app for it? ?

 • Profielfoto
  n0sTRa

  Vorig jaar iPad vervangen door een 12″ macbook voor op de sofa, werk ik toch liever mee.

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik pak toch vaker mijn Macbook… keyboard icm trackpad werkt veel prettiger dan touchscreen imo. Voor vrijwel iedere vorm van productiviteit vind ik Mac prettiger werken dan iPad.

 • Profielfoto
  Ruurd

  Wanneer? Wanneer gaat het nu eens gebeuren? Wanneer gaan we nu eens aanvaarden dat een tablet een ander ding is dan een laptop? Ik heb een iPadPro. Zo’n joekel van de eerste generatie. Een heerlijk ding om te surfen en uit te vinden. Om creatief op te klooien met die heerlijke Apple Pencil. Topding.

  Voor andere dingen? Voor werk? Voor schrijven? Voor chatten? Nee hoor geef mij maar mijn laptop. Stukken beter. Ik gebruik soms een laptop met een touchscreen. Irritant ding. Als je per ongeluk dat scherm aanraakt verspringt de boel. En reken maar niet dat dat ding goed tegen vingerafdrukken kan. Nee dus.

 • Profielfoto
  Leokoolsbergen

  Mag “beide” ook?

 • Profielfoto
  pruus

  Man, man, wat een keuze.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Ik moet zeggen dat ik mijn iPhone en iPad veel vaker gebruik dan mijn MacBook.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Ik gebruik mn MacBook helemaal niet meer sinds mn iPad Pro 12,9.

  Ik bewerk veel video (LumaFusion) en verder fotos met verschillende software pakketten. Ook voor casual gebruik voldoet het prima, ook de interne speakers zijn vele malen beter dan in mijn MacBook vind ik.

  Ben wel blij met de mogelijkheid om aan externe drives te werken in iPadOS maar tot nu was 1000 GB interne opslag en dat icm onbeperkte 4G data (iPad met simkaart) nooit een probleem.

  Schermformaat van de iPad Pro is ook erg prettig vind ik, verder een kwestie van wat je gewend bent. Mn zoontje vind die MacBook prehistorisch omdat je niet met je vinger op het scherm kan werken haha, History repeats zo heb ik mijn vader vroeger zien stuntelen met een iPod.

 • Profielfoto
  polansky

  Een iPad en professioneel werken – Het blijft behelpen.
  iPad OS gaat daar ook geen verandering in brengen.

 • Profielfoto
  Moi

  Ik gebruik mijn laptop bijna niet meer. Bijna alles doe ik op een iPad Pro 10,5”. Met videobewerking ben ik overgestapt van FCP naar LumaFusion. Nee, dit kan niet alles en heb soms voor simpele dingen toch nog “hulp” nodig via Affinity Photo en of toch een beetje FCP. Foto bewerking doe ik ook nog uitsluitend via de iPad. De website van mijn vrouw kan ik voor 90% aanpassen via mijn iPad. Spelen met Swift doe ik nog via de laptop.

  Mijn vrouw doet haar hele zakelijke gedeelte alleen nog op een iPad. Zowel het laten ondertekenen van contracten, tot de administratie en verslaglegging.

  Mijn volgende iPad wordt de grotere pro en zal mijn laptop wellicht de deur uitgaan.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  @ Moi,

  Dat is precies hoe ik er ook over denk. Het klassieke achter de iMac zitten vind ik zelf iets van 10 jaar terug, en zie ik alleen mijn ouders nog doen.

  Ik ben zelf 35 jaar, en zie hier in huis nu frequent iPads en telefoons gebruikt worden, al dan niet met screen share naar een grotere monitor, maar de iMac staat slechts 3 keer per maand aan of zoiets.

  Mijn ouders zie ik wel “klassiek” achter de iMac zitten als ze iets moeten doen. Ik denk gewoon dat dit langzaam zal verdwijnen. Zie de jongeren om me heen ook echt alles met een smartphone doen.

  Een jaar geleden, ik meen bij de iPhoneX werd de snelheid van die telefoon toen tegen de benchmarks van de MacBook pro gezet. Dat vind ik een teken aan de wand, en zit er eerder op te wachten dat er makkelijker tussen iOS en iPad os geswitched kan worden op een telefoon, naargelang je op de telefoon zelf werkt of op een groter scherm. (Alienware heeft al eens zoiets geprobeerd met een laptop waar je telefoon in kan)

  Verder, als mensen graag een laptop willen, prima toch:)

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik denk dat het vooral afhankelijk is wat je er mee wilt doen. Laptop is voor mij zelf overkill, een iPad doet alles wat ik wil. Ik heb mijn iMac uit 2009 na het uitkomen van de eerste iPad eigenlijk nergens meer voor nodig, vandaar dat die zelfs nog niet vervangen is voor iets nieuwers.  Voor mijn werk gebruik ik (gedwongen) een HP elitebook, dus de iPad is puur voor prive, ik gebruik hem voor mijn mail, briefje schrijven, vliegticket boeken, gewoon licht gebruik waar prima apps en websites voor zijn. Zelfs een iPad Pro is al overkill eigenlijk…..

 • Profielfoto
  Obi-wan Kenobi

  Ik denk dat mijn laptop bijna niet meer gebruikt zal worden met de komst van iPadOS. Met het 12.9” scherm gaat het prima. Enkel mijn muziekprogramma (Sibelius) om te componeren mis ik nog.

 • Profielfoto
  sling

  Ik gebruik zowel een MacBook Air als de iPad Pro. Test nu de beta, maar helaas de iPadPro is ook met de IOS 13 geen vervanger voor de MacBook Air. Te veel beperkingen en te omslagtig. Ook de “verbeterde” app bestanden blijft behelpen. Helaas.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  @ sling,

  puur uit interesse, Waarom kan je niet met de iPad uit de voeten dan?

  Ik vind mn MacBook air behoorlijk ouderwets en traag aanvoelen naast de iPad pro vandaar dat ik t vraag.

 • Profielfoto
  sling

  @demandiebakt,

  Om maar een paar dingen te noemen. Niet alle apps zijn gelijk of hebben een beperktere functionaliteit. Als voorbeeld noem ik Word, Excel maar ook apps van Apple zelf hebben beperktere mogelijkheden of opslagtijd. De bespanden app laat je geen bestanden zien die in OneDrive/ SharePoint staan.  MFP laat je slechts volledige documenten printen (als je ze al überhaupt kan gebruiken). Dus niet een enkele pagina printen. Veel zakelijkste apps kennen wel een MacOs versie maar geen iOS versie. De app bestanden is geen Finder. Toetsenbord van de pro geeft geen indicatie als de caplock toets is geselecteerd erg onhandig zeker bij wachtwoorden. En zo kan ik nog even wel doorgaan.

 • Profielfoto
  Twijfelaar

  MacBookPro werkt voor mij veel sneller, dit vooral in combinatie met shortcuts toetsenbord, denk hierbij aan b.v. Photoshop, Illustrator programma’s.

  De iPad is fijn voor retouche werkzaamheden in Photoshop en met ProCreate teken ik.
  Deze wissel ik dan ook vaak, afhankelijk van wat het beste werkt.
  Ik gebruik dus beide devices via Adobe Creative Cloud bestanden makkelijk uit te wisselen.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  demandiebakt op 3 augustus 2019 21:38
  …Ik ben zelf 35 jaar, en zie hier in huis nu frequent iPads en telefoons gebruikt worden, al dan niet met screen share naar een grotere monitor, maar de iMac staat slechts 3 keer per maand aan of zoiets….

  Mijn kinderen zijn 18 en 22, en pakken toch echt de laptop en/of één van de desktops minstens zo vaak als hun telefoon. De oudste heeft daarnaast een tijdje iPads gebruikt (net als ik), maar we zijn beiden toch wel weer aardig terug naar de combinatie desktop/laptop en smartphones. De tussenvorm tablet voegt voor ons te weinig toe.

 • Profielfoto
  Facundo

  In het algemeen kunnen (voor hobbyisten en professionals) Macos-apps nog altijd meer. Zéker als het gaat om libraries (muziek, video, foto’s, bestanden) organiseren/beheren/sorteren/weergeven. Mede daarom ben ik nog steeds verbijsterd dat Apple de boot heeft gemist met het combineren van die 2 werelden (tablet-laptop). Met een goede hybride hoef je niet te kiezen. Ik heb aan die Surface zowel een fantastische, superkrachtige laptop, als een fantastische, superkrachtige tablet. Dat Apple deze markt laat liggen…..

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Als je RAW fotografeert gaat er toch niets boven volwaardige pakketten als Lightroom, CaptureOne of On1Photoraw. Dit op de iPad is met die apps teveel behelpen. Voorts het werken met Office, zeker Excel, op de iPad is ook teveel behelpen. Nog een paar voorbeelden: Scrivener, FCP, werken met databases, CAD applicaties, financiële software etc .

  Ik heb ook een Surface Pro. Dat heeft wel een volledig OS, maar zelfs daar geldt dat als je er de hele dag op werkt gaat er niets boven een laptop (Macbook) of een desktop (iMac).

  Dus zal een iPadPro ooit de laptop of desktop vervangen? Alleen als het een volwaardig OS heeft, via een Hub aan meerdere monitoren en een volwaardig toetsenbord gekoppeld kan worden en overweg kan met een muis. Voorts moet het beschikken over genoeg poorten om printers, externe schijven, scanners etc aan te kunnen sluiten. Alleen dan geef ik het een kans.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik merk bij mezelf dat ik mijn Mac (een Mac mini met gekalibreerd Eizo scherm) vooral nog gebruik voor fotobewerken en als ik iets wil doen waarbij ik meerdere documenten/programma’s tegelijk open wil hebben naast elkaar. Mijn Mac Book pro, die ik vroeger veel buitenshuis gebruikte, gebruik ik bijna niet meer. Mijn iPad, nu nog een Air 2, is veel gemakkelijker voor op de bank en buitenshuis, en doet nu al 90% van wat ik nodig heb, zeker onderweg. Met iOS 13 denk ik dat een iPad een Mac Book in 99% van de gevallen kan vervangen. Mijn volgende draagbare Apple device wordt daarom vrijwel zeker geen Mac Book maar een iPad (pro). Met een pencil erbij doet die misschien nog wel meer dan een Mac Book kan.

 • Profielfoto
  AT024

  Je kan niks downloaden zoals torrents en etc..

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mijn dagelijkse workflow gaat nog steeds veel sneller op mijn MBP dan op mijn iPad met ipadOS beta.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Mijn iPad heeft de plaats ingenomen van mijn MacBook Air, als mobile computer. Ik heb die Air dit jaar voor het eerst sinds jaren niet meegenomen op vakantie.

   

  Thuis kan ik echter niet zonder mijn iMac, met twee schermen op de juiste hoogte is het een stuk ergonomischer dan mijn Air of iPad, bovendien gaat het bewerken van foto’s en video’s een stuk beter, de Mac heeft veel meer programma’s, handige utilities  en is makkelijker te automatiseren.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Bijna alles gaat sneller op een MacBook. Maar vooral: je ziet weinig op een iPad. Zelfs een 12.9 pro. Op iPadOS 13 is zelfs de bestanden app qua font en whitespace zo ruim opgezet. In Finder zie je meer, heb je sneller een andere app er naast. Je kunt veel meer (combinaties) doen dan op de iPad.

 • Profielfoto
  marenda

  Gebruik de ipad het meest, maar voor fotobewerking of websites bouwen kan ik  mijn macbook pro niet missen! Ook voor de modem of ip camera e.d. te configureren vind ik de ipad te beperkt. Zou ik een keuze moeten maken tussen de de ipad of de macbook pro ga ik voor de macbook pro.

 • Profielfoto
  Kristiansand

  Ik heb ze allebei, en ik weiger ze met elkaar te vergelijken.
  Op m’n Macbook Pro doe en kàn ik andere dingen dan op m’n iPad Pro.
  Met programma’s als Scrivener werk je moeiteloos cross platform.

 • Profielfoto
  Bart119

  Een iPad zou voor mij een laptop kunnen vervangen…

  Net als dat ik met een smart ook een roadtrip doorheen heel Europa kan maken. Het kan prima, maar met een grote auto is het toch pakken aangenamer.

  Ik gebruik nu zelf de combinatie iMac, Windows laptop (HP), iPhone. Een tablet is dan eigenlijk een overbodig toestel, desondanks ga ik in de loop van dit jaar een iPad kopen omdat het toch wel iets handigs is, en veel mobieler als een laptop.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Hef dat flauwe verschil op en maak een MacBook Pro met Touchscreen, in plaats van deze te verkloten met dat toetsenbord en touchbar. De iPad hoeft echt niet steeds meer pro: het is gewoon een scherm en nog klein ook.

 • Profielfoto
  1717

  Vervangen? Vooralsnog niet, nee. Aanvullen wel. Dankzij Airdrop, de inzet van iPads (Pro), soms ook iPhones en een Macbook Pro kunnen we op iedere plek binnen wifi-bereik binnen 5 minuten een systeem opzetten waarin we bestanden kunnen delen, bewerken en opslaan. Vijf jaar geleden, kostte dat nog veel meer moeite en gesjouw. Tien jaar geleden zou er de dubbele werktijd voor nodig zijn geweest.

 • Profielfoto
  Kris

  De iPad vervangt voor mij niets maar is wel een plezierige toevoeging.