Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 15 augustus 2019

Slimme rolgordijnen IKEA met app en HomeKit nu te koop

Voor een slim huis kun je tegenwoordig gewoon naar IKEA. De Zweedse woongigant maakte eerder al indruk met zijn slimme lampen met de naam Trådfri en kwam onlangs met eigen Sonos-speakers. De nieuwste toevoeging aan het assortiment is nu een feit. Slimme rolgordijnen met de namen Kadrilj en Fyrtur zijn te koop.

Er zit standaard een afstandsbediening bij de rolgordijnen, maar ze werken ook via de Home Smart-app van IKEA. Spraakbesturing met Google Assistant, Amazon Alexa of Apple Siri (via HomeKit) is ook mogelijk. IKEA onthulde de rolgordijnen eind 2018, en na veel vertraging zijn ze nu eindelijk verkrijgbaar.

Kadrilj en Fyrtur: slimme rolgordijnen

De rolgordijnen komen in twee varianten. Het Kadrilj-rolgordijn laat licht door, terwijl Fyrtur volledig verduisterend is. De rolgordijnen werken op een accu, zodat je geen stroomkabels over je kozijnen hoeft te trekken. Ze worden opgeladen via Micro-USB. Voor bediening via Google Assistant, Alexa of Siri (via HomeKit) is een Trådfri-hub nodig. Die wordt los verkocht voor de prijs van €32,95. Als je de slimme lampen van IKEA hebt, heb je de hub al in huis.

De vanaf-prijs van Kadrilj (lichtdoorlatend) is 99,95 euro en de kleinste Fyrtur (verduisterend) kost 119 euro. Er zijn verschillende maten beschikbaar met een maximale breedte van 140cm. Onderaan dit artikel is een tabel met alle afmetingen en prijzen te vinden.

IKEA slimme rolgordijnen Kadrilj Fyrtur HomeKit
Fyrtur (links) en Kadrilj (rechts) – Klik/tap voor groter.

IKEA Trådfri hub nodig

Beide rolgordijnen zijn standaard alleen met de bijgeleverde afstandsbediening te bedienen. Ondersteuning voor HomeKit (Siri), Google Home (Assistant) en Amazon Alexa vereist de Trådfri-hub. De gordijnen werken verder met het Zigbee-protocol en worden geleverd met een oplaadbare accu van 2.600mAh. Hoeveel keer je ze open en dicht kunt doen voordat opladen weer vereist is, vertelt de Zweedse woongigant niet. Je krijgt er wel een acculader op basis van Micro-USB bij.

Beschikbare maten

De rolgordijnen kunnen niet op maat worden gemaakt. Op moment van schrijven heeft nog geen enkele vestiging het product op vooraad en kun je alleen online bestellen. De volgende standaardmaten zijn beschikbaar:


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slimme rolgordijnen IKEA met app en HomeKit nu te koop
Sluiten