Een quad-core MacBook Air? Intel heeft nieuwe chips klaar

Door: Raymon Mens - 10 reacties
MacBook Air new 16x9
Afbeelding: EPA/Justin Lane

De MacBook Air 2019 is pas uitgebracht, maar nu is ook duidelijk wat er voor volgend jaar op de stapel staat. Intel heeft nieuwe chips aangekondigd die geschikt zijn voor Apple’s dunste laptop en niet twee, maar vier cores bevatten. Zeg maar hallo tegen een quad-core Air.

Om precies te zijn gaat het om nieuwe Intel Y-series chips van de tiende generatie. Deze hebben de bijnaam Comet Lake gekregen en worden op 14 nanometer gemaakt. Er is een i3, i5 en i7 aangekondigd. Momenteel levert Apple de MacBook Air alleen met een dual-core Intel i5 van de achtste generatie.

MacBook Air: quad-core en meer keuze?

Dat de MacBook Air momenteel met slechts één chip geleverd wordt, komt waarschijnlijk door het simpele feit dat er niet erg veel geschikte chips beschikbaar waren. Tussen de aankondigingen die Intel vandaag deed, zitten echter zeker drie geschikte modellen. Apple houdt de i5 waarschijnlijk als ondergrens aan, maar kan straks ook een upgrade naar een i7-chip aanbieden.

De hoeveelheid RAM-geheugen die de nieuwe chips ondersteunen, blijft 16 GB. Ze ondersteunen echter wel sneller geheugen. De huidige MacBook Air heeft LPDDR3-1866, maar dit wordt LPDDR3-2133. In de praktijk zul je straks echter voornamelijk profiteren van meer cores.

ModelCores/ThreadsSnelheid (Turbo)TDP in wattL3-cache
i3-10110Y2/41,0 GHz (4,0)5,5 tot 94 MB
i5-10210Y4/81,0 GHz (4,0)5,5 tot 96 MB
i5-10301Y4/81,1 GHz (4,1)5,5 tot 98 MB
i7-10510Y4/81,2 GHz (4,5)5,5 tot 98 MB

Verwacht in 2020

De nieuwe Intel-chips voor de MacBook Air zijn nu aangekondigd, maar nog niet breed beschikbaar. Wij verwachten dat Apple deze in een Air voor 2020 zal integreren. Dan wordt ook een nieuw toetsenbord verwacht. Het huidige toetsenbord met het vlindermechanisme is namelijk erg kwetsbaar en raakt vaker dan normaal defect. Apple heeft alle laptops met deze toetsenborden in een service­programma opgenomen dat recht geeft op vier jaar gratis vervanging. Een nieuw toetsenbord met een nieuw mechanisme komt er volgens de laatste berichten ook aan. De Air 2020 belooft dus een goede generatie te worden, zowel op het gebied van snelheid als toetsenbord. (Zie ook → ‘Iedere MacBook vanaf 2020 met compleet nieuw toetsenbord’)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  HA Rold

  Dan ga ik nog even wachten met mijn MacBook Pro uit 2014. Heb ik er toch mooi 6 jaar mee gedaan. Dat doet geen Windows laptop hem na, 6 jaar en dan nog zo goed presteren.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Al maken z’n van goud. Zo lang er een kuttoetsenbord in zit is het een no go.

 • Profielfoto
  Frans

  HA Rold op 21 augustus 2019 21:05
  Dan ga ik nog even wachten met mijn MacBook Pro uit 2014. Heb ik er toch mooi 6 jaar mee gedaan. Dat doet geen Windows laptop hem na, 6 jaar en dan nog zo goed presteren.

  Hier nog een MacBook pro late 2011. Draait nog als een zonnetje. Zelf RAM uitgebreid naar 16 GB en de HDD vervangen door een SSD van 1 TB (dat kan met dit model nog). Kan Mac OS niet upgraden voorbij High Sierra, maar dat maakt me niet uit. Over één of twee jaar ga ik eens naar een vervanger kijken voor mijn mobiele computer behoeften, maar misschien wordt dat dan wel een iPad (pro). Voor thuisgebruik heb ik een Mac mini 2018 (vervangt mijn Mac mini late 2009, ook met zelf vervangen RAM en SSD), daar kan ik nog wel 7 à 8 jaar mee vooruit, als niet langer.

 • Profielfoto
  ML844

  HA Rold op 21 augustus 2019 21:05
  Dan ga ik nog even wachten met mijn MacBook Pro uit 2014. Heb ik er toch mooi 6 jaar mee gedaan. Dat doet geen Windows laptop hem na, 6 jaar en dan nog zo goed presteren.

  Same here. En de 6 jaar oude MacBook heeft nog een behoorlijke restwaarde ook.

 • Profielfoto
  Maarten

  Hoe krijgt iedereen het voor elkaar om zo lang met een Mac te doen. Na twee jaar kom ik een hoop power te kort

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier ook een Macbook van2011:-)

 • Profielfoto
  Night

  Hier ook… MacBook Pro 13″ van 2011. Wordt nog dagelijks tot volle tevredenheid gebruikt door mijn vrouw. Ben benieuwd wat Maarten met zijn lappie uitvoert…. PowerUser?

 • Profielfoto
  Romper

  Tja….Mbp mid 2010, eerste eigenaar! “Still going strong “:)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Hier een 13″ MBP mid 2010 en een 15″ MBP mid 2009. Werken nog prima. Voordeel is dat je nog lekker zelf alles kan vervangen aan die ouwe dingen.

 • Profielfoto
  TandMac

  Hier nog enkel witte Macbook’s met  grote SSD’s en het maximale RAM er in (lekker doe het zélf knutselen) en het hoogst mogelijke OSX er op..

  Niet te geloven wat die dingen nog uitvreten! Énige echt minpunt is de beeldschermkwaliteit welke vooral overdag (met veel rechtstreeks zonlicht) het laat afweten.