Voortbestaan XS4ALL dreigt juridische strijd te worden

Door: Raymon Mens - 9 reacties
XS4ALL kabel KPN

De soap rondom het al dan niet verdwijnen van XS4ALL gaat door. Begin dit jaar maakte moederbedrijf KPN bekend de stekker eruit te willen trekken, maar dat stuitte op veel verzet. Nu dreigt de Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL naar de rechter te stappen als KPN geen maatregelen neemt om voortbestaan van XS4ALL te garanderen.

De OR verwijt moederbedrijf KPN wanbeleid en waardevernietiging. Althans, dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek dat het orgaan heeft laten uitvoeren naar de gang van zaken binnen het bedrijf. Het opheffen van XS4ALL is volgens dat onderzoek niet de beste optie. KPN moet binnen 30 dagen op deze bevindingen reageren.

XS4ALL bloeit ondanks slechte aansturing

Het onderzoek is gedaan omdat de OR zogenaamd enquêterecht heeft. Het is hoogst ongebruikelijk dat een OR dit recht heeft. Dit is normaal gesproken alleen voorbehouden aan grootaandeelhouders en vakbonden. Een enquêteprocedure kan grote gevolgen hebben, zoals het aanstellen van een onafhankelijke rapporteur die een diepgaand onderzoek verricht naar wanbeleid. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden, waaronder zelfs het schorsen van de directie of het afnemen van zeggenschap over de aandelen van XS4ALL.

Daan Willems van de OR: “We hebben vele concrete voorbeelden van slechte aansturing in de afgelopen jaren. Ondanks dat is XS4ALL een kerngezond bedrijf met veel potentie gebleven. Tot onze teleurstelling wordt hiervan geen gebruik gemaakt. Bovendien zijn bepaalde argumenten om XS4ALL op te heffen juist een gevolg van deze aansturing. Gezien de ontstane situatie zien we ons nu genoodzaakt om voor dit zware middel te kiezen.”

XS4ALL 16x9
Klik/tap voor groter.

KPN moet binnen 30 dagen reageren

De soap is nog lang niet afgelopen. De OR sommeert KPN nu om maatregelen te nemen om het voortbestaan van XS4ALL te garanderen. Het moederbedrijf heeft 30 dagen gekregen om te reageren. Dat wil zeggen dat er op of voor 30 augustus een besluit moet zijn. De OR heeft hierna de mogelijkheid om naar de Ondernemingskamer te stappen. Dat is een onderdeel van het gerechtshof Amsterdam. Het heeft de taak (juridische) geschillen in Nederlandse bedrijven te beoordelen en hier bindende uitspraken over te doen.

KPN houdt voet bij stuk en zegt de eisen van de OR zorgvuldig te gaan bekijken. Het besluit om in 2020 te stoppen met de dochterprovider staat nog steeds vast. Dit dreigt dan ook rap een juridische strijd te worden.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ai… Erg slecht. Zowel voor het imago van XS4ALL als merk en KPN als bedrijf

 • Profielfoto
  polansky

  Wij hebben afgelopen April nog verlenging van het contract afgesloten.
  Achteraf veel spijt van gehad, want in alles merk je dat het KPN gaat worden. De service holt achteruit. Vragen waarbij je vroeger als klant perfect mee werd geholpen, zoals bij bepaalde verbindingsproblemen worden nu afgedaan als ‘jammer joh’.

  Op het moment dat we nu voortijdig kans zien om afscheid te nemen van XS4all zullen we dat niet laten. Ten hoogste in April 2020 zullen wij dus sowieso afscheid gaan nemen van XS4all, liefst nog eerder.

  En nee, we gaan dan niet naar KPN of een andere dochter van dit bedrijf.
  We zijn behoorlijk klaar met KPN.

 • Profielfoto
  Frans

  polansky op 5 augustus 2019 15:29
  Wij hebben afgelopen April nog verlenging van het contract afgesloten.
  Achteraf veel spijt van gehad, want in alles merk je dat het KPN gaat worden. De service holt achteruit. Vragen waarbij je vroeger als klant perfect mee werd geholpen, zoals bij bepaalde verbindingsproblemen worden nu afgedaan als ‘jammer joh’.

  Op het moment dat we nu voortijdig kans zien om afscheid te nemen van XS4all zullen we dat niet laten. Ten hoogste in April 2020 zullen wij dus sowieso afscheid gaan nemen van XS4all, liefst nog eerder.

  En nee, we gaan dan niet naar KPN of een andere dochter van dit bedrijf.
  We zijn behoorlijk klaar met KPN.

  Mijn ervaringen zijn gelukkig beter. Ook in april verlengd voor een jaar, met korting en nieuwe FritzBox. Uitstekend geholpen met mijn WiFi probleem, in mei zelfs nog een mesh repeater gekregen (gratis) omdat de nieuwe FritzBox het probleem niet helemaal opgelost had. Ik blijf bij XS4ALL zo lang het kan. Als XS4ALL toch verdwijnt, dan kan ik direct van het contract af. Wat ik dan doe weet ik nog niet, eerst zien wat er gebeurt met de kwaliteit van de verbinding en de service van KPN. De alternatieven zijn niet per se beter.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  DaveFlash op 5 augustus 2019 14:48
  Ai… Erg slecht. Zowel voor het imago van XS4ALL als merk en KPN als bedrijf

  Ik vind dit vooral slecht voor het imago van KPN, maar goed voor dat van XS4ALL. Het laat zien dat ze niet zomaar „ja” en „amen” zeggen op beslissingen van bovenaf.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Dit is wat mij betreft allang geen “soap” meer, maar wangedrag van de KPN waarvoor ze voor het gerecht horen te komen. De directeur wordt gesjeesd, maar ik betwijfel of dat ook maar iets uit zal maken.

 • Profielfoto
  donut

  Het woord ‘soap’ is werkelijk ongepast. ( misschien is het een soap in het hoofd van de redacteur)

  XS4ALL wordt de nek omgedraaid terwijl het goed loopt. Natuurlijk hebben de oorspronkelijke oprichters een clausule ingebouwd om het voortbestaan enigszins te beschermen.

  KPN zegt mijn niets behalve te duur en ondoorgrondelijke tarieven…

  XS4ALL is gewoon een A-merk internet.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Het is wel een OR met ballen, de meeste OR’s zijn vooral goed in slikken. Toen XS4ALL een paar jaar geleden een nieuwe directeur kreeg en er een grote reorganisatie dreigde ging de OR ook naar de ondernemingskamer.

 • Profielfoto
  jebman

  Hoop echt dat ze blijven. Heb een zakelijk abo met uptime garantie en expliciet geen triple play. Vrees met bange vrezen dat in no time kpn gaat dwingen om ook triple play af te nemen (wat betekent dat ik een extra kpn kastje krijg, niet meer met mijn eigen Loewe ab kan werken en vooral niet meer op mijn eigen harde schijf tv opnames kan maken). Helaas zaagt Ziggo ook al aan mijn stoelpoten waar ik nu een analoog abo heb met 2 kaarten (tv en voor recorder) wat wordt uitgefaseerd.
  Volledig off topic: bizar dat ziggo zelfs al weet door te dringen op mijn opname schijf, een film opgenomen van een commerciele zender als rtl7 is na een week of wat niet meer terug te kijken, wordt gewoon gewist op afstand cq selfdestruct.

 • Profielfoto
  smacdab

  KPN heeft wel Jan Kees de Jager ‘griekenland betaalt alles terug plus rente’ in het bestuur. Komt wel goed;-)