Landelijk 5G T-Mobile op schema: volgend jaar in de lucht

Door: Raymon Mens - 5 reacties
T-Mobile coronavirus
(Afbeelding: ANP XTRA/ Lex Van Lieshout)

T-Mobile Nederland ligt naar eigen zeggen op koers om volgend jaar als eerste telecombedrijf een landelijk 5G-netwerk te hebben. Afgelopen kwartaal gingen de zaken wederom goed. Door de eerder dit jaar afgeronde overname van Tele2 Nederland werd een flink hogere omzet in de boeken gezet. Ook het bedrijfsresultaat ging hard omhoog.

“Uit onze cijfers over het tweede kwartaal blijkt dat we onze strategie en onze beloften waarmaken en de uitdager in de markt zijn”, stelt topman Søren Abildgaard. Volgens hem werd bij interne tests met 5G onlangs al een downloadsnelheid bereikt van 850 Mbit/s. Dat is vele malen sneller dan de gemiddelde snelheden op de huidige 4G-netwerken.

T-Mobile wil na 5G-veiling meteen de lucht in

Het telecombedrijf stelt op hoog tempo nieuwe netwerkapparatuur te installeren geschikt is voor 5G. Voordat het netwerk de lucht in kan, moet het ministerie van economische zaken eerst de benodigde frequenties nog veilen. Zodra de veiling is afgelopen kan T-Mobile het 5G-netwerk meteen activeren. Het nieuwe mobiele netwerk werkt op twee soorten frequenties. Allereerst zijn er traditionele, lage frequenties die niet zoveel snelheid bieden maar wel een hoog bereik hebben. Daarnaast zijn er zeer hoge frequenties die voor een hoge snelheid zorgen, maar minder bereik hebben.

KPN en Vodafone hebben nog geen concrete ambitie uitgesproken over de uitrol van 5G. Ze voeren momenteel kleinschalige tests uit in diverse delen van het land.

5g mast nederland
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: ANP XTRA / Robin van Lonkhuijsen)

Glasvezel

Abildgaard benadrukt dat T-Mobile tevens het aantal vaste klanten flink heeft opgevoerd en is begonnen met de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Den Haag. “We verwachten dat klanten vanaf september van dit jaar gebruik kunnen maken van de snelle glasvezelverbinding”. Het vernieuwde T-Mobile is voor 75 procent in handen van Deutsche Telekom en voor 25 procent van het Zweedse telecomconcern Tele2. Het fusiebedrijf, dat op 2 januari een feit werd, is nu goed voor in totaal 5,5 miljoen mobiele gebruikers en 578.000 vaste klanten.

Apple komt naar verwachting in september 2020 met ondersteuning voor 5G in de iPhone. De uitrol van het nieuwe netwerk in Nederland sluit zo mooi aan op de beschikbaarheid van telefoons met 5G.

ANP/BUZZ TECH

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Yosemite

  De eerste met een 5G netwerk maar geen licentie bij de 5G veiling bemachtigen, dat zou wat zijn. Maar dat zal wel niet gebeuren. Zullen wel geen nieuwe toetreders komen, waardoor alles naar de bestaande 3 gaat.

 • Profielfoto
  ArMac

  Belachelijk dit. Is nog veel te weinig bekend over de gezondheidsgevolgen van 5G. Genoeg tekenen dat dit schadelijk kan zijn. Maar het moet en zal er komen.

 • Profielfoto
  Night

  Tsja… talkpoeder en alcohol zijn gevaarlijker voor je gezondheid :

   

  https://www.bbc.com/news/world-europe-48616174

 • Profielfoto
  Frans

  Voordat het netwerk de lucht in kan, moet het ministerie van economische zaken eerst de benodigde frequenties nog veilen.

  Lees: vooraf belastingen incasseren, die de burger daarna mag betalen, want die worden natuurlijk in de abonnementsprijzen verrekend. Daarover mag de burger ook nog eens BTW betalen, dus de overheid vangt dubbel. Ongelofelijk eigenlijk, dat een in deze tijd onmisbare infrastructuur zo belast wordt en dus duur gemaakt wordt voor de (arme) burger. Stel je eens voor dat de wegen op zo’n manier geveild zouden worden…

  Zo’n veiling is ook geen garantie voor een betere kwaliteit, integendeel, want het geld dat naar de overheid gaat kan niet in het netwerk geïnvesteerd worden. De burger betaalt dus meer voor minder. Vreemd beleid, heel vreemd.

 • Profielfoto
  Frans

  Night op 15 augustus 2019 20:39
  Tsja… talkpoeder en alcohol zijn gevaarlijker voor je gezondheid :

   

  https://www.bbc.com/news/world-europe-48616174

  Tsja… niet kunnen aantonen dat iets gevaarlijk is, is iets anders dan kunnen aantonen dat iets niet gevaarlijk is. We zien helaas vaak dat economische belangen het verplichten van dat laatste in de weg staan.

  Een ander aspect dat in overweging genomen moet worden is de (on)mogelijkheid om je als individu aan een blootstelling te onttrekken. In het geval van talkpoeder en alcohol kan je daarover zelf beslissen, bij radiostraling kan dat niet, of heel lastig. Ik begrijp de zorgen van ArMac daarom wel.