Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 augustus 2019

Vodafone biedt 5G in Berlijn en meer steden: 50 masten actief

In Nederland heeft T-Mobile de ambitie om als eerste provider een 5G-netwerk in de lucht te hebben. In Duitsland timmert Vodafone hard aan de weg. De provider heeft naar eigen zeggen nu 50 masten met 5G in de lucht. Er is dekking in (delen van) Berlijn, Frankfurt, Solingen, Duisburg en Bremen.

De eerste 5G-mast in Berlijn werd geïnstalleerd in het stadsdeel Adlershof. Daar is een grote campus met diverse technologiebedrijven en wetenschappelijke instituten. Een logische plaats. Vandaag zijn er nog twee zendmasten in de Duitse hoofdstad geactiveerd.

Vodafone Duitsland: 5G in de praktijk

Duitsland loopt voor op Nederland en dat heeft een hele simpele reden. De veiling van de benodigde frequenties en licentie is bij onze oosterburen al in juni gestart. In Nederland (en België) wordt nog op de start van de veiling van de frequenties en licentie gewacht. Daarom kunnen providers nog niets de lucht in sturen. T-Mobile heeft al laten weten klaar te staan om zijn 5G-netwerk te activeren zodra het de juiste licentie heeft bemachtigd.

In de praktijk kunnen klanten met 5G-ontvangst rekenen op een download­snelheid tussen de 500 en 1000 Mbit/s, laat de provider weten. Dit is veel sneller dan 4G, maar nog niet de volledige snelheid. Dat komt omdat het nieuwe netwerk momenteel alleen op lage frequenties werkt. Die hebben een goed bereik, maar bieden niet enorm veel meer snelheid. Vodafone Duitsland heeft ook hogere frequenties bemachtigd tijdens de veiling en verwacht deze in 2021 in gebruik te nemen.

Vodafone 5G Duitsland 001
Klik/tap voor groter.

Nederland haakt begin 2020 aan

In Nederland vinden twee 5G-veilingen plaats. Begin 2020 is de zogenoemde multibandveiling, waarbij lage frequenties zoals 700, 1.400 en 2.100 MHz geveild worden. Die frequenties bieden echter weinig snelheidswinst. Eind 2021 of begin 2022 volgt de veiling van een hogere frequentie, namelijk 3,5 GHz. Die frequentie is nu nog niet vrij, want hij wordt gebruikt voor militaire doeleinden. In het Friese Burum vangen de veiligheidsdiensten MIVD en AIVD communicatie op van satellieten die boven de evenaar zweven.

5G-netwerken kunnen ook op nog hogere frequenties werken, denk aan 26 GHz, maar die worden voorlopig nog niet geveild in Nederland. Providers hoeven overigens niet alleen maar nieuwe frequenties te gebruiken. Ze kunnen ook bestaande ruimte die ze in de ether hebben inzetten. Vodafone wil bijvoorbeeld per 2020 in Nederland stoppen met 3G om frequenties vrij te spelen. KPN houdt het op 2022 en T-Mobile zit door de overname van Tele2 op een berg extra frequenties. 2G blijft overigens bij alle providers in de lucht. Apple heeft naar verluidt eind 2020 de eerste iPhone met 5G af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vodafone biedt 5G in Berlijn en meer steden: 50 masten actief
Sluiten