Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 19 augustus 2019

Tim Cook waarschuwt Trump: heffingen China helpen Samsung

Apple-topman Tim Cook heeft de Amerikaanse president Donalds Trump uitgelegd dat Apple door de Amerikaanse importheffingen op producten uit China er qua concurrentiepositie op achteruit gaat. Grote concurrent Samsung heeft daar geen last van. Trump liet weten dat Cook een goed pleidooi had gehouden. “Ik denk erover na.”

Apple laat vrijwel al zijn producten zoals de iPhone, iPad en Mac in China maken. Die gelden daardoor als Chinese goederen waar een heffing van 10 procent over moet worden betaald. Samsung produceert juist veel in thuisland Zuid-Korea. Dat land sloot vorig jaar een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten.

Importheffingen door ‘Made in China’

Trump kondigde onlangs aan extra importheffingen op Chinese producten in te stellen per 1 september. De hoogte is 10 procent. Apple ontspringt de dans eventjes, want voor onder meer laptops en mobiele telefoons zijn de heffingen uitgesteld tot half december. Andere Apple-producten zoals de AirPods, Apple Watch en iMac ontkomen niet aan de extra invoerbelasting.

Wat de invloed van de handelsoorlog op Europese prijzen van Apple-producten is, valt lastig te voorspellen. Het hangt geheel van Apple’s plan af. Laat het bedrijf de prijzen in de VS hard stijgen, of smeert het de importheffing wereldwijd uit? Volgens eerdere geruchten neemt de iPhone-maker genoegen met minder winst en gaan consumenten hier geheel niets van merken. Dat is echter nog niet bevestigd. Europa is in ieder geval niet voornemens om invoerheffingen te introduceren.

MacBook Pro in doos
Klik/tap voor groter.

Made in the USA

Eerder probeerde Apple de Mac Pro al vrijgesteld te krijgen van de importheffingen. Het bedrijf ving echter bot en werd getrakteerd op een felle reactie van Donald Trump. Zijn boodschap is duidelijk: als Apple de heffingen niet wil betalen, moet het zijn spullen in de VS maken.

Apple investeert overigens wel in de Verenigde Staten, maar niet op een manier die Trump wil. De Amerikaanse president wil fabrieken die de iPhone en MacBook maken, maar Apple pakt het anders aan. Het bedrijf uit Cupertino heeft bijvoorbeeld een Advanced Manufacturing Fund, waarmee het investeert in Amerikaanse partners. Een bekend voorbeeld is Corning. Het Amerikaanse bedrijf dat het gorilla glass voor de iPhone maakt, kreeg een injectie van 200 miljoen dollar van Apple. (Zie ook → Mac Pro 2019 is ‘made in China’ en dat komt Apple duur te staan)

Reageer op artikel:
Tim Cook waarschuwt Trump: heffingen China helpen Samsung
Sluiten