Honderden gedupeerden door Tikkie-fraude op Marktplaats

Door: Noah Korevaar - 8 reacties

“Maak even 1 cent over via deze link, dan weet ik dat je te vertrouwen bent.” Tussen januari en juni zijn zeker 375 mensen in die truc getrapt. Ze dachten dat ze op een veilige bankiersite zaten, maar hun gebruikersnamen en wachtwoorden kwamen in verkeerde handen. Zes verdachten zijn opgepakt. Ze hebben bijna 100.000 euro buitgemaakt.

Tikkie-fraude

De schade had nog veel groter kunnen zijn. Volgens de politie kreeg ING door dat vreemden toegang hadden gekregen tot bankaccounts. De bank ‘pauzeerde’ betalingen. Bij honderden mensen voorkwam dit dat zij ook de dupe werden. “ING wist hiermee ruim 300.000 euro aan schade te voorkomen”, aldus de politie.

De verdachten zijn vier mannen van 18 tot 20 jaar uit Groningen, een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man die geen vaste woonplaats heeft. Ze zijn inmiddels weer vrij, maar worden nog wel verdacht.

Hun slachtoffers waren mensen die via Marktplaats iets te koop aanboden. Ze woonden door het hele land. Als de verkoper en de koper het eens waren over een prijs, moest de verkoper even 1 cent overmaken. De ‘koper’ wist dan zogenaamd dat hij veilig kon betalen. In werkelijkheid kwam de verkoper op een phishing-site terecht.

De verdachten gebruikten de rekeningen van hun slachtoffers om spullen te kopen bij winkels in Groningen. De politie zag ze vervolgens op de bewakingscamera’s.

ANP

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha, ik wordt elke maand wel een keer door zo’n debiel aangesproken. “Ik heb nog nooit iets online gekocht en vindt het wel een beetje eng. Mag ik je een betaal-link sturen, zodat ik echt weet wie je bent?”.

  Eh… nee?! .;)

 • Profielfoto
  koen

  Haha, en dan de bewakingscamera’s vergeten.

 • Profielfoto
  error

  Goed dat een deel van die gasten gepakt zijn… maar… eh… domheid kost geld. Marktplaats-bezoekers die in dergelijke vallen trappen zijn ook niet helemaal helder.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  error op 29 augustus 2019 19:09
  Goed dat een deel van die gasten gepakt zijn… maar… eh… domheid kost geld. Marktplaats-bezoekers die in dergelijke vallen trappen zijn ook niet helemaal helder.

  Erg kort door de bocht. Fraudeurs worden steeds slimmer maar om gedupeerden dan dom te noemen gaat wel ver

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zo jong nog, en nu al op het oplichterspad. Ze geven Marktplaats hiermee een slechte naam, net als die autoverkopers die een aanbetaling wilden voor een auto die niet bestond. Om dan gewoon ’s avonds die reclame van Marktplaats “koop een auto” voorgeschoteld te krijgen.

 • Profielfoto
  arno1975

  Dat is dus de reden, dat ik dus altijd cash wil en je kunt het bij me ophalen.

  Ik ben zelf ooit een keer benaderd door iemand. Ik zou €50 extra krijgen als ik het langs zou komen brengen. Hij had zelfs al “geld overgemaakt” en mij de screen dump gestuurd. Andere bank dan die van mij en het wasop een vrijdag én maandag en dinsdag was nog eens Kerst. Vertelde hem dus dat ik het zou komen brengen als ik het geld op mijn rekening zou krijgen. Werd zijn toon dus minder vriendelijk en hij zou meteen contact opnemen met instanties. Daarna nooit meer iets van gehoord.

  En ik wacht nog steeds op het geld ?

 • Profielfoto
  Hydræ

  In de krant stond dat die Stadjers al eerder waren gepakt voor de “bekende Marktplaats-truc” door betaalde spullen niet te leveren.

 • Profielfoto
  computer space

  Marktplaats is er niet beter op geworden door de laatste jaren security by obscurity. Ik wil weer gewoon het mailadres van mijn zakenpartner zien nadat wel allebei een bericht aan elkaar hebben gestuurd. En al die iDeal, gelijk oversteken, recensies, Tikkierommel e.d. lekker weglaten. Gelukkig worden telefoonnummers nog getoond, maakt het sporadisch nog net bruikbaar. Probeer het alleen steeds vaker eerst in Duitsland, stuk fijner en goedkoper.