‘Vingerafdrukscanner Touch ID keert in 2021 terug op iPhone’

Door: Raymon Mens - 13 reacties
iPhone vingerafdrukscanner Touch ID 16x9

In geruchten over de iPhone wordt steeds verder vooruit gekeken. Onlangs ging een gerucht over 5G in Apple’s smartphone vanaf 2020 en nu komt een doorgaans zeer betrouwbare bron met een opmerkelijk verhaal over de iPhone in 2021. Vinger­afdruk­scanner Touch ID maakt naar verluidt een comeback.

Tot 2017 was iedere iPhone voorzien van Touch ID. Daar kwam met de iPhone X echter verandering in, want dat toestel had niet langer een home-knop. Het plan is dan ook niet om de vingerafdrukscanner in een knop terug te brengen. Touch ID komt naar verluidt onder het scherm en gaat naast Face ID werken.

Touch ID én Face ID op iPhone in 2021?

Dit gerucht komt van de doorgaans accurate analist Ming-Chi Kuo. Hij zegt dat Apple zowel vingerafdrukscanner Touch ID als gezichtsscanner Face ID naast elkaar gaat gebruiken. Android-fabrikanten hebben al langer scanners voor je vinger onder het scherm zitten. De analist verwacht dat Apple voortborduurt op een techniek van Qualcomm, waarbij ultrasoon geluid gebruikt wordt om je vinger te scannen. Het voordeel is dat je je vinger hierbij op een groot deel van het scherm kunt plaatsen.

Het is niet voor het eerst dat we dit gerucht horen. Eerder zei analist Blayne Curtis van Barclays al dat Apple een speciaal iPhone-model voor ontwikkelingslanden op de markt wil brengen. Dat zou geen Face ID, maar Touch ID achter het scherm krijgen. Het bedrijf heeft ook diverse patenten op een vingerafdrukscanner achter het scherm. Een nadeel van een dergelijke scanner is dat deze doorgaans trager werkt dan een scanner op een knop, mogelijk wil Apple dat eerst oplossen voordat de vingerafdrukscanner onder het scherm uitgerold wordt.

Samsung Galaxy S10e Vingerafdrukscanner
Klik/tap voor groter.

Op meerdere manieren ontgrendelen

De mogelijkheid om apparaten op meerdere manieren te ontgrendelen is Apple niet vreemd. Op een moderne MacBook kun je bijvoorbeeld met Touch ID inloggen, maar als je een Apple Watch draagt en die als authenticatiemiddel hebt ingesteld, werkt die ook. Zo kun je gebruiken wat het snelst is. Over twee jaar wellicht dus ook weer je vingerafdruk. Maar eerst op naar september 2019, want dan staat ook een nieuwe iPhone op het programma. (Zie ook → Wanneer komt de ‘iPhone 11’? Wij denken 10 september en hier is waarom)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Mistique

  Ik heb zelf een iPhone 6+, en wilde deze vervangen.
  Maar ik denk dat ik nog maar een jaartje wacht.

 • Profielfoto
  plonserd

  Mijn iPhone X zonder homeknop heeft mijn verwachtingen echt overtroffen met die gesture based controls, maar Face ID doet nog steeds onder voor Touch ID. Als ik m’n bril niet op heb of de zon staat hoog moet ik nog steeds m’n code intikken. Touch ID heeft altijd feilloos gewerkt.

 • Profielfoto
  polansky

  Alles wat ik lees lijkt te gaan over het model 2020 en later.
  Mijn 6 plus moet eigenlijk vervangen gaan worden, maar ik geloof dat ik het toch nog een jaartje ga uitstellen, want het 2019 model lijkt slechts een hele kleine update te worden.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Pfff het is werkelijk komkommertijd, maar om nu allemaal oude nieuws-items te herhalen?

  https://www.onemorething.nl/2019/05/brengt-apple-de-touch-id-terug/

  https://www.onemorething.nl/2018/12/iphone-touch-id-face-id/

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Ik heb het al vaker gezegd. BS om zover vooruit te kijken. Als dit policy wordt koopt straks niemand meer een toestel uit b.v. 2019. Die van 2021 is nl. veeel beter.

 • Profielfoto
  pruus

  En alweer aandacht voor NIETS!

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik ben zeer tevreden over de Touch ID en omdat unlocken zonder naar je telefoon te hoeven kijken toch wel erg handig kan wezen blijf ik voorlopig bij mijn 8+

 • Profielfoto
  App69

  Vaagstra op 5 augustus 2019 17:26
  Ik heb het al vaker gezegd. BS om zover vooruit te kijken. Als dit policy wordt koopt straks niemand meer een toestel uit b.v. 2019. Die van 2021 is nl. veeel beter.

  Mijn gedacht.
  Maar die van 2030 gaat pas echt de max zijn.
  De reden dat ik steeds minder en minder op site’s als deze kom omwille van zulke onzin.

 • Profielfoto
  applemac

  Ik vind Face ID zoveel fijner werken dan touch. Als mijn vingers nat waren, of beschadigd, dan lukte inloggen weer eens niet. Met Face ID werkt het zoveel sneller en soepeler. Ik zou echt niet anders meer willen!

 • Profielfoto
  Noah

  Gaat niet gebeuren !

 • Profielfoto
  Loyd

  Beter want dat face id is drie keer niks

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Goed plan. Face id werkt perfect als je de iphone in je hand hebt maar niet als je je iphone in een houder op je dashboard hebt. Dan moet je deze eruit halen of de code invoeren. In dit geval zou de touch id beter werken.

 • Profielfoto
  Bart1967

  Face id werkt super op mijn XR. met of zonder bril of muts. Geweldig ding.