Hollands vernuft: slim toilet geeft voedingsadvies op Lowlands

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Afbeelding: Pexels

Minder zout, meer vezels, meer drinken maar minder alcohol. Zomaar een paar adviezen die je binnenkort niet alleen van je dokter kunt krijgen, maar ook van je toilet. Een pilot met een zogenaamd Smart Toilet draait aankomend weekend op Lowlands. Het is bovendien echt Nederlands vernuft.

Door middel van sensoren meet de slimme WC waarden in je lichaam en ontlasting om daar vervolgens een voedseladvies aan te koppelen. Onderzoekers Jolanda Bax en Eva Wentink presenteren hun creatie al kort in een reportage van het Eindhovens Dagblad. In Biddinghuizen kan je ‘m straks zelf testen.

Zo werkt een smart toilet

Deze smart-toiletten komen uit de koker van IMEC, het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum. Dit onafhankelijke onderzoekscentrum voor onder meer nanotechnologie heeft de WC-bril voorzien van sensoren die je hartslag en bloeddruk meten terwijl jij op je keutels zit te zwoegen. Een sensor in de pot leest vervolgens de zoutwaarden en temperatuur van de urine. Dit is een aangepaste versie van een watersensor die het Eindhovense instituut al eerde maakte.

Aan de hand van die gegevens worden tips gegeven over een verstandig dieet. Slimme menukeuzes maken een volgend toiletbezoek mogelijk prettiger en daarmee houd je het feestje natuurlijk ook langer vol. Vooralsnog moet je zitten om te testen, maar er is ook een variant die met urinoirs werkt in ontwikkeling.

smart toilet 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: IMEC

Pilot op Lowlands

Wie dit wil testen kan op Lowlands terecht bij Brasserie 2050, het ‘restaurant van de toekomst’. Daar staan onderzoekers Bax en Wentink vanaf donderdag met hun Smart Toilet. Gebruikers van de slimme zetel krijgen na afloop van de boodschap een menusuggestie. Die kijkt naar de gemeten gegevens en het menu kan direct bij het restaurant worden besteld.

De pilot op Lowlands moet volgens de onderzoekers met een fikse knipoog worden gezien. Een slim toilet kan echter wel degelijk nuttig zijn. Wie maakt er nou niet dagelijks gebruik van de keramieken troon? Gegevens over je gezondheid kunnen zo vrij consistent worden geregistreerd. Het zal nog wel even duren voordat je een slimme wc bij de bouwmarkt kunt vinden. Er staat een groter vervolgonderzoek naar de haalbaarheid op het programma. Resultaten op Lowlands worden dan ook anoniem verzameld en daarbij gebruikt. Uiteindelijk kan zo’n apparaat bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis erg goed van pas komen. Wij wachten nog even op integratie met de Gezondheid-app van iOS. “Hey Siri, wat vond je vandaag van mijn urine?” ?

Via Metro

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik zal wel heel zuur zijn hoor. Maar hoe heeft dit met Apple te maken? Gaat want moreving dezelfde kant op als Macfreak?

  Als er even geen nieuws is op Apple gebied,  Dan kunnen de meeste mensen dat wel handelen lijkt mij. Dan kijken we de volgende dag of drie dagen later nog een keertje wanneer er misschien wel nieuws is.

  Nieuws om het nieuws zien we al zoveel.    Gezien het feit dat dit oorspronkelijk altijd een Apple site was Zouden de onderwerpen op zijn minst iets met Apple te maken moeten hebben. Of je moet er gewoon een reguliere technologie website van maken. Kan ook.

 • Profielfoto
  Joid

  Da’s grappig; onder het bericht over een slim toilet staat als eerste een reactie van een zeikerd.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Joid op 14 augustus 2019 14:24
  Da’s grappig; onder het bericht over een slim toilet staat als eerste een reactie van een zeikerd.

  Hahaha ik moest lachen ?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik ook…. ?

 • Profielfoto
  iDarwin

  Zeikers

 • Profielfoto
  pannekoek

  Maakt niet uit, de meeste hebben er gewoon schijt aan.