T-Mobile ondersteunt nu eSIM voor iPhone in Nederland

Door: Raymon Mens - 16 reacties
T-Mobile eSIM iPhone 16x9
Afbeelding: T-Mobile

T-Mobile is als eerste grote Nederlandse provider begonnen met het aanbieden van eSIM in Nederland. Deze virtuele simkaart werkt met de iPhone XS (Max) en iPhone XR. Er worden vooralsnog geen Android-toestellen ondersteund. Bestaande abonnees kunnen hun bestaande simkaart omruilen voor een virtuele sim.

Bestaande klanten betalen eenmalige administratiekosten van € 5,09 voor het omruilen van hun sim. Daarnaast kan bij nieuwe abonnementen nu standaard de eSIM worden gekozen. Dan is er geen meerprijs. Dat geldt ook voor verlengingen.

eSIM T-Mobile exclusief voor iPhone

Naast de iPhone XS en iPhone XR ondersteunt de provider ook de iPad Pro en iPad Air, maar de Apple Watch nog niet. Er zijn ook Android-toestellen met eSIM, maar T-Mobile heeft er voor nu voor gekozen om alleen de iPhone te ondersteunen. Wanneer en of er ondersteuning voor de Apple Watch komt, is nog onbekend. De 4G-variant van Apple’s slimme horloge is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in, maar officieel zegt de provider er niets over.

Naast het vervangen van een huidige simkaart, kan een eSIM op de iPhone ook als dual-sim werken. Dat is handig voor bijvoorbeeld zakelijke bellers die met hetzelfde toestel op twee nummers bereikbaar willen zijn.

Er zijn voordelen, maar…

Een virtuele sim kan nooit kapot gaan en is ook handig bij lang verblijf in het buitenland. Je kunt je Nederlandse nummer dan als eSIM op je iPhone zetten en een lokaal simkaartje kopen voor bijvoorbeeld mobiele data. De iPhone ondersteunt het gebruik van verschillende simkaarten voor verschillende doeleinden. Zo kun je de ene sim voor bellen en de andere sim voor data gebruiken.

Dat gezegd hebbende, zijn is ook een klein nadeel. De eSIM van T-Mobile is niet zo vrijblijvend te wisselen als de fysieke simkaart. Je moet een nieuwe aanvraag doen en ontvangt daarna een nieuwe QR-code per post of in de app van de provider. Het opnieuw aanvragen van een eSIM is twee keer per jaar gratis, daarna gelden administratieve kosten van € 5,09 per keer. Als je dus regelmatig van toestel wisselt, is een fysieke simkaart toch makkelijker.

Activeren op iPhone

Het activeren van een eSIM op de iPhone is erg simpel. Na ontvangst van de QR-code ga je naar InstellingenMobiel netwerkAbonnement toevoegen. Daarna scan je de code die je per post hebt ontvangen en kun je meteen aan de slag. Is de eSIM een tweede sim die op je iPhone naast de huidige gebruikt? Dan laat Apple je ook kiezen wat je standaardlijn is en welke sim je voor mobiele data wil gebruiken.

eSim iPhone kiezen
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Rob van der Vloed

  Mooi dat dit nu mogelijk gaat worden! Ben wel benieuwd hoe dit gaat werken met apps die aan een mobiel nummer gekoppeld zijn, zoals WhatsApp.
  Of is de dual Sim alleen geschikt voor bellen en berichten (sms’jes/message)??

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Over WhatsApp hebben we al eens geschreven dat het niet mogelijk is om twee nummers te gebruiken.

 • Profielfoto
  De esu pomi

  Waarom niet voor mijn Apple Watch?! Grrr!!

  T-Mobile was overigens de eerste met een serieus abonnement toen de iPhone naar NL kwam en nu weer de meest vooruitstrevende provider. Hulde!

   

 • Profielfoto
  Ne0

  Info klopt niet helemaal.

  Zo werkt eSIM:
  eSIM is een digitale sim die je op je toestel downloadt doormiddel van een QR code te scannen. Deze QR code verschijnt in My T-Mobile.

  Step 1 Bestel de eSIM
  Step 2 Scan de QR code met je eSIM toestel
  Step 3 Activeer de eSIM in My T-Mobile

 • Profielfoto
  Gerbili

  Volgens het filmpje kun je, als je eSIM in My T-Mobile bestelt, deze via My T-Mobile ophalen. Dus dan niet per post.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel bijgewerkt, dank!

 • Profielfoto
  crazywarning

  Op dit moment is er nog een groot nadeel als je eSim gebruikt. Stel je toestel gaat defect dan is het niet zo makkelijk de simkaart tijdelijk in een leentoestel te stoppen. Het overgrote meerendeel van de toestellen hebben geen eSim mogelijkheid namelijk.

   

 • Profielfoto
  arno1975

  De esu pomi op 21 augustus 2019 10:59
  Waarom niet voor mijn Apple Watch?! Grrr!!

  T-Mobile was overigens de eerste met een serieus abonnement toen de iPhone naar NL kwam en nu weer de meest vooruitstrevende provider. Hulde!

   

  Je moet er wel een Apple Watch Cellular voor hebben👍

 • Profielfoto
  Yosemite

  Zie vooralsnog weinig toegevoegde waarde, tenzij je van plan bent om twee simkaarten en twee abonnementen (zakelijk en privé) te gaan gebruiken in één telefoon.

 • Profielfoto
  xaddict

  Hopelijk voelen de rest van de aanbieders nu wat druk en gaan ook aan de slag. Zou heel fijn zijn als het dochterbedrijf Simpel dit ook krijgt.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Hoe krijg je zo’n QR in een watch dan?

 • Profielfoto
  csteelooper

  /dev/enschede op 21 augustus 2019 12:19
  Hoe krijg je zo’n QR in een watch dan?

  Niet. Als je je iPhone met eSIM gebruikt, wordt die eSIM automatisch gedeeld met je Apple Watch indien de provider dit ondersteunt. Voor T-Mobile is daar officieel nog niks over bekend helaas.

 • Profielfoto
  Edwin

  Je moet alleen niet proberen om hem opnieuw op je iPhone te zetten… want dat kan dus maar één keer! Ik moet nu een week wachten tot ik het weer kan proberen. Grrrr!
  Had hem verwijderd omdat het niet werkte.

 • Profielfoto
  Odie

  csteelooper op 21 augustus 2019 14:51

  /dev/enschede op 21 augustus 2019 12:19
  Hoe krijg je zo’n QR in een watch dan?

  Niet. Als je je iPhone met eSIM gebruikt, wordt die eSIM automatisch gedeeld met je Apple Watch indien de provider dit ondersteunt. Voor T-Mobile is daar officieel nog niks over bekend helaas.

  De eSIM wordt niet gedeeld, dat zou namelijk netwerk technisch een probleem geven. Op de AppleWatch wordt een eigen eSIM profile generen maar dat gebeurd via de “LPA” (de software op je iPhone die de QR code leest en het profiel ophaalt) op je iPhone die hem vervolgens installeert op de AppleWatch.

 • Profielfoto
  boompje

  Enkele maanden geleden kocht ik, wonende in Duitsland met een T-mobile abonnement, bij een Telekom winkel een Apple Watch Cellular met een eSIM abo van 5 euro per maand. In Duitsland werkte dat perfect, maar aan de nederlandse zijde van de grens dus niet, zo moest ik ervaren. Bij mijn reclamatie  in de Telekom winkel bleek men hiervan niet op de hoogte te zijn, maar bij navraag klopte het. eSIM wordt/werd in Nederland niet ondersteund, roaming ook (nog) niet. Mijn eSIM abo heb ik toen voorlopig opgezegd.

  Nu dus een flinke stap in de goede richting, de volgende is roaming. Als dit komt ben ik weer van de partij, als was het alleen maar om die fronsende wenkbrauwen te zien als je met je horloge aan het praten bent:-)

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb eindelijk mijn esim op m’n iPhone, maar krijg er geen bereik mee. Blijft op geen service staan. En t-mobile had mijn esim geactiveeed waardoor mijn plastic simkaart onbruikbaar werd. Nu ben ik dus niet meer bereikbaar. Kijken wat ik vandaag bij een t-mobileshop voor elkaar kan krijgen…