Speedtest: T-Mobile biedt snelste 4G in Nederland

Door: Raymon Mens - 5 reacties
iphone speedtest t-mobile 16x9

Speedtest.net is samen met Fast.com een van de handigste diensten en apps om de snelheid van je internet te testen. Moederbedrijf Ookla doet ook wat met al die snelheids­metingen data, bijvoorbeeld bekijken welke provider het snelste 4G biedt. In Nederland biedt T-Mobile volgens data van Speedtest het snelste 4G-internet.

De netwerken van alle Nederlandse providers zijn volgens de data van Speedtest verbeterd. T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2 noteren allemaal een behoorlijke toename van de gemiddelde downloadsnelheid. Nederlanders downloaden nu met gemiddeld 59,8 Mbit/s en uploaden met 14,4 Mbit/s.

T-Mobile voor derde jaar op rij winnaar

Klanten met T-Mobile haalden een downloadsnelheid van gemiddeld 78,1 Mbit/s en een uploadsnelheid van 18,2 Mbit/s. Daarmee is de provider voor het derde jaar op rij winnaar. Bij Vodafone was de gemiddelde downloadsnelheid 54 Mbit/s en 14,6 Mbit/s upload. KPN staat op de derde plaats met 53 Mbit/s down en 15,7 Mbit/s up. Tele2 is hekkensluiter met een download van 47 Mbit/s en 11,3 Mbit/s up.

Vergeleken met vorig jaar heeft Vodafone de grootste verbetering gerealiseerd. De provider haalde in 2018 nog een gemiddelde downloadsnelheid van 37,32 Mbit/s en was daarmee hekkensluiter. Dit jaar is de gemiddelde 4G-snelheid bij de provider echter flink toegenomen. Vodafone kan zich nog niet met T-Mobile meten, maar doet niet meer onder voor KPN.

ProviderDown (2019)Up (2019)Down (2018)Up (2018)
T-Mobile78,1 Mbit/s18,24 Mbit/s69,96 Mbit/s17,08 Mbit/s
Vodafone54,05 Mbit/s14,67 Mbit/s37,32 Mbit/s12,8 Mbit/s
KPN53,07 Mbit/s15,71 Mbit/s48,88 Mbit/s14,2 Mbit/s
Tele247,99 Mbit/s11,33 Mbit/s47,04 Mbit/s10,61 Mbit/s

Speedtest het vaakst op een iPhone

Deze snelheden zijn in de eerste helft van 2019 gemeten. Speedtest noteerde 418.722 unieke snelheidsmetingen op 80.311 unieke apparaten. De iPhone X werd het meest gebruikt voor snelheidsmetingen, gevolgd door de iPhone 7. De top 5 met meest gebruikte apparaten wordt bovendien gedomineerd door iPhone-modellen. Alleen op plaats vier staat de Samsung Galaxy S8.

De gemiddelde snelheid hoeft overigens niet alleen omhoog te gaan door investeringen van providers. Het feit dat steeds meer nieuwe toestellen gebruikt worden, helpt ook mee. Die hebben namelijk modems die nieuwe netwerktechnieken ondersteunen. Toch is deze test een goede indicatie van wat de gemiddelde consument uit een 4G-netwerk kan halen. Uiteraard zegt de snelheid niets over dekking. De snelheid van een provider zoals T-Mobile kan fantastisch zijn, maar als je thuis geen 4G hebt, is het beter om voor een andere provider te gaan.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  IPhoton

  Mooi resultaat voor T-Mobile. Volgende week ook eSim? Het is me opgevallen dat jullie het artikel hierover verwijderd hebben. Op verzoek van T-Mobile? Toch geen betrouwbare bronnen?

 • Profielfoto
  yasser

  Voor één keer lopen we in België dan toch niet achter…….

  mag wel voor die schandalige telecom tarieven hier

 • Profielfoto
  TimTimA

  Ik moet zeggen dat die enorme snelheden allemaal heel leuk zijn en technisch gezien natuurlijk een behoorlijke prestatie. Maar ik heb toch liever gewoon een altijd stabiele mobiele verbinding van “maar” 20Mbit ofzo, dan een die supersnel is, maar regelmatig “knippert”.

 • Profielfoto
  Peppijnr

  Ik vind het belangrijk dat je overal en altijd een goede verbinding hebt en niet alleen in Nederland. Mijn ervaring is dat KPN en T-Mobile ronduit slecht scoren in het buitenland. Vodafone daar in tegen doet het altijd goed en is altijd stabiel.

  Misschien dat de test eens uitgebreid kan worden.

 • Profielfoto
  VxP

  Snelheid is prettig maar kwaliteit, stabiliteit en dekking destemeer. Hier voldoet T-Mobile in oost nederland helemaal niet aan en KPN in bv Amsterdam ( java eiland en Ijburg) helemaal niet.
  Hopelijk blijven providers hierin verbeteren en houdt de snelheidswedstrijd een keer op.