Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 5 augustus 2019

Zo verwijder je door Apple opgenomen Siri commando’s

Vorige week was er veel ophef over Apple-medewerkers die (een klein percentage) van de commando’s die aan Siri worden gegeven beluisteren. Dit gebeurde in het kader van kwaliteitscontrole, maar soms werd ook vertrouwelijke informatie opgepikt. Daarom zei Apple er tijdelijk mee te stoppen totdat het geven van toestemming beter en transparanter is.

Hoewel Google en Amazon een soortgelijke menselijke kwaliteitscontrole hebben, pakt Apple dit slecht aan. Bij Google is het bijvoorbeeld mogelijk om deze functie via een privacymenu uit te schakelen. Ook kunnen bewaarde opgenomen commando’s verwijderd worden. Bij Apple kun je opgenomen commando’s ook verwijderen, maar het is omslachtig.

Zo lang bewaart Apple Siri-gesprekken

Nog even de feiten op een rij. Zoals in de iOS Secutiy Guide (pagina 69) te lezen is, worden alle commando’s die Siri krijgt zes maanden opgeslagen. Na zes maanden maakt Apple een niet-identificeerbare kopie (het bedrijf legt niet uit wat het verschil is) en bewaart deze maximaal twee jaar. Na twee jaar bewaart Apple een klein deel van de commando’s voor kwaliteitsborging. Een deel van die gesprekken is bij externe medewerkers terecht gekomen zodat ze de accuraatheid van het antwoorden konden checken.

Opgeslagen gesprekken verwijderen

Apple heeft helaas geen mooie portal of optie om opgeslagen commando’s te beluisteren of verwijderen. Toch is het wel mogelijk om de opgeslagen gesprekken te verwijderen, maar je moet er Siri en dicteren voor uitschakelen.

Op iOS

  • Ga naar ‘Instellingen’ → ‘Siri en zoeken’ en schakel de opties ‘Luister naar Hé Siri’ en ‘Druk op de zijknop voor Siri’ uit.
  • Ga naar ‘Instellingen’ → ‘Algemeen’ → ‘Toetsenbord’ en schakel helemaal onderaan dicteren uit.

Alleen als al deze opties uitgeschakeld zijn, worden opnamen van de Apple-servers verwijderd. Voor de Apple Watch hoef je niets te doen. Op de HomePod blijft Siri actief, zelfs als de assistent op de iPhone is uitgeschakeld. Je kunt de virtuele assistent via de instellingen van de HomePod in de Woning-app uitschakelen.

Apple Siri opname uitschakelen 001
Klik/tap voor groter.

Op macOS

Ook op de Mac dien je zowel Siri als dicteren uit te schakelen om de gegevens te verwijderen. Doe dit als volgt:

  • Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ → ‘Siri’ en schakel de opties ‘Luister naar Hé Siri’ en ‘Activeer vraag het aan Siri’ uit.
  • Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ → ‘Toetsenbord’ → ‘Dicteren’ en schakel dicteren helemaal uit.

Niet iedere Mac heeft ondersteuning voor Hé Siri en deze optie zal daarom niet overal zichtbaar zijn. Als je Mac dit niet ondersteunt, volstaat het om bij de eerste stap alleen ‘Activeer vraag het aan Siri’ uit te schakelen.

siri mac uitschakelen
Klik/tap voor groter.

Voor ieder apparaat doen

Deze handelingen moeten worden gedaan op elk apparaat met macOS en iOS dat je hebt (iPhone, iPad en iPod, Mac). Opgeslagen gesprekken zijn namelijk niet gekoppeld aan een Apple ID maar aan elk apparaat individueel. Door de Siri of dicteren opnieuw te activeren, start het gegevens­verzamelings­proces opnieuw. Je hebt dan wel een nieuw en geanonimiseerd ID, maar opnamen worden opnieuw bewaard.

Voor het geval het niet duidelijk is: de enige manier om geen opnamen te laten bewaren is om Apple’s virtuele assistent en dicteren volledig uit te schakelen. Google en Amazon stellen je staat om hun assistent te gebruiken zonder de opslag van spraakopnamen. Standaard staat het opslaan van gesprekken aan, maar het is niet verplicht. Apple heeft nog een boel werkt te verzetten om zijn reputatie als the privacy company op dit punt eer aan te doen.

Reageer op artikel:
Zo verwijder je door Apple opgenomen Siri commando’s
Sluiten