Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

Tele2 sleept klant voor rechter wegens gebruik hotspot, vangt bot

Mobiele provider Tele2 (onderdeel van T-Mobile) leidt een opmerkelijke nederlaag bij de rechtbank Noord-Holland. De provider had een klant voor het gerecht gesleept wegens het gebruik van zijn simkaart in een mifi-hotspot. Dit zou tegen de voorwaarden zijn, maar daar ging de rechter niet in mee.

Een mifi-hotspot is een kastje waar een simkaart in kan. Dit maakt dan een Wi-Fi-netwerk zodat meerdere apparaten de 4G-verbinding kunnen gebruiken. Tele2 redeneerde dat dit tegen de voorwaarden was, ontbond het contract en eiste een volledige betaling van de resterende abonnementskosten. Maar die vlieger ging niet op.

Voorwaarden Tele2 onduidelijk: hotspot mag

In de voorwaarden van Tele2 staat hoe klanten de simkaart mogen gebruiken. Om precies te zijn staat er: “Gebruik van een ander toestel dat 4G van Tele2 ondersteunt, is eveneens toegestaan in combinatie met het Tele2 Mobiel 4G-abonnement”. De rechter redeneerde echter dat een toestel niet uitsluitend een mobiele telefoon is. De door de klant gebruikte hotspot, een AirCard 810S van Netgear, ondersteunt 4G en is dus geschikt voor gebruik met het abonnement.

De uitspraak is als volgt: “Anders dan Tele2 heeft aangevoerd, volgt uit dit artikel naar het oordeel van de kantonrechter niet dat de afnemer van een sim-only abonnement, de simkaart uitsluitend in een mobiel telefoontoestel mag gebruiken en niet in een ander apparaat zoals een router of dongel. Dat onder een toestel uitsluitend zou moeten worden begrepen een mobiel telefoontoestel is niet aangegeven in de algemene voorwaarden en volgt ook niet uit de overeenkomst of uit andere omstandigheden bij het aangaan van de overeenkomst.”

Netgear Aircard 001
Klik/tap voor groter.

Klant in gelijk gesteld, provider moet betalen

Tele2 ontbond het abonnement en wilde dat de klant het resterende abonnementsbedrag betaalde. Het ging om bijna 300 euro. Door de uitspraak van de rechter is de klant de provider echter niets schuldig. Bovendien moet Tele2 ook de proceskosten van 100 euro betalen. Hoger beroep is mogelijk, maar of Tele2 dit wil is nog onduidelijk.

Het is niet de eerste keer dat Tele2, dat in 2017 door T-Mobile overgenomen werd, door zijn algemene voorwaarden in opspraak raakt. Twee jaar geleden stond in de algemene voorwaarden van de provider dat tethering, het maken van een persoonlijke hotspot, niet is toegestaan. Nadat juristen aangaven dat een provider dergelijke beperkingen niet op mag leggen, verdween de beperking. Op moment van schrijven zijn de voorwaarden van de provider nog niet aangepast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tele2 sleept klant voor rechter wegens gebruik hotspot, vangt bot
Sluiten