Tim Cook waarschuwt Trump: heffingen China helpen Samsung

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Tim Cook Donald Trump made in China
(Afbeelding: EPA / Michael Reynolds)

Apple-topman Tim Cook heeft de Amerikaanse president Donalds Trump uitgelegd dat Apple door de Amerikaanse importheffingen op producten uit China er qua concurrentiepositie op achteruit gaat. Grote concurrent Samsung heeft daar geen last van. Trump liet weten dat Cook een goed pleidooi had gehouden. “Ik denk erover na.”

Apple laat vrijwel al zijn producten zoals de iPhone, iPad en Mac in China maken. Die gelden daardoor als Chinese goederen waar een heffing van 10 procent over moet worden betaald. Samsung produceert juist veel in thuisland Zuid-Korea. Dat land sloot vorig jaar een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten.

Importheffingen door ‘Made in China’

Trump kondigde onlangs aan extra importheffingen op Chinese producten in te stellen per 1 september. De hoogte is 10 procent. Apple ontspringt de dans eventjes, want voor onder meer laptops en mobiele telefoons zijn de heffingen uitgesteld tot half december. Andere Apple-producten zoals de AirPods, Apple Watch en iMac ontkomen niet aan de extra invoerbelasting.

Wat de invloed van de handelsoorlog op Europese prijzen van Apple-producten is, valt lastig te voorspellen. Het hangt geheel van Apple’s plan af. Laat het bedrijf de prijzen in de VS hard stijgen, of smeert het de importheffing wereldwijd uit? Volgens eerdere geruchten neemt de iPhone-maker genoegen met minder winst en gaan consumenten hier geheel niets van merken. Dat is echter nog niet bevestigd. Europa is in ieder geval niet voornemens om invoerheffingen te introduceren.

MacBook Pro in doos
Klik/tap voor groter. Afbeelding: iTech

Made in the USA

Eerder probeerde Apple de Mac Pro al vrijgesteld te krijgen van de importheffingen. Het bedrijf ving echter bot en werd getrakteerd op een felle reactie van Donald Trump. Zijn boodschap is duidelijk: als Apple de heffingen niet wil betalen, moet het zijn spullen in de VS maken.

Apple investeert overigens wel in de Verenigde Staten, maar niet op een manier die Trump wil. De Amerikaanse president wil fabrieken die de iPhone en MacBook maken, maar Apple pakt het anders aan. Het bedrijf uit Cupertino heeft bijvoorbeeld een Advanced Manufacturing Fund, waarmee het investeert in Amerikaanse partners. Een bekend voorbeeld is Corning. Het Amerikaanse bedrijf dat het gorilla glass voor de iPhone maakt, kreeg een injectie van 200 miljoen dollar van Apple. (Zie ook → Mac Pro 2019 is ‘made in China’ en dat komt Apple duur te staan)

ANP/OMT

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Alles van Apple verhuizen naar Zuid-Korea dan maar?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Rare spelletjes hoor. Cook die Trump moet uitleggen dat Samsung nu gunstiger is. Apple krijg al uitstel tot december. Vreemde politiek allemaal.

 • Profielfoto
  Di May

  Vreemde mensen voeren vreemde politiek.

 • Profielfoto
  pruus

  Hup verhuizen…naar Korea…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Mag hopen dat die idioot de consequenties ooit bekeken heeft voordat ie met die sancties ging strooien

 • Profielfoto
  puccini

  Of gewoon in het westen laten maken, dus minder winst maken is ook een optie.

 • Profielfoto
  DBIW

  Huilie Huilie. Apple speelt altijd vieze spelletjes met presidenten van Amerika. Toen de rechtbank in augustus 2013 Samsung in het gelijk stelde en er een ban op de iPhone 4 en iPads dreigde, sprak Obama z’n veto uit omdat tegen te gaan. Toen Apple wat won 3 maanden later en Samsung vroeg om een veto wilde hij die uiteraard niet geven. En nu dit weer. Zielig dat hele Apple.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  DBIW op 19 augustus 2019 19:19
  Huilie Huilie. Apple speelt altijd vieze spelletjes met presidenten van Amerika. Toen de rechtbank in augustus 2013 Samsung in het gelijk stelde en er een ban op de iPhone 4 en iPads dreigde, sprak Obama z’n veto uit omdat tegen te gaan. Toen Apple wat won 3 maanden later en Samsung vroeg om een veto wilde hij die uiteraard niet geven. En nu dit weer. Zielig dat hele Apple.

  Ik vroeg me al af waar je bleef Merel…Iemand met enig verstandelijk vermogen zal ook begrijpen dat een beetje CEO van welk bedrijf dan ook zou opkomen voor zijn bedrijf. Maar om dat te zien moet je die roze Samsung lap voor je ogen weghalen.

   

  Trump met deze maatregelen bedrijven onnodig nadelig raakt.

  Maar als je serieus de pogng

 • Profielfoto
  Ruwepit

  OMT waar blijft de bewerk functie????

 • Profielfoto
  Antonino

  @Ruwepit Die wil ik ook! En we hebben ook een verwijderfunctie nodig!