Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

Voortbestaan XS4ALL dreigt juridische strijd te worden

De soap rondom het al dan niet verdwijnen van XS4ALL gaat door. Begin dit jaar maakte moederbedrijf KPN bekend de stekker eruit te willen trekken, maar dat stuitte op veel verzet. Nu dreigt de Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL naar de rechter te stappen als KPN geen maatregelen neemt om voortbestaan van XS4ALL te garanderen.

De OR verwijt moederbedrijf KPN wanbeleid en waardevernietiging. Althans, dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek dat het orgaan heeft laten uitvoeren naar de gang van zaken binnen het bedrijf. Het opheffen van XS4ALL is volgens dat onderzoek niet de beste optie. KPN moet binnen 30 dagen op deze bevindingen reageren.

XS4ALL bloeit ondanks slechte aansturing

Het onderzoek is gedaan omdat de OR zogenaamd enquêterecht heeft. Het is hoogst ongebruikelijk dat een OR dit recht heeft. Dit is normaal gesproken alleen voorbehouden aan grootaandeelhouders en vakbonden. Een enquêteprocedure kan grote gevolgen hebben, zoals het aanstellen van een onafhankelijke rapporteur die een diepgaand onderzoek verricht naar wanbeleid. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden, waaronder zelfs het schorsen van de directie of het afnemen van zeggenschap over de aandelen van XS4ALL.

Daan Willems van de OR: “We hebben vele concrete voorbeelden van slechte aansturing in de afgelopen jaren. Ondanks dat is XS4ALL een kerngezond bedrijf met veel potentie gebleven. Tot onze teleurstelling wordt hiervan geen gebruik gemaakt. Bovendien zijn bepaalde argumenten om XS4ALL op te heffen juist een gevolg van deze aansturing. Gezien de ontstane situatie zien we ons nu genoodzaakt om voor dit zware middel te kiezen.”

XS4ALL 16x9
Klik/tap voor groter.

KPN moet binnen 30 dagen reageren

De soap is nog lang niet afgelopen. De OR sommeert KPN nu om maatregelen te nemen om het voortbestaan van XS4ALL te garanderen. Het moederbedrijf heeft 30 dagen gekregen om te reageren. Dat wil zeggen dat er op of voor 30 augustus een besluit moet zijn. De OR heeft hierna de mogelijkheid om naar de Ondernemingskamer te stappen. Dat is een onderdeel van het gerechtshof Amsterdam. Het heeft de taak (juridische) geschillen in Nederlandse bedrijven te beoordelen en hier bindende uitspraken over te doen.

KPN houdt voet bij stuk en zegt de eisen van de OR zorgvuldig te gaan bekijken. Het besluit om in 2020 te stoppen met de dochterprovider staat nog steeds vast. Dit dreigt dan ook rap een juridische strijd te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Voortbestaan XS4ALL dreigt juridische strijd te worden
Sluiten