Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 18 augustus 2019
Leestijd: 3 minuten

Rechtszaak tegen Apple omdat het iCloud data op servers van derden opslaat

Apple heeft alweer een class-action rechtszaak aan zijn broek. Het bedrijf wordt beschuldigd van het maken van valse reclame. Consumenten rekenen erop dat iCloud-gegevens door Apple worden opgeslagen. Het bedrijf plaatst de data echter in sommige gevallen op servers van Amazon, Google en Microsoft.

Bij de Amerikaanse rechtbank in Californië ligt een aanklacht tegen Apple. Spil in de rechtszaak is het iCloud gegevensverwerkingsbeleid en dan met name het gebrek aan transparantie over waar klantinformatie precies wordt opgeslagen.

Waar gaat de rechtszaak nu precies over?

De aanklacht luidt dat Apple “het vertrouwen van de klant en juridisch bindende contracten schendt door zijn status en naam te gebruiken om iCloud-abonnementen te verkopen aan klanten die ervan overtuigd waren dat hun gegevens zouden worden opgeslagen in een cloud die het bezit en beheert. In plaats van eigen servers heeft het bedrijf bandbreedte ingekocht bij Amazon Web Services, Google en het Azure-platform van Microsoft.”

De eisers beweren dat Apple geen melding maakt van ‘servers van derden’ in haar marketingmateriaal of de iCloud voorwaarden.

Apple iCloud server
Serverpark voor iCloud opslag (klik/tap voor groter) Foto:

“Apple verkoopt Cloud opslag, terwijl het dat niet heeft”

Apple zou dus niet over de nodige infrastructuur beschikken om iCloud te kunnen bieden. Het bedrijf zou daarom geen volledige controle gehad hebben over iCloud-gegevens tijdens de contractperiode. De eisers nemen het Apple kwalijk dat het een verkeerde voorstelling van de aard van de dienst aan potentiële en bestaande abonnees heeft gegeven. Die abonnees hechten waarde aan het hebben van het merk ‘Apple’ als aanbieder van de opslagservice voor hun meest gevoelige gegevens, aldus de aanklacht.

Een bijkomend probleem is het feit dat Amazon Drive, Google Drive en Microsoft’s OneDrive concurrerende en in sommige gevallen goedkopere cloud-opslag aanbieden. Laten dat nou precies dezelfde servers zijn waar Apple zijn data onderbrengt.

Apple zorgt wel voor optimale beveiliging van de data

Van zijn kant doet Apple er alles aan om te zorgen voor de best mogelijke iCloud beveiliging, die ver boven de industrienorm ligt. In een document over iOS beveiliging geeft Apple informatie over de beveiligingsprotocollen die het gebruikt.

Daarin staat dat bestanden uit Contacten, Agenda, Foto’s en documenten worden opgedeeld in stukjes. Vervolgens worden stukjes data voorzien van een AES-128 encryptie. Zonder tussenkomst van Apple wordt een sleutel gegenereerd op basis van de inhoud van elk stukje. Deze wordt opgeslagen in het iCloud-account van een gebruiker. De gecodeerde stukjes data worden tenslotte opgeslagen op een server. Die server kan van zowel Apple als van derden – zoals Amazon Web Services of Google Cloud Platform – zijn. Noch Apple noch de andere aanbieders hebben de beschikking over die sleutels. En zonder die sleutels is het onmogelijk de gegevens te decoderen die op de servers zijn opgeslagen.

De klant-overeenkomst van iCloud suggereert inderdaad dat alle gegevensstromen van de apparaten van de gebruiker rechtsreeks naar Apple zelf gaan. Maar ook al gebruikt Apple opslagcapaciteit van derden, de data die daar opgeslagen is, is door de encryptie compleet onbruikbaar en dus veilig.

We zijn benieuwd hoe deze rechtszaak zich ontwikkelt. Wil je je er wat meer in verdiepen? De hele  59 pagina’s tellende aanklacht kun je nalezen op Scripd.

➔ Kijk in ons overzicht om te zien in welke rechtszaken Apple nog meer verwikkeld is (geweest).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechtszaak tegen Apple omdat het iCloud data op servers van derden opslaat
Sluiten