Safety4Her: app moet boerka- en nikab­draagsters helpen

Door: Raymon Mens - 16 reacties
nikab boerka 16x9
Foto: ANP/Bart Maat

Het is je vast niet ontgaan. Sinds 1 augustus mag in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer geen gezichts­bedekkende kleding meer worden gedragen. Het ‘boerkaverbod’ is veelomvattend en de makers van een nieuwe app genaamd Safety4Her vrezen voor de veiligheid van vrouwen die een boerka of nikab dragen.

De makers vrezen dat het nikabverbod agressie opwekt bij “islamofoben en racisten”. Gesluierde moslima’s kunnen via de app alarm slaan als ze worden lastiggevallen op straat of wanneer er een hardhandig burgerarrest wordt uitgevoerd. Mannelijke moslims in de buurt ontvangen dan een melding en kunnen helpen om de situatie te “de-escaleren”, is de gedachte.

Safety4her heeft bekend boegbeeld

De app die de naam Safety4her heeft, is nog in aanbouw. Wie de makers precies zijn, staat nergens. Er is echter wel een boegbeeld uitgekozen, namelijk Ismail Ilgun. De Zaandammer met Turkse roots is vooral bekend als voormalig ‘treiter­vlogger’/’haakneus­vlogger’. Hij toont in een video hoe de app werkt. Een gesluierde vrouw mag van een andere burger niet de bus in. Ze is het daarmee oneens, waarna ze de app gebruikt. Ilgun is in de buurt en komt samen met een vriend de situatie de-escaleren.

De maker, die niet op onze verzoeken tot contact reageerde, haalt momenteel geld op voor de ontwikkeling van de app. Er is nog een kleine 5.000 euro nodig om van start te gaan. De app moet zowel naar iOS als Android komen.

Verbod boerka, nikab en gezichtsbedekkende kleding

De video maakt niet duidelijk of de vrouw daadwerkelijk volledig gezichtsbedekkende kleding droeg. We zien alleen haar achterkant. Het lijkt ons dan ook goed dat de app niet alleen een alarmfunctie krijgt, maar ook een informatieve functie. Een boerka of nikab zijn verboden, maar hoe zit het met andere gezichtsbedekkende kleding? Wanneer is het te bedekkend? Informatie is ook een machtig middel om mee te schermen. Misschien is dat nog wel effectiever dan het inroepen van de hulp van andere moslims in de buurt.

Het is overigens niet voor het eerst dat een zogenaamde alarm-app wordt gemaakt waarmee hulp van burgers in de buurt kan worden gevraagd. De Nederlandse Hartstichting bracht enige tijd geleden de inmiddels succesvolle Reanimatie-app uit. Die heeft ook een informatief component.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Lokt dat niet juist nog meer geweld uit? Want we weten hoe de mannen van bepaalde bevolkingsgroepen bij voorbaat gaan vechten, in plaats van rustig uitpraten als volwassenen. Mannen in het filmpje gedragen zich wel ok, maar is dat de werkelijkheid? En waarom kan de vrouw het niet zelf uitspreken…..

 • Profielfoto
  Koezel

  Dit slaat echt nergens op. Opruiend is het. Alleen moslims oproepen? Vragen om moeilijkheden.

 • Profielfoto
  Maarten

  Daarnaast is het toch raar dat je een app bouwt om mensen naar een discussie te sturen die gaat over iets illegaal is terwijl je van te voren al weet dat het illegaal is

 • Profielfoto
  Sannetju

  Opruiende app 👎🏻of is dit een vorm van provoceren …….😝

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dit is gewoon voor eigen rechter spelen. Als je je terecht onjuist behandeld voelt moet je gewoon aangifte doen, niet je vriendjes optrommelen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  SvS op 19 augustus 2019 15:09
  Lokt dat niet juist nog meer geweld uit? Want we weten hoe de mannen van bepaalde bevolkingsgroepen bij voorbaat gaan vechten, in plaats van rustig uitpraten als volwassenen. Mannen in het filmpje gedragen zich wel ok, maar is dat de werkelijkheid? En waarom kan de vrouw het niet zelf uitspreken…..

  Dit is wel een vrij stevige aanname die je hier maakt.

  Een vrouw kan zich wel prima uitspreken maar het is vaak wel gunstig als een derde bij de situatie betrokken wordt. Ik vraag me wel af of een app handig is. Moet je terwijl je belaagd wordt opstarten en aanzetten.

  Liever heb je gewoon omstanders die op een fatsoenlijke manier

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Ilgun is in de buurt en komt samen met een vriend de situatie de-escaleren….

  Ja, want zo werkt dat in de praktijk. .;)

 • Profielfoto
  Nosferatu

  KarelWillem op 19 augustus 2019 16:46

  …Ilgun is in de buurt en komt samen met een vriend de situatie de-escaleren….

  Ja, want zo werkt dat in de praktijk. .;)

  Ja, je bent zeker een deskundige …:-(

 • Profielfoto
  Sharks

  Wat valt er nog te discussiëren? Die dingen zijn gewoon verboden en als je er voor kiest om het alsnog te dragen en je wordt er op aangesproken dan heb je niet zoveel aan zo’n appje…

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Goede oplossing: de lokale scooterbrigade is snel ter plaatse en komt de boel wel even de-escaleren en het gevoel van algehele saamhorigheid herstellen.
  Alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen 👍🏻

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  Wie weet binnenkort in Nederland ook een appje om (te) zwarte pieten te signaleren? Komen de roetveegpieten dan de boel deëscaleren 😂

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nosferatu op 19 augustus 2019 17:03

  KarelWillem op 19 augustus 2019 16:46

  …Ja, want zo werkt dat in de praktijk. .;)

  Ja, je bent zeker een deskundige …:-(

  Ja, op dat gebied ben ik i.d.d. een ervaringsdeskundige. Jarenlang bij bruiloften, grote bedrijfsfeesten, bijeenkomsten en andere samenscholingen gewerkt. En zodra er ergens een meningsverschil ontstaat en meerdere mensen of een grotere groep gaat zich daar mee bemoeien, dan loopt het zelden fijn af. We hebben ‘s-ochtends vroeg het bloed wel eens van de ramen af staan spoelen. .:)

 • Profielfoto
  Dorkiban

  @Tegenwind: 👍😹

 • Profielfoto
  puccini

  Het lijkt mij sterk dat zo’n app in de Appstore komt aangezien het als opruiend als aanzet tot geweld kan worden gezien.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Er zit wel een enorm potentieel in. Wellicht kunnen er apps komen voor meerdere soorten overtredingen. Kun je snel je maten oproepen als je gepakt wordt of wordt aangesproken op je overtreding.

 • Profielfoto
  Madduck

  Nou, ik moet de eerste moslim die daadwerkelijk de-escalerend kan optreden nog ontmoeten. Meestal zijn ze nogal opgefokt…